Caroline Munro
Tarvitsen elokuvia: R&A 2004 -festivaalipäiväkirja
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

7. päivä: Torstai 23.9

Hankittuani jo lipun Travelling With Che Guevaraan minua varoitetaan että kokemus on tuskallinen. Olisi pitänyt kuunnella, sillä 120 minuuttia kestävä ja pelkästään ylistystä aihettaan kohtaa ryöpyttävä Moottoripyöräpäiväkirjan making of -dokumentti on puuduttavinta katsottavaa sitten Casshernin, vailla senkään vertaa huvittavia piirteitä. Harkitsen koko viimeisen tunnin uloskävelyä, mutta en kuitenkaan tee mitään. Kenen mielestä on ollut hyvä idea laittaa vanha ja tutiseva Alberto Granada kertomaan mitä hän teki milloinkin nuoren Chen kanssa matkallaan - ja sitten näyttää sen kohdan kuvausta elokuvasta? Kyllä, juuri noin hän juuri kaksi sekuntia sitten kertoi tämänkin hetken tapahtuneen. Kyllä, siinä se latinalaisen Amerikan maisema menee. Kyllä, valaistuksen voi vääntää noinkin häiritsevän kirkkaaksi ja äänet tuskastuttavalle tasolle. Pahinta on että tämän hirvityksen myötä meni vähän maku itse Moottoripyöräpäiväkirja-elokuvastakin. Saatana sentään. Huonoin mahdollinen tapa aloittaa päivä elokuvafestivaaleilla on katsoa ylipitkä ja jatkuvan puuduttava mitättömyys, se syö kaiken energian. Pakko kuitenkin myöntää, että varmasti tälläkin on enemmän ansioita kuin olen valmis nyt myöntämään.

Onneksi seuraavana vuorossa oleva ranskalainen toimintaelokuva Not For, Or Against muodostuu positiiviseksi yllätykseksi. Periaatteessa tuhanteen kertaan nähtyyn rikollisjoukkion viimeinen suuri keikka -kuvioon on saatu hyvin eurooppalaistuntua ja hahmojen valinnat ovat toden tuntuisia eivätkä romantisoituja. Lisäksi elokuva on hauska sekä hyvin näytelty eikä luojan kiitos moralisoi pätkääkään. Esityspaikkana toiminut Forum 7 tosin tuntuu olevan suunniteltu lähinnä vittuiluna elokuvista välittäville ihmisille, vaan hällä väliä. Jonottaessani näytökseen alkaa takana seisova nuori nainen yhtäkkiä mesota siitä miten pitäisi muodostaa "kunnon jono" eikä tällaista rönsyilevää massaa. Sitten hän lähtee yhtäkkiä kävelemään portaita ylös eikä tule takaisin. Paasaaminen jatkuu toki sujuvasti portaikossakin. "Jono alkaa tuolta!" Niin, niinhän se alkaa, mutta jos kaikki seisovat jonossa peräkkäin, olisi näky vähintään kiinnostava. Salin puolella takanani olevat mies ja nainen juttelevat juuri näkemästään elokuvasta. Koska kyseessä on lapsen hyväksikäyttöä sisältävä elokuva, päättelen että kyseessä on todennäköisesti The Heart Is Deceitful, Above All Things. "Siinä oli sitä hyväksikäyttöä, se on niin ikävää... siitä tulee vaan paha mieli. Ei sellasia ikäviä elokuvia viitsi katsella..." Menkää takaisin Makuuniin ja vuokratkaa vaikka Beethoven 5.

Ja taas Maximiin. Ykkössalissa alkaa kohudokumentti Riot On!, johon en edes yrittänyt kysyä lippua. Kakkossalissa on kuitenkin Godardin uutuus Notre Musique (Our Music), jota tuskin on mahdollista nähdä muualla vähään aikaan. Vaikka samapa tuo, sekava ja kömpelö elokuva tuntuu olevan puoliksi sodan tuomitsemista ja puoliksi elokuvan tekoa käsittelevä teesi, mutta kokonaan jaarittelevaa ja pitkästyttävää seurattavaa. Olisi huomattavasti kiinnostavampaa nähdä elokuva, jossa ohjaaja jopa käyttää selittämiään metodeja eikä vain puhu niistä. Ilmaan heitetyt pseudoälylliset lausahdukset (kuten: "Itsemurha on ainoa oikeasti vakavasti otettava filosofinen ongelma") eivät rakennu miksikään ja kolmeen osaan jaettu rakenne Inferno-Kiirastuli-Taivas lähinnä kummastuttaa negatiivisessa mielessä.

Illan päättää tuo aiemmin mainittu "ikävä elokuva", eli Asia Argenton The Heart Is Deceitful, Above All Things. Kuulluista kehuista huolimatta ennakkoasenteeni on negatiivinen lähinnä neiti Argenton xXx ja Phantom of the Opera -roolitöiden perusteella. Luulot ovat yhtä uskottavia kuin Raamattu, sillä elokuva on varsinainen adrenaliiniruiske näin loppuillasta. J.T. Leroyn kirjaan perustuva synkeä ja tyylitelty lapsuuskuvaus toimii paitsi Argenton ohjauksen ja roolityön hirviöäitinä, myös erittäin lahjakkaiden lapsinäyttelijöiden ansiosta. Tarinassa näyttäytyvät myös muun muassa Peter Fonda sekä Marilyn Manson.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12