Caroline Munro
Night Visions - Kesäyön kauhua 2004
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Haute tension (2003) :: Switchblade Romance

aka High Tension; Alta tensión; Alta tensione

Haute tension #1 Haute tension #2

Alkuperäinen ranskalainen nimi ("Korkea jännitys") kuvaa tätä huomattavasti paremmin kuin englanninkielinen versio. Alexandre Ajan ohjaama nihilistinen slasher-elokuva kertoo järjettömän väkivallan yhtäkkisestä ja pidättelemättömästä tunkeutumisesta arkeen. Nuoret naiset Alex (Maïwenn Le Besco) ja Marie (Cécile De France) ajavat ensin mainitun syrjäseudulla asuvien vanhempien luokse lomalle. Jo ensimmäisenä yönä kuitenkin pihaan ajaa ruosteinen pieni pakettiauto, josta heidän elämäänsä tunkeutuu painajainen haalaripukuisen miehen (Philippe Nahon) muodossa. Irvokasta ähkinää lukuun ottamatta täysin äänettömänä pysyvä mies tappaa Alexin koko perheen käsittämättömän brutaalisti ja nappaa sitomansa Alexin mukaansa. Piilosta toiseen kauhun vallassa pinkonut Marie pääsee mieheltä salaa ujuttautumaan pakettiautoon suunnitelmanaan pelastaa Alex.

Haute tension [1]
Haute tension [2]

Haute Tension on sen vasta 24-vuotiaana tehneen Alexandre Ajan ohjauksellinen tyylinäyte ja samalla paluu kauhuelokuvista viime vuosina pääosin kateissa olleeseen mielettömän brutaaliin kauhuun ja väkivaltaan, jota ei voi käsittää tai selittää. Elokuvassa on heti alusta lähtien erittäin ahdistava tunnelma, jota Aja tehostaa kahden ääripään varassa elävällä äänimaailmalla; joko soitetaan räikeän vauhdikasta ja pirteää pop-musiikkia tai sitten käydään päälle pahuutta huokuvalla, rahisevalla kohinalla. Murhat ovat äärimmäisen tylyjä ja raakoja, armoa ei anneta yhtään naisille, lapsille tai koirillekaan. Kaikki näyttelijät tekevät hienoa työtä, erityisesti Nahon sadistisena köriläänä, jonka pysäyttäminen tuntuu suorastaan mahdottomalta sekä jotenkin ulkomuodoltaan Mia Farrow'ta Rosemaryn painajaisessa muistuttava De France jatkuvassa ahdingossa olevana Mariena.

Haute tension [3]
Haute tension [4]

Sitten huonot uutiset: Ajalla on kyllä kuvallista lahjakkuutta ja hänen kykynsä luoda yksittäisiä intensiivisiä kohtauksia etenkin ääniä hyödyntäen on kiistämätön. Valitettavasti intensiteetti ei kuitenkaan pääse kasvamaan elokuvan edetessä, vaan pysyy aika pitkälti samana ensimmäisistä murhista eteenpäin. Alussa on myös turvauduttu turhan kliseiseen kauhukuvastoon maissipellolla juoksemisen ja peilinoven avaamisen ja sulkemisen (taakse on ilmestynyt joku! Iiik!) muodossa. Elokuvan juoni ei myöskään kestä juuri lainkaan loogista tarkkailua, vaan on melko epäuskottava erityisesti loppuvaiheissa. Tästä huolimatta Haute Tensionia voi vain suositella ja Aja on selvä tulevaisuuden lupaus; näin kypsää jälkeä ei näe monen alan vanhan ammattilaisenkaan työssä. Haute Tension on shokeeraava, ahdistava ja lohduton elokuva, jossa raa'at murhat ja henkinen ahdinko yhdistyvät kuvastoksi joka ei päästä katsojaa otteestaan. Lisäksi siinä on monta mieleenpainuvaa kohtausta, etenkin alussa oleva puuhastelu irtopään kanssa ja muutama todella pelottava säikkyshokki. Seuraavassa kappaleessa käsittelen elokuvan epäloogisuuksia joten jos Haute Tension on vielä näkemättä, suosittelen todella vahvasti hyppäämään sen yli.

Haute tension [5]
Haute tension [6]

No niin. Vaikkakin näyttävä, Alexin isän murha (eli elokuvan ensimmäinen) tuntui viittaavan jo johonkin yliluonnolliseen. Pää irti piironkikaappia työntämällä toki näyttää julmalta ja hirveältä, mutta kun se ei noin vain kävisi, on efekti tahattoman koominen. Tavoitteena on saattanut olla painottaa katsojille, että tältä mieheltä ei ole pakoa eikä armoa ole luvassa, mutta kun ei vakuuta niin ei vakuuta. Tämä vielä menettelee kuitenkin, ja elokuvan varsinainen kompastuskivi onkin sen loppupaljastus, jollaiset tuntuvat olevan Kuudennen aistin ja Fight Clubin jälkeen enemmänkin sääntö kuin poikkeus nykyelokuvassa. Marien paljastumisessa murhaajaksi ei vain kerta kaikkiaan ole mitään järkeä. Vaikka vihjeitä jaellaankin alusta lähtien (mustasukkainen keskustelu autossa, Alexista tirkistely suihkussa, "murhamies" tulee paikalle juuri Marien masturboinnin saavuttaessa kliimaksinsa...), ei ratkaisu tunnu mitenkään toimivan. Pakettiauton ilmaantuminen paikalle on myös lievästi sanoen mystistä. Lopun takaa-ajossa Marie siis jopa ajaa kahta autoa! Aikamoinen tyttö. Tällainen kikkailu on täysin tarpeetonta muuten näin hyvässä elokuvassa. "Koukun" ei pitäisi olla mikään päälle liimattu eksoottisuus vaan itse elokuvan sisältö, jota Aja sabotoi tällä ratkaisullaan. Lisäksi väkivallan mielettömyydestä ja selittämättömyydestä katoaa osa tyytymällä (toki vain osittain) pelkkiin mustasukkaisuus- ja skitsofreniaselittelyihin.

****-
keskiarvo
toimitus
3.27/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKJM*IRMK*EMPI
  3.5 4.0 3.0 3.0 3.5 4.0 2.5 4.0 3.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.55/5.00 (37)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  26 (62)
42%
Haute tension (2003)  Haute tension (2003)Haute tension - Switchblade romance  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9