Caroline Munro
Night Visions - Back To Basics 2005
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Reefer Madness (1936)

aka Dope Addict; Doped Youth; Love Madness; Tell Your Children; The Burning Question

Reefer Madness #1 Reefer Madness #2

Laaja puolueeton tiedonvälitys on olennaista yleissivistyksen leviämisessä mahdollisimman laajalle alueelle. Tämän ruma kääntöpuoli tulee harvinaisen selväksi vuonna 1938 valmistuneessa huumevalistus"dokumentissa" Reefer Madness (alun perin nimeltään Tell Your Children). Amerikan kansan hiljaisella enemmistöllä oli tuona Herran vuonna marihuanasta tuskin sen suurempaa käsitystä kuin piin arvosta kuudenteen potenssiin. Ja kun joku virallinen taho tekee sitten aiheesta dokumentin, joka lupaa kertoa totuuden ja ainoastaan koko totuuden, nappaavat massat syötin ja nielevät sen kokonaan 67 minuutissa. Exploitaatiohengessä toteutettu Reefer Madness tosin unohdettiin ilmestymisensä jälkeen vuosikymmeniksi ja kaivettiin esiin arkistojen kätköistä vasta 70-luvulla pössyttelevien hippien toimesta.

Reefer Madness [1]
Reefer Madness [2]
Reefer Madness [3]

Reefer Madness alkaa, kuten Star Wars -elokuvat, pitkällä ruudun halki vyöryvällä tekstinpätkällä. Sensaatiohakuisella elokuvalla pyrittiin osittain sensuurisyistä johtuvan valistuksen ja järkyttämisen ohella lisäksi rahastamaan, joten huumeiden vaikutusten on oltava paitsi vahingollisia, myös viihdyttäviä. Siinä paljastetaan painotuksia luovien vaihtelevien fonttien kautta, että isoin ongelma nuorison keskuudessa tällä hetkellä on tuo pirullisista aineista pirullisin, eli marihuana. Se aiheuttaa ensin maanista kikatusta, sitten hullun olotilan, aika-avaruuskäsitteiden sekä todellisuuden horjumisen sekä lopulta johtaa psykoosiin. Pikaisesti ajatellen kuulostaa täsmälleen niiltä efekteiltä joita ihmismieli tuntee Night Visions -elokuvafestivaalin synkkinä tunteina läpi yön, mutta asiantuntijoita on kai pakko uskoa - ovathan he laittaneet tiedon tähän filmiinsä.

Reefer Madness [4]
Reefer Madness [5]
Reefer Madness [6]

Tämän kaltaiset hysteriaa lietsovat paljastushenkiset huuhaapseudodokumentit toimivat suoran puheen periaatetta väärin käyttäen. Samankaltaisia paskanjauhantapamfletteja löytyy mielin määrin niin kirjoina (Jailbait - "Karmiva totuus nuorisorikollisista!") kuin elokuvinakin. Ensin on todettu, että meillä on ongelma. Sitten kerätään mielivaltaisesti omaa teoriaansa puolustavia faktoja, ja jos niitä ei löydy, keksitään parempia. Yleisölle selitetään muka suorin sanoin miten juuri tämä ongelma on pahin laatuaan koskaan ja aihetta ei nyt aiota kierrellä ja kaarrella vaan kaunistelematta paljastetaan ruma totuus. Tässä tapauksessa marihuanan syntejä selventää tohtori Carroll (Joseph Forte) koulun vanhempainkokouksessa, josta siirrytään takauman muodossa näytelmäelokuvaan propagandaelokuvan sisällä. Kunnianarvoisa tri Carroll esiintyy omassa tarinassaankin, joka kuitenkin keskittyy kuvaamaan muutaman kunnollisen amerikkalaisen nuoren syöksykierrettä marihuanan helvettiin. Heti kun aine tungetaan viattomien käsiin ja he vetävät sitä henkeensä (kädet merkillisessä asennossa suun ympärillä, tunnista käyttäjät!), alkaa maaninen kikatus ja hyperaktiivinen olkapäidenketkutustanssi. Näyttelijät tosiaan tuntuvat olevan jossain aineissa, jota aloin itsekin kaivata kun meno näytti niin railakkaalta. Sen kummemmin tarkentamatta, Bill (Kenneth Craig) napsahtaa irtoseksiin, Mary (Dorothy Short) ammutaan ja Jimmy (Warren McCollum) ajaa pilvipäissään jalankulkijan yli ja tappaa tämän. Ainetta kaupanneista Ralph (Dave O'Brian, hillittömin aineen vaikutusten esittäjä) mätkii Jackin (Carleton Young) kuoliaaksi ja joutuu mielisairaalaan. Joku nainen vielä pomppaa alas kerrostalon ikkunasta. Synnin palkka on kuolema. Paitsi Jimmyllä, joka pääsee kuin koira veräjästä yliajostaan. Merkillinen ylen katsaus muuten niin perusteellisen moralisoivassa huijauksessa.

Reefer Madness [7]
Reefer Madness [8]
Reefer Madness [9]

Ikävä kyllä Reefer Madness on suurimmaksi osin, kuten perinpohjaisen kerronnan ja kyvyttömyyden yhdistävät elokuvat yleensäkin, tappavan tylsä. Kaikki vaiheet prosessista kuvataan niin juurta jaksaen että ahdistaa. Kuvallista kerrontaa yritetään välillä tehostaa iskevillä sanomalehtiotsikoilla (joista yhden pienempi alaotsikko muuten mainitsee Dick Tracyn tehneen taas uuden pidätyksen...). 67 minuutin kesto on kuitenkin armeliaan lyhyt ja tekijöiden tynnyrissä kasvanut viisaus huumeen vaikutuksista jaksaa huvittaa ihmisten muuttuessa pössyteltyään raivohulluiksi maanisdepressiivisiksi psykopaateiksi. Lisähupia saa siitä, ettei tämän kaltaista horinaa oikeastaan näe enää missään television Dr. Philiä lukuun ottamatta. Kiinnostavaa on myös porttiteorian puuttuminen, eli ei edes puhuta marihuanan johtavan kovempaan kamaan, vaan marihuana ON kovinta kamaa. Se tappaa nuorison ja tuhoaa rauhalliset ja lainkuuliaiset yhteisöt siinä ohella. "Drugs are bad, 'mmkay".

**½--
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (8)
 JSSMTPJM*IRMMPI
  2.5 2.0 2.0 2.0 2.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.29/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -11 (16)
69%
Reefer Madness (1936)  Reefer Madness (1936)Tell Your Children  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9