Caroline Munro


Haastattelussa Morten Lindberg AKA Master Fatman (elokuvan Gayniggers from Outer Space ohjaaja).


Jetro Suni: Kertoisitko aluksi lyhyesti itsestäsi ja elämänasenteestasi?
Morten Lindberg: Olen muusikko ja dj Kööpenhaminasta, Tanskasta. 80-luvun lopulta alkaen olen tehnyt kaikenlaista outoa, esimerkiksi perustanut oman poliittisen puolueeni, The Cosmic Party'n - joka on melkein valittu kahdesti - teen omaa talk-showtani paikallistelevisioon, ja järjestelen erilaisia tapahtumia. Tiedättehän, kaveri joka ei vain istu ja odota. Uskon vahvasti RAKKAUTEEN ainoana ratkaisuna kaikkiin ongelmiin. Sellainen naiivi hippi-tyylinen uskomus sekoitettuna kokemuksiini monista matkoistani Pakistaniin, Intiaan, Laosiin, jne...
Miten päätit ohjata elokuvan Gayniggers from Outer Space ja mistä sait siihen idean?
Minun elämässäni ei idean keksimisestä kulu kauan sen toteuttamiseen. Tein elokuvan yhdessä Per Kristensenin - vanhempi, paljon minua synkempi kaveri - kanssa sen jälkeen kun kerran tapasimme kadunkulmassa ja puhuimme lyhyesti elokuvista ja niiden parissa puuhastelusta. Homoseksuaalisuus on aina kiinnostanut minua, samoin kuin mustat ihmiset.
Onko elokuvalla jokin syvempi merkitys, kuten esimerkiksi yhteiskuntakritiikki, vai teittekö sen vain huviksenne?
Totta kai sillä on syvempi merkitys, se ei kuitenkaan ole yhteiskuntakritiikki (olemme liian fiksuja tehdäksemme mitään sellaista). Niihin aikoihin olimme nähneet paljon blaxsploitaatio-elokuvia ja me, niin sanotusti, halusimme tuoda aiheen mukanamme omaan aikaamme. Tanska ei ole täysin rasismivapaa maa, mutta rasismi on erittäin vähäistä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Me halusimme käsitellä aiheita, jotka ovat tabuja ja puristaa ne yhteen elokuvaan.
Elokuva on aluksi mustavalkoinen, mutta muuttuu myöhemmin värilliseksi, voitko selittää miksi?
Se on dramaattinen tehoste! Kun maailma on vapautettu ilkeistä naisista, kaikki valkenee, kaikki tapahtuu taas täysissä väreissä.
Ottaen huomioon elokuvan teeman, saanko kysyä mikä on oma seksuaalinen suuntautuneisuutesi ja onko sinulla kenties jotain henkilökohtaista naisia vastaan?
Molemmat Per K ja minä olemme 100% heteroseksuaaleja (jos sellaisia nyt edes on olemassa!), Minulla on oma lapsi ja Per - pian jo 50-vuotias - on vapaana kaikille naisille, jotka hänet vain haluavat. Emme ehkä pidä naisista "ryhmänä", mutta hei, emme myöskään pidä pienistä lautasista ravintoloissa tai tyylistä jolla polkupyörät nykyisin suunnitellaan.
Elokuvassanne esiintyy ihmisiä monista eri kulttuureista, mistä löysitte näyttelijät, olivatko he kaikki ystäviänne?
Kaikki henkilöt elokuvassa ovat ystäviämme. Sinäkin olet ystävämme. Gayniggers from Outer Spacen tuotantoryhmä oli suuri ja me käytimme kaikkia ystäviämme, heidän yhteyksiään, ja rahojaan suuressa määrin hyväksemme. Suurin osa näyttelijöistä on joko läheisiä ystäviä tai heidän ystäviään.
Olen nähnyt vain Gayniggers from Outer Spacen englanniksi dubatun version - onko siitä olemassakaan tanskankielistä versiota?
Ei mitään tanskalaista, me menimme suoraan kansainvälisille markkinoille. Elokuva on ollut melko suosittu lähes joka puolella maailmaa. Se pyöri kolmen kuukauden ajan New Yorkin teattereissa, oli kuukauden pienessä elokuvateatterissa Kairossa, sitä on näytetty kaikenlaisilla festivaaleilla, televisiossa - Tanskassa, sekä muissa Euroopan maissa - ja valmistumisvuonnaan elokuvasta nähtiin Berlin Film Festivaleilla Special Edition -versio.
Elokuvan ääniraita on todella upea, kuka valitsi musiikit ja muistatko kenties yhtyeiden tai kappaleiden nimiä?
