Caroline Munro
Hammer: kauhun vuodet - osa 2: DRACULA 1958 - 1974
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10Osa 2: DRACULA 1958 - 1974


"Beware of your fantasies, for you may become them", said the great clowning fantasist Kurt Vonnegut. There is no question but that when an actor's fantasy collides with a certain fated role, there's relocation of the atoms of his professional life, akin to change of state in chemistry."

-- The Autobiography of Christopher Lee, 2003


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 

Hammer-artikkelisarjan toinen osa kattaa kaikki Hammerin Dracula-elokuvat, joista ensimmäinen valmistui 1958 ja viimeinen 1974. Pois ovat jääneet harhaanjohtavilla nimillä markkinoidut Brides of Dracula ja Countess Dracula. Näin ollen elokuvia on kaiken kaikkiaan kahdeksan ja ne muodostavat auttamattoman typerän lineaarisen kertomuksen. Ensimmäisen osan kauniista maisemista tullaan päätymään aina moderniin Lontooseen kunnes sarja päättyy muinaiseen Kiinaan. Draculoita tänä aikana nähdään kaksi. Ensin viitan pukee ylleen seitsemästi Christopher Lee, ja hänen jälkeensä kerran John Forbes-Robertson.

Leelle roolista muodostui lähes lähtemätön taakka, joka on seurannut häntä halki koko uran. Pitkänä ja tummanpuhuvat kasvonpiirteet omaavana näyttelijänä hänet oli luontevinta palkasta alusta alkaen hirviöiden rooliin, mistä seurasi runsaasti mainetta, mutta myös varjo, joka sai nopeasti Draculan muodon. Sittemmin tähti on yrittänyt sitkeästi nostaa esille muita roolisuorituksiaan yli 200 elokuvassa; toisaalta osoittaakseen monipuolisuutensa näyttelijänä ja toisaalta näyttääkseen, että hänestä on paljon muuhunkin kuin sähiseväksi punasilmäiseksi paholaiseksi. Mutta kun kerran Bela Lugosikin laskettiin hautaansa mustassa viitassa, tuskin varjo väistyy Leenkään yltä.

Seuraavat elokuvat ovat suora analogia siitä kuinka yksi oman aikamme viimeisistä klassisen kauhun tähdistä sai alkunsa. Se on myös rivien välistä kertomus kuinka markkinat kuihtuivat ja yksi oman aikansa merkittävimmistä independent-yhtiöistä saavutti määränpäänsä. Vuoden 1957 alkaen Hammer tuotti monta kauhuelokuvien klassikkoa, joista viimeiset pantiin alulle vuonna 1974. Dracula saagan käynnistänyt Terence Fisher ohjasi klassikoista seitsemäntoista. Ensimmäisessä vuoden 1958 Dracula-filmatisoinnissa näkyvätkin hyvin ne elementit, jotka tekivät hänestä brittikauhun tärkeimmän ohjaajan. Hänen kohtalonsa oli kuitenkin kuolla heti 80-luvun alussa, siis hieman Hammerin kukistumisen jälkeen ja vain muutama vuosi ennen kuin hänen elokuviensa kulttimaine nousi taivaisiin.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10