Caroline Munro

Spontaani tribuutti Mr. T:lle

Lokakuun viimeinen yö Herran vuonna 2004. En saa unta sinnikkään krapulan potkiessa viimeisiään sisälläni. Edellisyö on mennyt ketkuessa kännissä mitä feminiinisimmissä asusteissa joten sisälläni velloo suunnaton tarve miehistyä. Luovun nukkumissuunnitelmista ja hortoilen kohti videokaappeja siinä toivossa että löydän sopivaa lääkitystä henkiseen tilaani. Melkoisen penkomisen jälkeen käteen osuu Rocky III. Ehdin jo miettiä neljännen osan katsomista, mutta tiukan kädenväännön voittajaksi nousee tuo miesten mies, Mr. T. Onhan Dolph Lundgren toki varsinainen vetonaula, etenkin venäläisenä tappokoneena, mutta Rocky III on sentään Mr. T:n elokuvadebyytti - ja koko elokuva uhkuu sellaista pallihien sävyistä testosteronia että heikompia pyörryttää. Tyttöystävä ilmoittaa puoliunessa että olen hullu, mutta eivät naiset ymmärrä tällaisia asioita. Puolitoista tuntia myöhemmin en enää voi itselleni mitään, Mr. T on kiiltävällä kehollaan, töksähtelevää intoa pursuavalla sanailullaan ja kokonaisvaltaisen kiihkeällä olemuksellaan jälleen kerran vienyt minulta jalat alta. Tulin siihen tulokseen, että tällainen pieni kunnianosoitus olisi paras tapa jakaa intoni maailman kanssa.

"Don't make me mad"

Rocky III osoittautui juuri niin kiehtovaksi tapaukseksi kuin muistini antoi ymmärtää. Tässä vaiheessa Rocky-kvintetin jatkumoa Rocky Balboasta on juuri tullut nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari, hänen voitettuaan Carl Weathersin esittämän Apollo Creedin kakkososan kliimaksissa. Nyt Rocky saa maistaa helppoa elämää sekä kultaa ja kunniaa. Rocky III:sen ohjaaja-käsikirjoittaja- tuottaja-päätähti, renessanssimies Sylvester Stallone kuvaa Rockyn luisumista miehisyydestä pehmoidoliksi montaasijaksolla, jossa aina välillä nähdään Mr. T (roolihahmon nimi on Clubber Lang, mutta Mr. T on poikkeuksetta jokaisessa roolissaan Mr. T) synkeästi mulkoilemassa Nemesistään taustalta. Hän paheksuu. MIES ei toimi noin. MIES ei lällyile. MIES ei ryhdy sirkuspelleksi. MIES taistelee apinan raivolla. Rocky jopa ottelee Hulk Hoganin esittämää vapaapainijaa vastaan leikkimielisessä hyväntekeväisyysmatsissa. Kaikki huipentuu Philadelphian kaupungin Rockylle pystyttämän patsaan julkistustilaisuuteen, jossa Rocky ensin ilmoittaa jäävänsä eläkkeelle ja Mr. T hyppää esiin yleisöstä, haastaen halveksimansa pelkurin ja miehen varjon yhteen viimeiseen otteluun. Rocky suostuttelee valmentajansa Mickeyn (suupielestään koriseva Burgess Meredith, joka kaiketi kuvittelee yhä esittävänsä Pingviiniä Batmanissa) treenaamaan häntä vielä yhden kerran. Mickey suostuu, mutta valitettavasti Rocky on niin horjahtanut miehiseltä polultaan, ettei ota treenaustakaan vakavissaan. Sitten ennen ottelua Mr. T tönäisee Mickeytä rintaan ja tämä saa kohtauksen. Voi ei! Sen lisäksi ettei Rocky ole treenannut kunnolla pyörii hänen mielensä oppi-isänsä kohtalossa, joten Monsieur Tureaud saa helpon voiton ja kaiken lisäksi Mickey kuolee ottelun jälkeen. Kohtaus voisi olla koskettava, jos saisin selvää siitä mitä miehet sanovat toisilleen. Meredith örähtelee viimeisiään ja Stallone mumisee toiselta puolen naamaansa jotain epämääräistä. Nyt Rocky on niin alhaalla kuin voi mies olla. Hänen "isänsä" on kuollut ja mies itse on kastroitu julkisesti. Onneksi Apollo astuu kehään ja tarjoaa auttavan kätensä. Käytännössä tämä tarkoittaa toista pitkää treenausjaksoa, jonka aikana Rockyn on löydettävä jälleen sisältään "tiikerin silmä", eli voitontahto. Miehinen kilpailuvietti.

