Caroline Munro
Vipco: Saksia, valheita ja videonauhaa
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Without Warning (1980)

Ilman varoitusta; Utan varning

aka Alien Encounters; Alien Warning; It Came Without Warning; The Warning; Alien Shock; Das Geheimnis der fliegenden Teufel

Without Warning #1 Without Warning #2

"Some aliens come to earth with a vengeance, here comes... The Warning"

VIPCOn julkaisemista elokuvista suomalaiskatsojille tutuimpia on varmasti kauhua ja tieteiselokuvaa yhdistelevä Without Warning. Ei kuitenkaan "Cult Classic" -julkaisuna, vaan United Filmin suomalaisena vuokrakasettina, joka turmeli videovuokraamot ja lasten viattomuuden jo kultaisella 80-luvulla. Kalkkunamaakari Greydon Clarkin (mm. Satan's Cheerleaders, 1977; The Return, 1980) ohjaama Without Warning ei ole järin omaperäinen elokuva, mutta varsin mieleenpainuva on siinä esitelty murha-ase. Kyseessä on lihasta tehtyä frisbeetä muistuttava lentävä lätty, joka tarttuu kiinni ihmisen naamaan tai vartaloon ja surmaa uhrinsa sisältään työntyvillä köynnösmäisillä piikeillä. Lättyjä heittelee metsässä asuva avaruusolento, jonka ensimmäiset uhrit ovat Cameron Mitchellin esittämä yrmeä isä ja hänen kolmekymppinen poikansa, jotka saavat metsästysretkellään tuta avaruuslättyjen kauhun.

Without Warning [1]
Without Warning [2]

Pakettiautolla huristelevat nuorison edustajat (mm. David Caruso!) ovat päättäneet lähteä viettämään laatuaikaa samaiselle seudulle. Pysähtyessään rähjäiselle huoltoasemalle tankkaamaan, he näkevät uhkaavan vessakirjoituksen sekä Jack Palancen, joka tietää metsässä piilevistä vaaroista enemmän kuin haluaa paljastaa. Varoituksia uhmaten nuoret jatkavat matkaansa, mikä luonnollisesti sinetöi heidän kohtalonsa.

Without Warning [3]
Without Warning [4]

Without Warningin käsikirjoitus ja henkilöt ovat mahdollisimman kliseisiä ja dialogiin on sisällytetty kaikki legendaarisimmat lausahdukset kuten "this place gives me the creeps" ja "we better get out of here." B-luokan kauhupotaska on kuitenkin myös tällä kertaa hyvin viihdyttävää, varsinkin kun lihaan pureutuvia lättyjä muistetaan näyttää tasaisin väliajoin. Avaruusolio edustaa klassista isopäistä ja harmaaihoista versiota, jota näkisi mielellään enemmänkin elokuvissa. Ruudulla näkyvistä kovanaamaisista kulttikonkareista voiton vie Martin Landau, joka esittää armeija-aikoihinsa jämähtänyttä ja tapahtumien tiimellyksessä lopullisesti järkensä menettävää kersanttia, joka on vaisun henkilögallerian mielenkiintoisin hahmo.

Without Warning [5]
Without Warning [6]

Without Warningin mahdollisista vaikutteista Predatoriin saa olla montaa mieltä. Örkkipuvussa heiluu molemmissa elokuvissa ainakin sama henkilö, hirviöiden esittämiseen erikoistunut ja vuonna 1991 Aidsiin menehtynyt Kevin Peter Hall.

***--
keskiarvo
toimitus
2.71/5.00 (7)
 JSHWJMMHMEMMEM
  3.5 3.0 2.5 3.0 3.0 3.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
2.78/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (16)
38%
Without Warning (1980)  Without Warning (1980)Ilman varoitusta  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9