Caroline Munro
Space Odyssey
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Creature (1985)

Olio; Otus

aka The Titan Find; Titan Find; Créature; Die Dunkle Macht der Finsternis

Creature #1 Creature #2

"...people start dying!"

80-luvun kulta-aikaan tuotantotehtaan "tehdään tää, täs on helppoo rahaa ees vähäsen" -linjalta ulos molskautettu nuhjuinen Alien-kopio, jonka himmeänä valopilkkuna häärii itse (jo elämänsä loppua lähestyvä) Klaus Kinski.

Creature [1]
Creature [2]

Elokuvan alkukohtauksessa kaksi miestä häärii synkeästi valaistussa, alienmaisessa kivimaastossa ison, pitkulaisen ja kiiltävän mustan tuubin äärellä. Miesten huomaamatta siihen tulee pieni halkeama, josta alkaa valua nestettä. Pahaenteistä! Tästä siirrymme alienmaiselle avaruusalukselle jossa alienmaisesti pukeutunut Alienin näyttelijäjoukon vähemmän lahjakkailta pikkuserkuilta näyttävä epämääräinen sakki hengailee, selittää hiukkasen ekspositiota ja yrittää luoda jotain toveruuden ilmapiiriä. Heidän on laskeuduttava Saturnuksen suurimmalla kuulla, Titanilla, sijaitsevaan tukikohtaan ja selvitettävä mitä sen asujaimistolle on käynyt. Eipä aikaakaan kun ollaan jo siellä ja käydään läpi lähes jokaisesta tieteiselokuvasta tuttuja pseudotiedekeskusteluja. Kukaan miehistön jäsenistä ei jää mieleen millään tapaa, joten nimien luetteleminen olisi vain ajan ja aivoenergian haaskausta.

Meno piristyy puolen tunnin jälkeen hetkeksi kun joukkion hassuimman kampauksen itselleen saanut dominanainen törmää riisuutuessaan kaikkien kourijoiden idoliin, itse herra Kinskiin. Klaus virnistelee välittömän irstaasti ja puristelee naisen tissejä ilmeisen aidon innokkaasti, samalla kuiskaillen hänen korvaansa. Myöhemmin elokuvassa Kinski tarraa naisen pakaraan heidän vaeltaessaan avaruuspuvuissa hapettomassa ulkotilassa. Yrityksen puutteesta ei näyttelijämaestroa siis ainakaan voi syyttää. Katsoja lähinnä miettii kuuluiko puristelukohta käsikirjoitukseen ennen Kinskin mukaantuloakin.

Creature [3]
Creature [4]

Elokuvan edetessä käy ilmi että alun tuubissa on ollut säilössä jokin outo olento (ei palkintoja niille jotka ehtivät jo tämän keksiä), joka haluaa vain tappaa, tappaa ja tappaa. Se kykenee myös luomaan illuusioita ja kontaktin saatuaan hallitsemaan ihmisiä. Seuraa selviämistaistelu jonka aikana nähdään pari ihan mukavaakin, joskin lyhyttä ja suht vaisua, gore-efektiä.

Creature on ponneton elokuva. Titanin kuusta on luotu synkkä ja kolkko paikka, joka koostuu loputtomista luolista ja solista, joiden keskellä höyryää ja sumuaa. Ohjaaja William Malone menee kuitenkin ali siitä mistä kamerakulma on matalin, eikä edes yritä luoda mitään klaustrofobista tunnelmaa vaikka sen luulisi käyvän suhteellisen mutkattomasti. Saati sitten että elokuva tulisi lähellekään ilmeistä esikuvaansa. Yhdessä kohdassa velat sentään myönnetään puhumalla hetki alkuperäisestä The Thing -elokuvasta. Yrittäkääpä arvata minkä kohdan valppaat sankarimme siitä keksivät lainata selviytyäkseen, haastan teidät.

Creature [5]
Creature [6]

Itse olio unohdetaan kymmeniksi minuuteiksi taustalle, eikä siitä näin muodostu mitään uhkaa. Malone väläyttelee masentavaa mörköään kärsivällisesti loppumetreille asti, jolloin käy ilmi että se on, kas kummaa, Alien-elokuvan nimihirviön ylensyönyt mutanttisukulainen väriään ja penispäätään myöten. Hirviö ei kuitenkaan ole ainoa käsikirjoituksen hylkäämä, vaan yksi ihminenkin unohdetaan noin puoleksi tunniksi jonnekin. Ainoa syy miksi katsoja ei tätä huomaa ennen kuin henkilö palaa ruutuun on se, ettei elokuvan henkilöitä erota toisistaan saati sitten muista montako milloinkin on jäljellä ja missä. Totaalinen ajan- ja paikantajun puute tekijöiden osalta auttaa tätä.

Kinskikin on Creaturessa luvattoman vähän aikaa, vaikka ainakin itse näyttää ottaneen siitä parhaat puolet irti. Muu sakki on niin persoonatonta että alkaa epäillä jonkun olevan androidi. Sinänsä sääli, sillä efektit ovat välillä ihan komeita etenkin pienoismallipuolella, ja tällaista sci-fististä kissa ja hiiri -leikkiä on aina hauska nähdä hyvin tehtynä.

**---
keskiarvo
toimitus
2.40/5.00 (5)
 JSSMJMIRMM
  3.0 2.5 2.5 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.13/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12