Caroline Munro
Hammer: kauhun vuodet - osa 2: DRACULA 1958 - 1974
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Dracula Has Risen from the Grave (1968)

Dracula nousee haudasta; Dracula on noussut haudastaan

aka Le amanti di Dracula; Drácula vuelve de la tumba; Dracula et les femmes; Draculas Rückkehr; Draculas vålnad

Dracula Has Risen from the Grave #1 Dracula Has Risen from the Grave #2

Dracula Has Risen from the Grave jatkaa tyylikkäästi siitä mihin edellinen osa päättyi. Uutta on että Fisherin korvasi nyt Freddie Francis, joka tunnettiin Hammerin studioilla paitsi erinomaisena kuvaajana myös tehtäväänsä pätevöityneenä ohjaajana. Käsikirjoittaja Sangsterin tilalle tuli puolestaan tuottajana paremmin tunnettu Anthony Hinds, joka kirjoitti yhden klassisimmista Hammerin aloitusjaksoista. Itse asiassa ensimmäistä kertaa kuvattiin saagan elokuviin prologi, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Muita uutuuksia olivat entistä vauhdikkaampi kerronta ja näyttelijöitäkin inspiroinut sadunomainen miljöö, jossa Francis kuljettaa veristä tarinaa sarjakuvamaisin elementein. Tuttua ja turvallista Hammeria puolestaan tarjotaan ensimmäisestä elokuvasta lainatun kolmiodraaman kautta, samoin kuin naiskuvassa jossa tytön seksuaalisuus puhkeaa kukkaansa syntisten kosketusten myötä. Selkeitä viitteitä tähän tarjotaan jo alussa nähtävän mykän pojan karmivan löydön ja myöhemmin Barbara Ewingin näyttelemän Zenan kautta, joiden vastakohta on neitseellinen Maria. Myös Hammerin ideologialle keskeinen oppipoika-opettaja -suhde - jossa nuorukaiset kuvataan fragiileina ja opastusta kaipaavina sankareina - on saatu jälleen mukaan. Twistin tarinaan tuo kahden kirkonmiehen katastrofiin päättyvä matka Draculan linnanporteille. He kun haluavat sinetöidä pahuuden tyyssijan suurella ristillä. Kun heikkohermoisempi papeista kompuroi yön pimeydessä ja lyö päänsä kivetykseen - valuttaen näin verensä suoraan Draculan huulille, tulee hänestä kostoretkelleen lähtevän pahan oikea käsi.

Dracula Has Risen from the Grave [1]
Dracula Has Risen from the Grave [2]

Kostoaan etsivä Dracula ei ollut mikään originaali idea. Monsignor Ernst Mullerin ja hänen veljentyttärensä taistelu pahan kiusauksia vastaan on toteutettu kuitenkin poikkeuksellisen romanttisessa miljöössä, jossa Marian ja Paulin öiset seikkailut kattoja pitkin ovat kuin viattomia päiväunia aina kunnes viattomuus tuhotaan. Mariaa näyttelevä Veronica Carlson nautti omien sanojensa mukaan erityisesti kuvaustauoista kierrellessään Bernard Robinsonin tunnelmallisissa lavasteissa monine saduille tyypillisine elementteineen. Kokonaisuus onkin kuin kaunis painajainen, jota kuvaaja Arthur Grant ja ohjaaja Francis täydentävät unenomaiseksi lukuisten eriväristen kameralinssien avulla. Myös Christopher Leen hahmoa on terävöitetty. Tällä kertaa hänen syvään tunkevat ja vihaa sisällään kantavat silmänsä verestävät. Verellä on muutenkin aiempia elokuvia runsaampi merkitys, jonka suoruutta tehostaa yksinkertainen mutta tehokas dialogi.

Dracula Has Risen from the Grave [3]
Dracula Has Risen from the Grave [4]

Edellisten osien tapaan eroottiset viittaukset ovat jälleen kätkettyjä, eikä paljasta pintaa ole esillä kuin vilkkaan mielikuvituksen omaaville unelmoijille, mutta katsokaa mitä Lee tekee kädellään Marian sängyn vieressä olevalle nukelle samalla kun kumartuu juomaan hänen neitseellistä vertaan. Kuvien takaa löytyvä viesti on harvinaisen selvä. Ensimmäisen Draculan saaman kritiikin osalta on huomionarvoista, etteivät nuoria lihan himoihin langenneita naisia teurasta enää konservatiiviset tahot - ellei sellaiseksi lasketa Draculan apurina toimivaa langennutta pappia - vaan nyt paha pesee itse oman likapyykkinsä. Tässä mielessä kyseessä on aiempia osia säyseämpi kokonaisuus, jossa shokkiarvoja haetaan suoraan ruumiineritteiden kautta - ja niitä riittää. Francisin mottona on ollut vetää kaikki niin ylitse kuin hyvä maku suinkin vain sallii, alkaen alun hevosvaunuista joihin Dracula piiskaa vauhtia ennen näkemättömällä raivolla, puhumattakaan elokuvan lopetuksesta joka kuljettaa kolmannen Dracula-filmatisoinnin fantastiseen kliimaksiinsa.

Dracula Has Risen from the Grave [5]
Dracula Has Risen from the Grave [6]

Lopputuloksesta tuli valtaisa menestys, yksi Hammerin suurimmista. Verta, erotiikkaa ja popcorn-viihdettä osoittautui kokonaisuutena erinomaiseksi. Mutta niin viihdyttävä paketti kuin Dracula Has Risen from the Grave onkin, eivät lukuisat jatkuvuusvirheet ja Draculan suuhun kirjoitettu tyhjä dialogi antaneet odottaa hyvää tulevien jatko-osien suhteen.

****-
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (5)
 JSTPJMMMMK*
  3.5 2.5 4.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.42/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (17)
47%
Dracula Has Risen from the Grave (1968)  Dracula Has Risen from the Grave (1968)Dracula nousee haudasta  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10