Tämä on hiukan arka aihe. Emme maksaneet artisteille käyttämistämme musiikeista, ja jouduimme luopumaan niistä, kun elokuvaa näytettiin televisiossa. Dj:nä valitsin itse musiikit ja tiedän toki bändien nimet. Mukana on mm. loistava ranskalainen elokuvasäveltäjä Francis Lai ja hänen säveltämänsä tunnuskappale valokuvaaja David Hamiltonin elokuvasta Bilitis (pakkohankinta laadukkaan musiikin ystäville!). Mukana on myös harvinaista Isaac Hayesiä.
Kuinka paljon elokuvan tekeminen tuli yhteensä maksamaan ja kuka maksoi kulut?
Ei meillä ollut mitään budjettia, maksoimme kaiken itse. Välineet saimme Danish Film Workshopilta, joka on myös vastuussa elokuvamme levityksestä.
Elokuvaa on levittänyt GayJack Movies -nimellä toimiva yritys, ketkä ovat tämä firman takana?
Minulla oli tuohon aikaan iso 16-soittimen disco-orkesteri, jonka manageria kutsuimme Jack Fossiksi (hän on nykyisin hyvin tunnettu elokuvakriitikko suuressa päivälehdessä ja mies suositun Kööpenhaminalaisen Nightfilm Festivalin takana). Hän todellakin levitti elokuvaamme ja sai sen näkyville monessa eri paikassa. Luulen kuitenkin että hän on sulkenut GayJack Movies -toimistonsa jo ajat sitten.
Mistä elokuvan voi nykyisin saada käsiinsä?
Sitä ei ole missään myynnissä, mutta viehätysvoimaa käyttämällä saatat saada kopion Danish Film Workshopilta.
Oletko ohjannut jotain muuta Gayniggers from Outer Spacen lisäksi (ehkäpä muita lyhytelokuvia tai jotain julkaisematonta kamaa)?
Joo, Per K ja minä teimme yhden aikaisemmin, se kertoo Perin päin persettä menneestä elämästä. Elokuvassa Perin tyttöystävänsä potkii hänet pihalle ja hänestä tulee homo (there we go again!). Se on kaunis elokuva, mutta emme koskaan tehneet siihen ääntä valmiiksi ja nyt se vain lojuu jossain kellarin nurkassa...
Voiko sinulta odottaa lisää elokuvia tulevaisuudessa, vai oletko jo menettänyt mielenkiintosi ohjaukseen?
Ei, en ollenkaan. Gayniggers from Outer Spacen menestyksen jälkeen Per Aalbæk, Lars von Trierin (joka myös pitää Gayniggers from Outer Spacesta!) tuottaja otti meihin yhteyttä. He halusivat että teemme jotain suurempaa. Me käsikirjoitimme Lazy Lesbians MC Hamburg -nimisen elokuvan - se kertoo lesbo-moottoripyörä-jengistä, joka taistelee Hampurissa huumeista ja vallasta kiinalaisia homoseksuaaleja vastaan. Me haastattelimme yli viittäkymmentä motoristinaista ja teimme paljon työtä, mutta hommat jäivät kuitenkin kesken, kun samoihin aikoihin perustamamme bändi sai sopimuksen Sonyltä. Tällä hetkellä teen käsikirjoitusta elokuvaan The Hand. Se kertoo meidän sukupolvestamme ja kapinoinnista kaikkea mahdollista vastaan (uhh gay, gay, gay).
Olet myös tehnyt töitä näyttelijänä, missä elokuvissa/tv-sarjoissa sinut voi nähdä?
Vaikka kuinka monissa. Itse en omista niistä yhtään. Suurimmaksi osaksi tanskalaista kamaa...
Pidätkö enemmän näyttelemisestä kuin ohjaamisesta?
En.
Olet keskittynyt suurimmaksi osaksi musiikkiteollisuuteen, kertoisitko siitä jotakin, missä bändeissä olet soittanut, ja mitkä ovat lempimusiikkityylisi?
Nykyvuosina olen suuntautunut lähinnä brasilialaiseen jazziin. Minulla on bändi vanhempien jazz-hemmojen kanssa jotka pakotan soittamaan sävellyksiäni. Teen paljon Dj:n hommia ympäri Eurooppaa, tyyleinä pääosin jazz, latin, brazil, funk ja harvinainen disco. Vanhaa kamaa.
Mitä teet nykyisin?
Yritän saada kämppäni siistimpään kuntoon, kasvattaa levykokoelmaani ja levittää hiukan rakkautta.
Haluaisitko lisätä vielä lopuksi jotain?
Laajenna tajuntaasi, älä aseta itsellesi liikaa rajoja, ja muista että ehkä et ole itse elämäsi tärkein asia. Siinä mukava resepti terveelle elämälle.

Master Fatman

Per Kristensen ja
Morten Lindberg

Haastattelu, käännös ja teksti: Jetro Suni