Apollon ja Rockyn yhteiset hidastetut kirmailut rantahietikolla ovat epäilemättä koko elokuvasarjan homoseksuaalisinta antia. Stallone jopa kuvaa miesten rinnakkaisia haaravälejä pomppimassa hidastetusti. Jakson kliimaksissa miehet ryntäävät riemun villitseminä veteen ja alkavat halia toisiaan täysin pidättelemättömästi. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Apollo vielä antaa vanhat shortsinsa Rockylle. Haaravälilahjan kautta Rocky on valmis! Hän kohtaa jälleen Mr. T:n ja vaikka hetken näyttää pahalta T:n hakatessa häntä päin pläsiä selvästi nopeutetuissa otoksissa, käy ilmi että Rockyllä on suunnitelma. Avustaja tajuaakin tämän ja huutaa: "Ei hän tapata itseään, hän suututtaa itsensä!" Aivan, tosimies kestää loputtoman hakkauksen ja ainoastaan suuttuu siitä. Tuska on pelkkä voiman lähde. Rocky-elokuvien nyrkkeily nyt tosin muutenkin menee tienristeyksessä hieman eri suuntaan todellisuuden kanssa, sillä ottelijat eivät juurikaan torju iskuja vaan ottavat ne vastaan naamallaan. No, Rockyn suuri suunnitelma toimii ja Mr. T on selvää pässinlihaa. Tämä saattaakin olla ainoa kerta kun se on tapahtunut. Rocky III, vaikka huikea teos onkin, ei vielä onnistunut toimimaan sarjan lakipisteenä. Tarpeettoman ja persoonattoman kakkososan jälkeen tällainen annos puhdasta maskuliinisuutta ja pinnan alla kiihkeästi sykkivää homoseksuaalisuutta kuitenkin piristi sarjaa, joka varsinaisesti huipentui nelososassa Stallonen sukeltaessa suoraan keskelle maailmanpolitiikkaa. Valju vitososa ei jaksa enää innostaa juuri lainkaan, vaikka ensimmäisen elokuvan ohjannut John G. Avildsen palasi kameran taakse. Kolmososa kuitenkin onnistui tärkeimmässä tehtävässään, eli se toi herra T:n suuremman yleisön tietoisuuteen.

"I pity the fool!"

Kun paremmin Mr. T:nä tunnettu entinen portsari/henkivartija/ überuros Lawrence Tureaud rynni kuin sonni halki maailman valkokankaitten Rockyn siihen asti fanaattisimpana vastustajana, harva tuskin osasi ennustaa mihin kaikkialle tämän irokeesikarpaasin saavutukset tulisivatkaan yltämään. Itsekin kohtasin herra T:n ensimmäistä kertaa Rocky III:sen kautta, mutta ikävä kyllä olin vuonna 1982 vasta kolmivuotias. Pääsin kokemaan miehen täyden voiman vasta teini-ikäisenä koltiaisena, jolloin en vielä kyennyt käsittämään muuta kuin että tämä rankoissa oloissa treenaava tyyppi on varmasti ihan vitun kova jätkä. Silloin se riitti, mutta kun kyseessä on enemmänkin ilmiö kuin mies, olisi hyvä asettaa homma kontekstiinsa. Mr. T aloitti elokuvauransa suoraan huipulta ja loi itselleen välittömästi asioista tärkeimmän, oman iskulauseen. Sylvester Stallone antoi tietämättään todellisen lahjan maailmalle kirjoittamalla Mr. T:lle repliikin "I don't hate Balboa! I pity the fool!" Jos ei ole kuullut Mr. T:n sanovan jälkimmäistä lausetta, ei ole todella elänyt. Toinen muistettava miehuuden ja Mr. T:n uskomattoman raivon itsestään selvä painotus on vastaus haastattelukysymykseen "Mitä aiot tehdä kun kohtaat Balboan kehässä?" Mr. T ei harkitse hetkeäkään, vaan tuima katse säihkyvissä silmissään sylkee ulos suustaan sanat "I'm gonna crucify him!", mutta ei tietenkään lopeta siihen koska se ei ilmeisesti olisi tarpeeksi, vaan jatkaa välittömästi perään: "Real bad!" Vähättely ei tosin koskaan ole kuulunut miehen tyyliin, henkivartija-aikojen käyntikortissakin nimittäin luki: "Jumalan jälkeen minua parempaa suojelijaa ei ole."

