Caroline Munro
Vipco: Saksia, valheita ja videonauhaa
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

The Deadly Spawn (1983)

aka Return of the Aliens: The Deadly Spawn; Return of the Alien's Deadly Spawn; The Alien's Deadly Spawn; La chose; Kosmokiller - Sie fressen alles; Kosmokillers

The Deadly Spawn #1 The Deadly Spawn #2

"They meet you. They greet you. Then they eat you."

The Deadly Spawn [1]
The Deadly Spawn [2]

Douglas McKeownin 16-milliselle filmille kuvatun Deadly Spawnin pikkuruinen budjetti käy selväksi jo ensimmäisten minuuttien aikana. Kyse ei ole kuitenkaan negatiivisesta asiasta, sillä halvat puitteet eivät tässä tapauksessa viittaa liukuhihnalta tuotettuun viheliäiseen roskaan, vaan Deadly Spawn on selvästi rakkaudella ja suurella innolla työstetty elokuva.

The Deadly Spawn [3]
The Deadly Spawn [4]

Simppeli tarina esittelee pelottavan ulkoavaruuden hirviön, joka tupsahtaa maapallolle meteoriitin mukana ja ryömii läheisen omakotitalon kellariin. Otus alkaa lisääntyä ahkerasti ja syö suihinsa kaikki tielleen eksyvät ihmiset. Kauhuklassikoita fanittava pikkupoika törmää myös otukseen, mutta selviää hengissä kekseliäisyytensä ansiosta ja alkaa kehittää keinoja tämän pään menoksi. Sitä ennen ehtii talon asukasluku kuitenkin harventua nälkäisen otuksen ja tämän poikasten toimesta. Käsikirjoituksen sijasta elokuvan pääpaino on annettu runsaille ja suurella vaivalla väännetyille erikoistehosteille, joten niitä myös esitellään pitkällisesti. Veri virtaa ja oliot nakertavat lihaa, mikäs sen mukavampaa. Kellarin nurkassa mörähtelevä emohirviö on myös vallan pätevästi toteutettu ilmestys. Ja vaikka lasten laittaminen päärooleihin on usein vikatikki, Deadly Spawnin vähäpuheinen skidi ei onnistu kummemmin ärsyttämään.

The Deadly Spawn [5]
The Deadly Spawn [6]

McKeown kuuluu selkeästi samaan elokuvantekijöiden koulukuntaan kuin Sam Raimi ja Peter Jackson, eli nuoriin kauhudiggareihin, jotka päättivät tehdä oman leffan. Deadly Spawn ei ole kuitenkaan kyllin omaperäinen, shokeeraava tai uraauurtava elokuva herättääkseen yhtä laajaa huomiota kuin The Evil Dead (1981) tai Bad Taste (1987). Se on halpiskauhua sympaattisimmillaan, mutta ei paljon enempää. McKeown ilmeisesti sai tarpeekseen elokuvanteosta ja siirtyi työskentelemään teatterin puolelle.

Versioinfo (16.2.2004):

Elokuvasta kiinnostuneiden ei välttämättä tarvitse etsiä VIPCOn "Cult Classic" -videonauhaa, sillä leffasta on pistetty ulos jo ainakin pari dvd-julkaisua. VIPCO muuten kierrätti kannessa näkyvän pääkallon myöhemmin Umberto Lenzin Eaten Aliven kansikuvaan.

**½--
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (6)
 JSSMHWJM*MMPI
  3.0 3.5 2.5 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (5)
40%
The Deadly Spawn (1983)  The Deadly Spawn (1983)The Alien's Deadly Spawn  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9