Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3004
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Bad Santa (2003)


Bad Santa #1 Bad Santa #2

Joulukomedia, onko mitään vastenmielisempää? Herttaisia lapsukaisia, lämpimät sävyt, vanhat tutut joulubiisit, hyvää joulumieltä ja jouluisia jouluopetuksia Joulun Todellisesta Hengestä... Vähemmästäkin räjähtää täysjärkisen aikuisen ihmisen pää. Onneksi tiimi Bad Santan takana on ajatellut kutakuinkin samalla aaltopituudella ja päättänyt tehdä joulukomedian itsekkäistä kusipäistä. Ja vaikka Bad Santassa on kaikkia edellä mainittuja elementtejä (no, ehkä se joulumieli jää hieman uupumaan), on elokuva yhtä kaukana vastenmielisestä kuin Forrest Gump siedettävästä. Ja on vaikea olla rakastamatta elokuvaa, jossa kääpiö vetää pikkupoikaa turpaan.

Bad Santa [1]
Bad Santa [2]

Willie Stokes (Billy Bob Thornton) on keski-ikäinen elämän näännyttämä luuserijuoppo, jonka ainoa taito viinapullojen tyhjentämisen lisäksi on kassakaappien murtaminen. Hän esiintyy myös joulupukkina tavarataloissa kääpiökaverinsa Marcuksen (Tony Cox) kanssa. Pestin lopussa luonnollisesti ryövätään tavaratalo ja häivytään maisemista. Viimeisimmässä kohteessa kaupan pomo Bob Chipeska (John Ritter) alkaa epäillä jotain hämärää olevan tekeillä ja pyytää myymäläetsivä Ginia (Bernie Mac) selvittämään kaksikon taustoja. Willie huomaa Ginin penkomassa motellihuonettaan ja hätääntyy. Onneksi hän on kuitenkin törmännyt pulskaan pikkupoikaan (Brett Kelly), jonka isä on vankilassa eikä tämän kotona asu kuin höperö isoäiti. Williellä on kämppä ja pojalla "ystävä". Oman lisänsä kieroon sekoitukseen tuo Sue (Lauren Graham), nahkaan pukeutuva baarimikko jolla on joulupukkifetissi.

Bad Santa [3]
Bad Santa [4]

Aiemmissa elokuvissaan Ghost World (2000) ja Crumb (1994) itsensä yhteiskunnan ulkopuolisiksi tunteneita ihmisiä kuvannut Terry Zwigoff on loistovalinta Bad Santan ohjaajaksi. Ensinnäkin siksi, että hänellä on hyvää mustan huumorin tajua ja koomisen ajoituksen ymmärrystä, mutta myös siksi että hän ymmärtää keitä elokuvan ihmiset ovat. Tämän aihepiirin elokuvissa langennut päähahmo oppii asioita elämästä, itsestään ja toisista ihmisistä sekä löytää sisältään uuden ja paremman yksilön. Ongelmana vain on, että yleensä muutokset ovat juonen sanelemia ja pakotetun tekopirteitä sekä heppoisia. Itsekkäiden sydämet sykkivät taas elämälle ja hattaraa pursuaa katsojan korvista. Zwigoff ymmärtää että opetukset ja elämänmuutokset on ansaittava ja niiden on tultava hahmosta itsestään. Komedialla ja draamalla on oltava vankka pohja. Zwigoff myös käyttää aiemmin mainittuja umpituttuja jouluisia kappaleita edukseen asettamalla ne sovinnaista joulukomediatyyliä vastaan sotivien kohtausten taustalle. Ja elokuvassa on kohtaus, jossa kääpiö vetää pikkupoikaa turpaan.

Bad Santa [5]
Bad Santa [6]

Coen-veljesten irtoideaan perustuva käsikirjoitus on riemastuttavan vapaa sen suuremmasta juonesta. Glen Ficarran ja John Requan luomat tilanteet ovat yllättäviä, hahmot toimivia ja dialogi kaikessa yksinkertaisuudessaan paitsi hyvää, myös hervottoman hauskaa. Periaatteessa Bad Santa on yhden vitsin elokuva: pukki dokaa ja sikailee. Tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä, koska vitsi on hyvä ja pukkia esittää Billy Bob Thornton. Tämän hetken lahjakkaimpiin amerikkalaisiin näyttelijöihin lukeutuva Thornton on kerta kaikkiaan loistava roolissaan. Willie kiroilee jatkuvasti, vetää viinaa kuin sieni, eikä juurikaan paljasta itsestään pelastavia piirteitä. Thorntonin karikatyyria välttävä olemus ja vivahteikas ääni ovat kuitenkin niin ilmaisukykyiset ja suoritus niin hienosti rytmitetty, että hahmoon ihastuu välittömästi. Brett Kelly onnistuu nörttipojan roolissa siinä mihin harvat lapsinäyttelijät ikinä yltävät: hän ei ole ärsyttävä, vaan luonteva ja hauska. Laurie Grahamin hahmo on aika heppoinen, mutta elokuva ei kerrokaan hänestä. Viimeisessä roolissaan nähtävä John Ritter osoittaa ihailtavaa kyvykkyyttä luoda pienestä hahmosta muistettava hienovaraisilla eleillä. Tony Cox on hyvä aisapari Thorntonille ja täyttää kohtauksensa vimmaisella energialla. Ja elokuvassa on kohtaus, jossa hän vetää pikkupoikaa turpaan.

Bad Santa [7]
Bad Santa [8]

Bad Santan huumori on piristävän kieroa ja anteeksi pyytelemätöntä. Vinksahtanutta, mustaa, likaista, törkeää, kekseliästä, yllättävää ja ennen kaikkea hauskaa. Poliittisen korrektiuden tuolla puolen operoivat henkilöhahmot eivät valahda kompromisseiksi hyvän mielen tuottamisen vuoksi, vaan heidän annetaan olla omia loukkaavia persooniaan. Pitkästä aikaa on tarjolla komedia, jossa on hyvin pitkälti kaikki kohdallaan. Vaikka jatkuvasti ei välttämättä naura ääneen, ei elokuvassa ole oikeastaan yhtään huonoa kohtausta ja pienoiset draama-aineksetkin toimivat. Siitä tulee myös taatusti klassinen jouluelokuva, sillä Bad Santa on kaiken riemastuttavan törkyilyn ohella jopa oudon, kyllä, koskettava. Ja siinä on kohtaus, jossa kääpiö vetää pikkupoikaa turpaan.

****-
keskiarvo
toimitus
3.55/5.00 (11)
 JSSMJLTPIRMHMEMMMK*EMPI
  4.5 3.0 4.0 3.5 4.0 4.0 2.5 3.0 3.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.56/5.00 (31)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  53 (109)
49%
Bad Santa (2003)  Bad Santa (2003)Paha pukki  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10