"Shut up, fool!"

Clubber Langin jälkeen näkyvimmän roolin Mr. T sai 1983-1987 kestäneessä A-Team -televisiosarjassa, jossa salainen valiojoukko taisteli häikäilemättömiä rikollisia vastaan. Hahmon nimi oli Bosco Albert "B. A." Baracus. Jos mietitte mitä B. A. tarkoittaa nimen alkukirjaimien lisäksi, vastaus on: Bad Attitude. Kyllä, Mr. T:n suuri haaste oli esittää jälleen kerran itseään. Hahmo oli kovis, mutta baareissa maitoa nauttiva ja lentopelkoinen kovis. Sarjan suuret komedialliset oivallukset pyörivät usein sen ympärillä, miten B. A. taas saataisiin huijattua lentokoneeseen. A-Teamia saa jo nykyään dvd-muodossakin, mutta syvempää tutustumista voi suositella vain todellisille Mr. T -friikeille, tai kasariviihteeseen ja nostalgiaan pahemman kerran hurahtaneille itseni kaltaisille tapauksille (myönnettävä tosin on, että A-Team ei ole kovin jännittävä kohtauksissa joissa Mr. T ei esiinny). A-Teamin pohjalta tehtiin myös sarjakuvia, jotka ovat oikeastaan hauskempia kuin itse sarja.

"I think you are interested in a real man!"

A-Teamin lisäksi Mr. T:llä oli myös oma animaatiosarjansa jossa hän seikkaili nuoren akrobaattiryhmän kanssa, taistellen rikollisia ja huonoja tapoja vastaan. 80-luvun lopussa hän sai myös ikioman live-sarjansa T. & T. Joku voisi jo syyttää Misteriä itsekeskeisyydestä - roolihahmon nimikin kun on T.S. Turner - mutta ainakin tämä sarja yksityisetsiväksi ryhtyneestä nyrkkeilijästä kesti kokonaista 66 jaksoa. Huumeiden vaaroihin pureutuva pilottiosa on julkaistu Suomessa videolla ja sitä voi suositella jo sen takia että Mr. T:llä on ilmeisesti uusimman muodin mukaiset eriväriset lenkkarit. Myös teemabiisi jossa lauletaan loogisesti "Walk the straight line / it's the shortest distance between wrong and right" jää mieleen kenties ikuisiksi ajoiksi. Ennen tätä riemuvoittoa Mr. T ehti kuitenkin esiintyä tv-elokuvassa The Toughest Man in the World (1984), joka nimensä mukaan kertoo paitsi Mr. T:stä, myös voimamieskilpailusta. Elokuvan nimi pitää täysin paikkansa, sillä loppukisan viimeisessä tehtävässä kilpailijoiden on kiivettävä korkean tiiliseinän yli köysiä pitkin - Mr. T (tai oikeastaan hänen jälleen mielikuvituksekkaasti nimetty hahmonsa Bruise Brubaker, entinen portsari, nykyinen nuorisotalon johtaja) vain on huono kiipeämään, joten hän juoksee tiiliseinän läpi. Kyllä, hän juoksee tiiliseinän läpi. Ikään kuin tämä ei riittäisi, mies julkaisi myös oman levynsä Mr. T's Commandments, jossa hän räppää omintakeisella tyylillään tiensä läpi sellaisten helmien kuten "Mr. T", "I Pity the Fool" ja tietysti "The Toughest Man in the World". Ja koska hän on maailman kovin mies, vuonna 1984 ilmestyi myös itsetunnonkohotusvideo Be Somebody or Be Somebody's Fool, jossa Mr. T opettaa lapsille muun muassa että heidän täytyy oppia elämään kuin puut, koska puut eivät vihaa toisiaan vaikka ovat kaikki erilaisia. Hän myös yrittää soittaa selloa komediallisesti, esittelee jonkun Jeffiksi kutsutun miehen tanssitaitoja (!) ja räppää äidistään ("Mother / there can be no other"). Oma itsetuntoni ei ole koskaan voinut yhtä hyvin kuin pätkiä tästä videosta nähtyäni."Don't gimme no back talk, sucka!"

