Caroline Munro
Kaljaa, kaasua ja kuumia kinkkuja!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8


Vuosi on 1978. Valkokankaalla näkyy jotain kummallista. John Belushin esittämä törkymöykky Bluto yllyttää opiskelijatovereitaan ruokasotaan ja koheltaa toogabileissä kampuksen muiden veijareiden seassa kuin viimeistä päivää. Kyseessä on tietenkin John Landisin komediaklassikko Delta-jengi (Animal House), joka iski suoraan katsojien nauruhermoon ympäri maailman ja ruiskautti elokuvamaailman kohtuun tietämättään siemenen, josta kasvaisi pian aivan oma genrensä. Kyseessä on päihteistä, sikailusta ja paljaasta pinnasta voimansa ammentava nuorisokomedia!

Delta-jengin menestystä seurasi valtaisa vyöry elokuvia, joiden päähenkilöt ovat lukiossa tai yliopistossa opiskelevia eriasteisen idiotismin vallassa olevia nuorukaisia, joiden elämää ohjaavat joko tytöt tai sikailu, usein molemmat. Huumoria revitään nuorison harjoittamasta kaljan juonnista, hyvän maun uhmaamisesta, opettajien ja poliisien kiusaamisesta, tyttöjen metsästämisestä ja kaikenkarvaisista kepposista ja kujeista. Tulokset ovat hyvin epätasaisia. Ikimuistoisten helmien lisäksi innostus nuorisoelokuviin synnytti myös pohjattoman määrän mitättömämpää kuonaa, jonka kukoistukselle videonauhureiden yleistyminen antoi oivan kasvualustan. Kukapa ei olisi jossain vaiheessa elämäänsä törmännyt videovuokraamon hyllyssä kansikuvaan, jossa pari maukkaan näköistä meijeriä uhkaa pullistua ulos tiukkaakin tiukemman t-paidan sisältä kaksimielisen mainoslauseen ja mehevän nimen saattelemana? Voiko tällaista näkyä vastustaa?



Tisseistä huolimatta yleisö ja elokuvantekijät alkoivat muutaman vuoden kuluttua ilmeisesti saada tarpeekseen meluisista teinifarsseista ja tuotantojen määrä hiipui. Hiljaisuus vallitsi vuosikausia kunnes aika oli jälleen kypsä 90-luvun lopun apokalyptisessä ilmapiirissä. Hittikomedia American Pie (1999) tarjosi genren peruselementit uudessa paketissa ja teinikomedia koki toisen tulemisensa. Mutta mitä tapahtui delta-jengiläisten toogabileiden ja uuden sukupolven piirakkaleikkien välillä?

Seuraavassa on esitelty sekalainen tusina vuosina 1978-88 valmistuneita elokuvia, jotka usein tarjoavat saman kaavan erilaisessa pakkauksessa ja vaihtelevin painotuksin. Kuten aina roskaelokuvista puhuttaessa, on mielipiteitä vähintään yhtä monta kuin elokuvia, joten arvosanoihin kannattaa suhtautua hienoisella varauksella.



thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 

thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 

thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8