Caroline Munro
Space Odyssey
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Abraxas, Guardian of the Universe (1991)

aka Abraxas; Abraxas - Retter des Universums

Abraxas, Guardian of the Universe #1 Abraxas, Guardian of the Universe #2

"...a winter wonderland of death traps..."

Nykyinen poliitikko, entinen Predator-"tähti" Jesse Ventura on galaksien välinen poliisi Abraxas (vaikka dvd-valikko väittääkin elokuvan nimen olevan "Abraxus"), joka jahtaa pahaksi muuttunutta kollegaansa Secundusta (Sven-Ole Thorssen) maapallolle. Hmmm... olisiko ihan budjettisyistä johtuen...? Joka tapauksessa, maahan päästyään Secundus avaa sanaisen arkkunsa josta kantautuu Sven-Olen kaunis schwarzeneggermainen ääni, todeten ensimmäiselle naiselle jonka kohtaa: "Are you a birthing member of the human species?" Secundus käy suoraan asiaan! Sinisenä säteilevää kädenkosketusta myöhemmin Sonia-niminen blondi (Marjorie Bransfield) on raskaana ja hänen lapsellaan tulee avaruusasemalta oudoissa valoissa tilannetta valvovan parivaljakon (joista toista näyttelee itse ohjaaja!) mukaan olemaan hallussaan "The Anti-Life Equation". Mikä se on, ei kerrota. Miksi, ei kerrota. Miten, ei kerrota.

Abraxas, Guardian of the Universe [1]
Abraxas, Guardian of the Universe [2]

Viisi vuotta myöhemmin Thomasiksi nimetty mykkä poika (Francis Mitchell) ja Sonia elävät Onnellista Elämää, toisin sanoen he kirmaavat lumessa ja kikattavat, jossain Minnesotan (jonka kuvernöörinä Ventura on toiminut...) pikkukaupungissa. Secundus palaa hakemaan lasta ja Yhtälöä ja Abraxas tulee perässä. Seuraa kiihkeä ajojahti metsässä, jota säestää mielipuolisen leppoisa ja unenomainen saksofonisoolo ääniraidalta. Tässä vaiheessa tuli selväksi, että kokemus on ristiriitainen. Kohtausta nimittäin voisi ihan hyvin kuvitella katsovansa. Musiikkiakin voisi jotenkin etäisesti fantasioida jossain tilanteessa kuuntelevansa. Mutta en ikimaailmassa olisi kyennyt mitenkään koskaan ajattelemaan että nämä kaksi asiaa voisi kokea yhdessä. Kuin kaksi täysin erilaista rinnakkaista todellisuutta olisi hetkeksi sulautunut yhteen, vain tämän elokuvan katsojan vuoksi.

Tällä välin juonessa: Ventura pohtii jatkuvasti asioita kertojanäänellä jossa ei ole järjen häivääkään, sisällöltään tai esitystavaltaan. Jesse-parka kun on ilmeisesti peräisin eri näyttelijäkoulukunnasta kuin vaikkapa William Shatner, joka sentään painottaa vuoROttaiSIA tavuja. Herra Ventura painottaa AIVAN JOKAISTA TAVUA MONOTONISELLA ÄÄNELLÄÄN SOPERTAEN. Sekä jahtaajalla että jahdattavalla on käsissään pienet välkkyvät laatikot joista perinteisen selkeä sci-fistinen kone-ääni selittää mitä kulloinkin tapahtuu. Mukaan menoon sotkeutuu vielä pari paikallista poliisia, joista toinen on ihastunut Soniaan. Poliiseille kirjoittaja-ohjaaja Damian Lee on kirjoittanut hämmentävän paljon Ed Woodin hengessä soljuvaa dialogia joka ei sano mitään mistään eikä johda mihinkään mutta jatkuu vain kummallisesti minuuttitolkulla. Jostain syystä Jim Belushi tekee cameon koulun rehtorina. Jostain syystä kaikki tämä tapahtuu samassa elokuvassa.

Abraxas, Guardian of the Universe [3]
Abraxas, Guardian of the Universe [4]

Toisinaan Lee käyttää myös subjektiivista kameraa, kesken kohtauksen ja ilman mitään näennäistä syytä. Ventura saa lantustaa ympäriinsä pitkät pätkät ja ihmetellä muun muassa suudelmien ihmeellisyyttä - hän on katsokaas yli 11 000 vuotta vanha, mutta menee ihan sekaisin kun hänen rannevärkkinsä selittää huulten olevan "itsekostuva mekanismi". Voi noiden avaruuspoliisien elämää. Thorsenin puheesta on paikoitellen mahdoton ottaa selvää, mutta jotain tämä etäisesti ihmisen muotoinen kasa lihaa puhuu Jumalaksi tulosta Yhtälön avulla. Kaikki kutsuvat Thomas-poikaa "Comateriksi" tai jotain sinne päin. Sanaa toistetaan tämän tästä, mutta sen lopullisesta muodosta on pirun vaikea ottaa selvää, koska pääosanesittäjät on kaiketi valittu lausuntataitojen sijaan fyysisten ominaisuuksien perusteella (ainakin Sonian esittäjä on jalostanut peura ajovaloissa -ilmeestä taiteenlajin). Cometer? Comotor? Co-Mater? Kanssaparittelija? Ah, elämän mysteerejä. Damian Lee ohjasi samana vuonna myös karmivan hiihtokoulukomedian Ski School (Meno päällä joka säällä), joka yllättäen löytyi arvostelijan videokaapista.

Abraxas, Guardian of the Universe [5]
Abraxas, Guardian of the Universe [6]

No, lopussa Ventura ja Thorsen taistelevat kiivaasti (musiikkikin on vaihtunut jatkuvasta veltosta klubijammailusta ihanaiseen 80-lukumaiseen rock-elämykseen) sillä seurauksella, että Thorsenin pää räjähtää. Katsoja sympatisoi. Ventura päättää jäädä maapallolle rakastuttuaan Soniaan ja Thomasiin. Thomas oppii puhumaan, ei kerrota miksi. Elokuva on epämääräinen sekoitus Terminatoria ja ties kuinka monta muuta 80-luvun scifi-eeposta yhteen möykkyyn tynnyrinpohjalta kaavittuna. Ai niin, mukana on myös kohtaus jossa yläosaton Ventura makaa sängyllä ja pyytää hänelle siinä vaiheessa ventovierasta viisivuotiasta Thomasia kiipeämään viereensä ja kertoo tälle herkän tarinan hänen ja Secundusin suhteesta. Katsojan sisällä herää pelko pojan puolesta, sillä sana "kanssaparittelija" kytee yhä mielessä. Lopuksi on vielä myönnettävä, että petyin siihen ettei Ventura kertaakaan elokuvan aikana ihmettele rakkautta tyyliin: "Love... ..what is this... love?" Vaan kaikkea ei voi saada, ja on vielä monta elokuvaa edessä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSIREM
  2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12