Mutta voi, 80-luvun päättyessä päättyivät myös Mr. T:n suurimmat kunnianhetket. 90-luvulla lähinnä cameoihin ja Conan O'Brien -esiintymisiin tyytynyt T jatkoi toki hyväntekeväisyystyötään ja voitti myös syövän kuin tuosta vaan. Hän vilahti hölmössä agenttiparodiassa Spy Hard (1996) ja käväisi jakamassa elämänohjeita tökerössä teinielokuvaparodiassa Not Another Teen Movie (2001). Jälkimmäisen lopussa kuultava opettavainen lause amerikkalaisen jalkapallon pelaajalle saavuttaa tosin jo zenmäisen tason läpikotaisessa viisaudessaan: "You gotta believe in the ball, and throw yo'self!" Kristillinen maailmanloppuhäröily Judgment (2001) on ikävä kyllä minulta näkemättä. Mr. T on myös epäsuorasti osallistunut modernin kirjallisuudenklassikon syntyyn. Dave Eggersin upea omaelämänkerrallinen romaani A Heartbreaking Work of Staggering Genius nimittäin saavuttaa kokonaan uuden surrealismin tason kirjoittajansa jo valmiiksi merkillisestä elämästä kertoessaan kun Mr. T muuttaa Eggersin perheen asuinalueelle ja vaatii saada kaataa kaikki puut jättimäiseltä tontiltaan. Moottorisahalla. Omakätisesti."First name Mister, middle name Period, last name T!"

Mr. T on siinä mielessä hieman samanlainen ilmiö kuin Christopher Lambert, että hänen viehätystään on täysin mahdotonta selittää. Mies pitää jatkuvasti samaa naurettavaa hiustyyliä ja kilokaupalla kultakoruja kaulassaan, on absolutisti ja (ainakin kausittain) miljoonien lasten idoli. Viimeisestä johtuen hän myös kieltäytyy roistojen rooleista elokuvissa, eikä myöskään suostu esittämään ketään joka on "liian seksikäs". Ajatus Mr. T:stä viettelemässä nuoria neitsyitä eroottisessa elokuvassa kuulostaakin jo liian hyvältä ollakseen totta. Haastattelussa herra on sanonut olevansa vähän kuin Jeesus, koska sairaat lapset voivat usein paremmin jo hänet nähdessään. Hän on portsari, henkivartija, näyttelijä, laulaja, parantaja, puutarhuri. Hän on todellinen mies. Hän on Mr. T. Hän on valinnut nimekseen "Mr. T", koska T = Tough = Kova. Hän on myös nimennyt nuorimman lapsensa T Junioriksi. Tässä näemme äiti-Tureaudin valokuvamuistinkin omaavan pojan spartalaisen ajattelumallin käytännössä. Mr. T ei turhia jaarittele, hän tarttuu suoraan kiinni olennaiseen. Niinpä jätän viimeiset sanat miehelle itselleen:"Quit your jibba jabba"


 JSJMIRMMJLMK*EMTKALKA
1.Be Somebody... or Be Somebody's Fool! (1984)3.51.05.0............3.173.00
2.Rocky III (1982)3.53.03.52.53.53.03.03.143.00
3.The Toughest Man in the World (1984)......2.0............2.001.50
 JSJMIRMMJLMK*EM2.772.50
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!