Caroline Munro
Paluu Adamsonin planeetalle
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Horror of the Blood Monsters (1970)

aka Blood Creatures from the Prehistoric Planet; Creatures of the Prehistoric Planet; Creatures of the Red Planet; Space Mission to the Lost Planet; Vampire Men of the Lost Planet

Horror of the Blood Monsters #1 Horror of the Blood Monsters #2

Kun elokuvan alkuteksteissä lukee välkkyvin isoin kirjaimin krediitti "Special color effects by SPECTRUM X", sitä vain tietää, että luvassa on jotain sekä kiinnostavaa että mahdollisesti tuskallista. Värit, tuo luojan lahja meille, saavat harvoin näin ilmeistä pääroolia elokuvassa.

Horror of the Blood Monsters [1]
Horror of the Blood Monsters [2]

Alun perusteella olisi täysin oikeutettua odottaa vampyyrielokuvaa. Riettaalta kuulostava kertojanääni selittää vampyyreista samalla kun nähdään toinen toistaan naurettavimmilla hampailla varustettuja vampyyreja iskemässä kirkuvien neitokaisten kimppuun psykedeelisesti yhteen leikatuissa väläytyksissä. Tätä jatkuu. Ja jatkuu. Ja jatkuu. Sitten juoni käynnistyy, ja elokuva muuttuu sci-fiksi. Jep, Al hyökkää suoraan kaimansa Bradleyn territoriolle, vaikka aluksi tulokset muistuttavat Ed Woodia tylsimmillään. Kuvataan suoraan edestä vuorotellen monitoreja tuijottavaa miestä ja naista. Molempien taustalla on syystä tai toisesta kankaalta näyttävä seinä, vaikka yleiskuvat paljastavatkin, että huoneessa ei ilmiselvästi sellaista siinä kohtaa olekaan. Kyse on avaruusaluksen lähtölaskennasta, ja tyypit vain jaarittelevat loputtomalta tuntuvan ajan, puhuen ei-mitään ei-mistään. Avaruuslennon jälkeen urhea miehistö, eli John Carradine ja joukko epäkiinnostavia pallinaamoja, saapuvat kaukaiselle planeetalle. Pienoismallialus laskeutuu parin kivenmurikan viereen, mutta koska alus on niin pieni ja tekijöillä on niin vähän järkeä, näyttävät murikat giganttisilta lohkareilta, lähes vuorilta. Ensimmäisessä kuvassa ulkona on normaalia, mutta sitten SPECTRUM X näyttää mihin pystyy ja kuva muuttuu kauttaaltaan violetiksi. Aluksessa miehet tosin sanovat että ulkona on punaista. Sitten he poistuvat aluksesta ja ulkona on, kas vain, punaista. Poppoo kävelee kukkulan yli ja väri muuttuu keltaiseksi. Tätä saa kestää koko elokuvan. Löytyy myös sinistä ja vihreää. Voi pojat, yleisöllä on ollut rankat ajat 70-luvun alussa. Planeetan asukit ovat luolamiehiä. Vampyyriluolamiehiä. Aaaa, prologilla oli sittenkin joku tarkoitus. Tai ei oikeastaan, koska asioilla ei ole mitään yhteyttä. Opimme kuitenkin, että punainen väri on vaarallista. Täytyy pitää mielessä, tietääpä sitten varoa kun maailma muuttuu punaiseksi.

Horror of the Blood Monsters [3]
Horror of the Blood Monsters [4]

Tuossa on ehkä kaikki oleellinen, mitä elokuvan tapahtumista voi sanoa paria lisäbonusta lukuun ottamatta. Yksi vampyyriluolamiesjoukkio (sellaisiakaan ei ihan joka elokuvasta löydy) on nimittäin erilainen; heillä on vasemmissa olkapäissään kumiset käärmeentyngät. Ne huojuvat kauniin näköisesti keinahdellen aina kun hyypiöt liikkuvat. Vampyyriluolamiehiä, joilla kasvaa käärme olkapäästä. Lisäksi planeetalta löytyy lepakkomieskansa; luolissa liiteleviä siivekkäitä, karvaisia ja vikiseviä miehiä. Ja joessa vaanii Futuraman Dr. Zoidbergiä muistuttavia hummerimiehiä. Adamson, siinä vasta mies.

Kuten ehkä saattoi huomata, elokuvassa ei liiemmälti ole mitään järkeä. John Carradine sentään saa tarkkailla tilannetta aluksesta eikä nolaa itseään yhtä pahasti kuin muut sankarit. Värivaihtelut ovat harvinaisen tyhmä mutta kiehtova idea. Vaikka asiaa jaksaa ilahtuneena hämmästellä, toteutus johtaa kuitenkin päänsärkyyn. Siihen on ihan hyvä syy, miksi näin ei tehdä useammin. Kohokohtia elokuvassa ovat nyhjäävä seksikohtaus, jossa vaatteita ei riisuta, mutta vieressä piipittää ihmeellinen kirkkaan värisistä tuubilampuista koostuva futuristinen seksitehostaja (tai jotain). Sitten jykevä miekkonen esittelee värinvaihtopistooliaan ymmärrettävästi hämmästyneelle bimbolle, käyden läpi niin paljon värejä, että Ernestkin ymmärtäisi mistä on kyse.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 IREM
  3.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5