Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3004
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Vampyres (José Ramón Larraz, 1974)

Tai: aloittelijan opas intohimoiseen kielisuudelmaan. Nykyään näkee harvemmin niin kokonaisvaltaisen kiihkeää lurputtamista kuin José Ramón Larrazin Vampyresissa. Kuola valuu, suut peittävät kumppanin koko leuan ja kielet hyökkäävät sykkien ulos ammottavista kidoista kuin supernopeat etanat. Torahampaattomien lesbovampyyrien ympärille rakennetun elokuvan juoni on suurin piirtein niin heppoinen kuin voisi olettaakin, mutta kokonaisuus ei ole vailla kiintoisaa tarjoiltavaa.

Seuraa pitkähkö juonikuvaus paremman sanottavan puutteessa:

Vampyres alkaa synkässä makuukammarissa. Antiikkiselta näyttävän sängyn päällä kiemurtelee ja voihkii elämää suuremmin elein kaksi alastonta naista. Ennen hekuman täyttymystä sisään kävelee mies joka ampuu molemmat neitoset. Ohjaaja Larraz on selvästi päättänyt vetää katsojat välittömästi sisään tuotokseensa; tissit, toiset tissit, kaikki tissit toisiaan vasten! Kaksoismurha! Tästä se lähtee. Sitten elokuva siirtyykin hieman hiljaisemmalle vaihteelle. Nuoripari John (Brian Deacon) ja Harriet (Sally Faulkner) matkaa kahdenkeskiselle lomalle asuntovaunussaan kohti rauhallista syrjäseutua. Tien varrella he näkevät kaksi naista metsän reunalla liftaamassa. Harriet muuttuu heti epäluuloiseksi, mutta John vain nauraa höröttää hänen tunteilleen. Katsoja on Harrietin puolella, sillä naiset ovat alussa kuollut pari. Kohta samaa tietä ajaa Ted (Murray Brown), joka poimii kyytiinsä naisista tummatukkaisen, joka esittäytyy Franiksi (Marianne Morris). Fran ohjaa Tedin vanhaan ja hylätyn näköiseen linnamaiseen kartanoon, jossa on tarjolla punaviiniä ja vapaata seksiä. Fran heittäytyy Tedin antoisaan syleilyyn ja voihkii sellaisella antaumuksella jokaista hipaisua että naisen koko kehon täytyy olla yksi iso, kurvikas erogeeninen vyöhyke.

Aamulla Ted havahtuu krapulaisen näköiseen olotilaan ja huomaa ison viillon ranteessaan. Hortoiltuaan ulos hän näkee Johnin ja Harrietin asuntovaunun kartanon vieressä ja paikkauttaa heillä haavansa. Ilmeisesti tämä ei vielä riitä kavahduttamaan Tediä, sillä hän jää odottamaan Frania autoonsa. Viettelijätär saapuu vasta yömyöhään paikalle, mukanaan blondin ystävänsä Miriamin (Anulka Dziubinska), joka on ehtinyt liftata Rupert-nimisen herrasmiehen (Karl Lanchbury) kyytiin. Seuraa punaviiniä ja vapaata seksiä, sekä Rupertin repiminen kuoliaaksi neitosten toimesta. Aamulla Ted herää, entistä pahemmassa krapulassa. Hän kompuroi autoonsa ja ajaa jo poispäin jonkin matkaa, kunnes näkee poliisien korjaavan ruumista pois puuta vasten kolaroituneesta autosta. Se on Rupert! Sen sijaan että Ted tekisi jotain järkevää, hän palaa takaisin kartanoon. Yöllä naiset tulevat takaisin, mukanaan nimetön viiniekspertti. Vuorossa on punaviiniä ja vapaata seksiä. Punaviini tosin paljastuu vihdoin vereksi Transilvaniasta (!) ja sekstailu johtaa kurjaan kuolemaan, jonka jälkeen Tedkin saa taas osansa alastomista naisista ja heidän verenhimostaan. Tässä kohtaa ilmenee paljastava piirre Ted-paran luonteesta. Mies on jäänyt tai palannut taloon vaikka häntä on viilletty, hänen vertaan imetään, ovet menevät lukkoon itsestään, Rupert kuolee... mutta asia joka saa Tedin pään kirjaimellisesti pyörälle ja tajun kankaalle on näky alastomista naisista lesboilemassa. Huh, siinä isompikin mies jo pyörtyy.

Juonen huipennukseen saadaan mukaan vielä John ja Harrietkin, mutta enpä spoilaa koko loppuratkaisua. Loppu tarjoaa kuitenkin kaksi mahdollista tulkintaa alulle: joko murha muuttaa naiset vampyyreiksi tai sitten se tapahtuu vasta varsinaisen tarinan jälkeen.

Vampyres on melko kehnosti ohjattu, muutamaa kuvauksellista oivallusta (kuten kaksi hämähäkinseittien peittämää luurankoa kartanon kellarissa, jotka paljastuvat katsojalle mutta eivät siellä harhailevalle Harrietille) lukuun ottamatta. Nekin voinee tosin laskea kuvaaja Harry Waxmanin ansioksi. "Eroottisia" kohtauksia sen sijaan riittää pitämässä mielenkiintoa yllä, ja jos välillä vaihtuvat vuorokaudenajat, kirkkaalta taivaalta jyrisevä ukkonen tai päivällä kuvatut yökohtaukset joissa käytetään taskulamppua eivät häiritse, voi elokuvasta löytää viihdykettä. Tedin jatkuvat ja tuskanhikiset krapulamaiset hortoilut ympäriinsä jaksavat huvittaa, etenkin kun Larraz toistuvasti leikkaa miehen räpeltävään sängystä nousemiseen kesken muiden kohtausten.

Vampyresissa läträtään kivasti verellä, kuljeskellaan liian paljon tarpeettomasti ympäriinsä, juodaan runsaasti "viiniä" ja harrastetaan tasaisin väliajoin epäpätevän näköistä mutta ilmeisen nautinnollista seksiä. Tapahtumien keskipisteenä toimiva kartano näyttää ulkoapäin vaikuttavalta, mutta sen sisäpuolesta ei nähdä kuin pari pölyistä huonetta. Näyttelijäsuoritukset ovat yritteliäitä mutta monin osin tahattoman koomisia. Elokuva veristen tissien ystäville.

**½--

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10