Caroline Munro
Méliès d'Argent -katsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

The Last Horror Movie (2003)


The Last Horror Movie #1 The Last Horror Movie #2

Genre

Uuden ja erilaisen lähestymistavan löytäminen sarjamurhaajaelokuvaan tuntuu olevan yhtä vaikeaa kuin hyvän romanttisen komedian tekeminen. Toteutukset seuraavat yleensä kahta kaavaa; joko seurataan murhaajaa jäljittäviä poliiseja (The Silence of the Lambs, Se7en) tai sitten murhaajan arkirutiineja (Henry: Portrait of a Serial Killer, American Psycho). The Last Horror Movie kuuluu jälkimmäiseen kastiin ja yrittää samalla olla genreään kommentoiva metaelokuva Man Bites Dogin ja Funny Gamesin tapaan ja tuoda vielä mukaan The Blair Witch Projectin kaltaista sekoitusta elokuvan "todellisuudesta".

Max (Kevin Howarth) on tehnyt oman elokuvansa ja nauhoittanut sen videovuokraamon kasetin päälle. Pahaa-aavistamaton katsoja saa seurata Maxin "videopäiväkirjaa", jossa hän juttelee leppoisasti vitsaillen kameralle, tapaa ystäviään ja sukulaisiaan, kuvaa häävideoita - sekä tappaa ihmisiä iljettävillä tavoilla. Mitä pitemmälle nauha etenee, sitä enemmän Max myös penää katsojalta miksi hän yhä katsoo elokuvaa.

The Last Horror Movie [1]
The Last Horror Movie [2]

The Last Horror Movie yrittää paljon ja saa tavallaan lisäpisteitä jo siitä. Yritys jää kuitenkin puolitiehen, koska sen kummemmin ohjaaja Julian Richards kuin käsikirjoittaja James Handelkaan eivät osaa puristaa ideastaan läheskään kaikkea irti. Elokuva luulee olevansa omaperäinen ja nokkela, mutta ikävä totuus on että tämä kaikki on jo tehty ja nähty, älykkäämmin, paremmin ja hauskemmin toteutettuna. Elokuvan katsoja on snuff-elokuvan tietämättään vuokranneen kuvitteellisen katsojan osassa, jolta Max piinaa vastauksia ihmisen tirkistelynhaluun sekä taipumukseen katsoa fiktiivistä väkivaltaa sekä keinotekoista kauhua. Jo aiemmin mainitut Rémy Belvaux'n, André Bonzelin ja Benoît Poelvoorden synkän satiirinen Man Bites Dog (1992) sekä Michael Haneken ahdistava väkivaltatutkielma Funny Games (1997) - John McNaughtonin Henry: Portrait of a Serial Killeristä (1986) nyt puhumattakaan - ajavat samankaltaisissa tavoitteissaan Richardsin elokuvan yli. The Last Horror Movie on ainoastaan tasaisen viihdyttävä armeliaan lyhyen 80 minuutin kestonsa ajan, huippuhetkiä ei synny ja lopussa selitetään asiaa aivan liian pitkään. Vaikka murhat ovat sinänsä ahdistavia jo pelkällä olemassaolollaan, ei Richards saa yhdestäkään kohtauksesta tosissaan niin vastenmielistä että katsojan päässä alkaisi raksuttaa. Elokuva kiertää samaa kehää eikä kehity intensiiviseksi niin millään. Maxin vitsailu tietysti toimii liennyttävänä elementtinä ja tekee koko jutusta eräänlaista slapstickia, mikä on varmasti tarkoituksellinen yritys herättää katsoja miettimään esimerkiksi elokuvissa raakojen murhien yhteydessä usein heitettävien one-linereiden trivialisoivaa vaikutusta ihmishengen arvolle. Toteutus on vain sujuvuudestaan huolimatta sen verran ponneton ja ajatukset niin itsestään selviä ettei jaksa kiinnostaa. Sisällön kautta ajatuksien herättämisen sijaan Richardsin valinta on laittaa Max toistuvasti vääntämään teemat rautalangasta suoraan kameralle, mikä voisi toimia lyhytelokuvassa mutta alkaa pitkästyttämään tässä.

The Last Horror Movie [3]
The Last Horror Movie [4]

Silloin kun elokuva toimii, se toimii lähinnä Kevin Howarthin roolisuorituksen varassa. Aiemmin pienissä sivurooleissa nähty Howarth luo Maxista kiehtovan psykopaatin, eräänlaisen lähiöiden Patrick Batemanin. Se, ettei tämä kieron humoristinen ihmishirviö loppujen lopuksi nouse erityisen muistettavaksi on enemmänkin käsikirjoituksen kuin Howarthin syytä.

Julian Richards vaikuttaa kauhuelokuvista innostuneelta älykkäältä mieheltä, mutta hänellä ei vain ole mitään omaa sanottavaa, ainakaan toistaiseksi. Esikoiselokuva Darklands (1997) oli lattea The Wicker Man -kopio ja The Last Horror Movie on latteahko tiivistelmä yllä luetelluista elokuvista. Seuraavaksi ohjaaja kuulemma aikoo tehdä elokuvan, jossa neljä teiniä menevät viikonlopuksi syrjäiselle mökille. Muut kiusaavat yhtä joukon jäsentä, jolla kuitenkin on yliluonnollisia kykyjä. Luvassa siis lattea Evil Dead kohtaa Carrien -säikyttely...

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSJLIR
  3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (7)
43%
The Last Horror Movie (2003)  The Last Horror Movie (2003)  
Sivu:

1 2 3 4 5