Caroline Munro
Lambertismin salat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Hollow man - mies ilman lahjoja

Christopher Lambertin urakatsaus

Pieni- ja keskikokoisista toimintasankareista ei 1980-90-luvuilla ollut pulaa. Suhteellisen pienillä budjeteilla tehtyjä toiminta- tai sci-fi-elokuvia putkahteli tolkutonta tahtia esiin, usein puunaamaisilla mutta monessa tapauksessa oudolla tavalla kiehtovilla "tähdillä" varustettuna. Chuck Norris, Dolph Lundgren, Steven Seagal... tässä keskityn heistä minua eniten viihdyttävään pökkelöön, Christopher Lambertiin.

Christophe Guy Denis Lambertiksi ristittyä miestä on tavallaan hankala kuvailla, mutta voisi sanoa että hän näyttää melko paljon eksyneeltä rantapummilta, jonka olemus huokuu jatkuvan epämääräistä epätoivoa. Käkättävä kurkkunauru, ikuinen parransänki, määrittämätön aksentti, unelias lausunta, jättimäinen otsa sekä kuolleet silmät, joiden takaa ei näy mitään ajatustyön kaltaistakaan ovat kaikki Lambertin tavaramerkkejä. Ei mies tosin aivan yhtä karismavapaa alue ole kuin vaikkapa Lorenzo Lamas, mutta en heti pysty keksimään miksi hän saa vuodesta toiseen uusia elokuvarooleja, tai miten on mahdollista, että hänellä on faneja ympäri maailmaa, jotka muun muassa lähettävät Lambertin virallisille nettisivuille (www.christopherlambert.org) piirustuksiaan. Miehessä ei sinällään ole oikeastaan mitään erikoista, enkä osaa perustella miksi Lambert olisi tämänkin artikkelin suoman huomion arvoinen, mutta jotenkin hänestä on kehittynyt minullekin eräänlainen pakkomielle, ehkä nimenomaan hämmentävyytensä takia. Lähes täysin lahjaton ihminen, joka kuitenkin omistaa viinitilan ja onnistuu koko ajan saamaan uusia keskinkertaisesta huonoon venyviä elokuvaprojekteja käyntiin. Mies saattaa jäädä mysteeriksi, mutta elokuvista yritän sanoa jotakin. Nettisivuillaan Lambert myös ilmoittaa, että näytteleminen on hänestä edelleen kiehtovaa koska "jokainen rooli on erilainen." Hauska kuulla, etten ole ainoa joka vetäytyy todellisuudesta omaan fantasiamaailmaansa.

Nykyään tuottajan pallillakin viihtyvä Lambert on tätä kirjoitettaessa tehnyt 48 elokuvaa, joista olen nähnyt 25. Vaikka kyseessä on vain vähän yli puolet ahkeran tähden tuotannosta, uskon pystyväni tarjoamaan melko kattavan kuvan kokonaisuudesta. Suurin osa näistä on joko toimintaa tai toimintapainotteista sci-fiä, vaikka aina toisinaan Lambertin sisällä vaikuttaakin heräävän tarve heittäytyä draaman areenalle, usein katastrofaalisin seurauksin. Suurin osa tapahtumista sijoittuu lähes poikkeuksetta Amerikkaan, mutta mitä pitemmälle ura etenee, sitä enemmän Itä-Euroopan maat saavat esittää ties mitä amerikkalaisia kaupunkeja erinäisten kuvitteellisten tuhojen jälkeen. Koetan kertoa jotakin jokaisesta näkemästäni, siinä toivossa ettei muiden tarvitsisi käydä läpi sitä kaikkea, minkä allekirjoittanut on saanut (omasta tahdostaan, myönnettäköön) kärsiä. Inspiroivana tekijänä annan tätä kirjoittaessani tietokoneeni Lambert-näytönsäästäjän pyöriä aina välillä läpi ja toivon että Lambertin sieluton mutta lävistävä katse antaa minulle voimaa kestää loppuun saakka. Matkaan ->

Sivu:

1 2 3 4 5