Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka: Vaihtolämpö-Special
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Frogs (1972)

Sammakot

aka Les crapauds; Frogs - Die Frösche; Frogs - Killer aus dem Sumpf; Granotes; Grodorna

Frogs #1 Frogs #2

"Kylmä vihreä iho vastaan pehmeä, lämmin liha!"

"It's the day that nature strikes back."

Frogs on tarina rikkaasta ja katkeroituneesta metsästäjästä, joka on luonnon voimien toimesta istunut suuren osan elämästään pyörätuolissa. Syntymäpäivilleen syrjäisellä rannalla sijaitsevalle tilalleen hän kutsuu joukon ystäviä ja läheisiä, jotka jo alkuminuuteilla tunaroivat pikaveneellään kumoon järvellä valokuvanneen soutajan. Jälleen ollaan siis syvyyksien ja veden ääressä, mutta missään vaiheessa Frogs ei saavuta samanlaista puistattavuutta kuin Squirm, koska sen ansiot piilevät toisella, kovaan ääneen kaakattavalla suunnalla. Frogs on hienoimpia kalkkuna- ja roskaelokuvia maan päällä, koska se tasapainoilee jatkuvasti tahattoman komiikan, aistittavasti vilpittömän luonnon puolesta puhumisen sekä maailman sympaattisimpien tosielämän "hirviöiden" välillä. On vaikea sanoa onko kanadalainen, paljon televisiossa työskennellyt McCowan maailman lahjattomimpiin lukeutuva elokuvaohjaaja, vai loistava huumorimies, joka vain parodioi hirviökauhun tutuilla elementeillä ja ihmisen turhamaisuudella luonnon edessä.

Frogs [1]
Frogs [2]

Kumpikin tulkinta on hyvin mahdollinen, mikä tekee elokuvasta entistä kiinnostavamman. Rikas ja eläimiä vihaava metsästäjä edustaa luontoa riistävää monikansallisuutta (kartanon henkilöistä moni on myös musta), ja luonnollisesti hän pitää ihmistä maailman herrana, koko muun eliökunnan hallitsijana ja sen kohtalosta päättävänä poliisina. Jo ensimmäisten sammakoiden ilmaantuessa yksi kartanon vieraista kysyy vilpittömästi päivänsankarilta "entä jos luonto nyt oikeasti on maksamassa takaisin?" Tällaiset pätkät dialogissa puoltavat suunnattomasti ehdotusta siitä, että käsikirjoittaja Robert Blees (joka kirjoitti 1950-luvulla myös Robert Aldrichille ja Douglas Sirkille!) olisi lintsannut muutamalta olennaiselta käsikirjoitustunnilta. Hahmot Frogsissa ovat siis joko huvittavan viattomia, itsekkäitä tai typeriä, josta jälkimmäisestä saamme lukuisia esimerkkejä siinä vaiheessa, kun itse eläinten "takaisinmaksu" pääsee käyntiin.

Frogs [3]
Frogs [4]

On uskomatonta ajatella, että Frogs olisi tehty tosissaan kauhuelokuvana, koska sen hirviöhahmot lukeutuvat todennäköisesti eläinkunnan ihastuttavimpiin, kauneimpiin ja lempeimpiin otuksiin alkaen jo pienestä koostaan. Frogs viittaa sammakoiden läsnäoloon, mutta tämä on vasta kymmenesosa totuudesta. Hirviöiksi kelpaavat kaikki matelijat ja veden äärellä viihtyvät eläimet, mikä tarkoittaa että suuri osa verenhimoisista hirviöistä koostuu myös pienikokoisista liskoista, jotka hädin tuskin uskaltavat liikkua kameran edessä ihmisten mölytessä niiden vierellä. Tämä on elokuvahistorian huvittavimpia oivalluksia, mikäli tekijät ajoivat takaa kauhuelokuvaa (jollaisena Frogsia mainostettiin ainakin vielä 1970-luvulla). Millainen kauhuelokuvantekijä valitsee hirviöiksi maailman harmittomimpiin lukeutuvia pieniä liskoja?? Jokainen etelän maissa käynyt ympäristöstään ärsykkeitä vastaanottava ihminen tietää, että seiniin ja katonrajaan liimautuneet pienet ja tarvittaessa uskomattoman nopeat gekkoliskot eivät pelota sen enempää kuin kesäisin takapihalla hyppivät sammakotkaan. Toki Frogsin laumaan lukeutuu myös krokotiileja ja suurempia kilpikonnia, mutta niidenkin silmiltä heijastuu pikemminkin leikkisä hymy kuin nälkä.

Frogs [5]
Frogs [6]

Frogs on kirjaimellisesti ja hyvin kiitettävästi täynnä näitä "hirviöitä" ja niiden edesottamuksia uskomattoman typerien ihmisten saattamiseksi lounaakseen. Jokainen elokuvan tappokohtaus on suorastaan nerokas. Nainen haahuilee yksin kartanon takaa alkavassa metsässä ja päätyy ilkeän käärmeen ruoaksi, koska päätti paeta metsäalueen tiheimpään kolkkaan, jonka pelkät oksat ja harsot pystyisivät jo kuristamaan niitä päin juoksevan ihmisen hengiltä. Mies ei huomaa metrin päässä vieressään odottelevaa krokotiilia, joka sitten ajaa miehen lampeen, joka kuhisee useita samanlaisia mulkosilmiä. Elokuvan hämähäkkikohtaus on ehkä eniten oikeita kauhuelementtejä tavoittava ja tuo myös mieleen Peter Sykesin harvinaisemman englantilaisen hämähäkkielokuvan Venom vuodelta 1971. Venomin puistattavassa ja hidastetussa painajaiskohtauksessa hahmo juoksee oksien sekaan metsään eikä huomaa edessään odottavaa tuuheaa seittivyyhtiä, joka usean metrin säteellä on karvaisten hämähäkkien vartioima. Vastaavasti Frogsin hämähäkit ovat monilukuisia ja myös pirun ovelia, koska kykenevät suorastaan hukuttamaan onnettoman miehen puista ravistelemiensa lehtien ja harsojen alle. Vasta tämän laskelmoidun pommituksen jälkeen on aika aloittaa ateriointi, jonka yksityiskohtaisempaan esittelyyn ei enää paneuduta, ja ehkä parempi niin.

Frogs [7]
Frogs [8]

Jokainen Frogsin "hirviöistä" omaa siis huomattavasti korkeamman älykkyysosamäärän kuin sen ihmishahmot. Nerokkaimmat liskot osaavat jopa pudottaa eksoottisia kasveja sisältävän pienen kasvihuoneen hyllyiltä juuri myrkyllisimmät purkit lattialle, jotta sisälle astellut (ja ulospääsyreitin ilmeisesti saman tien unohtanut) mieshahmo saisi kokea luonnon iskun. Huvittavinta aineistoa elokuvaan tarjoavatkin siis ehdottomasti "hirviöistä" pienimmät ja ihastuttavimmat, eli suurisilmäiset, äärettömin lähikuvin kuvatut kurnuttavat sammakot sekä liimaraajaiset pikkuliskot. Liskojen ohjautuessa surmaamansa ihmisen iholle ruokailumielessä voi suorastaan aistia, kuinka "hirviöt" McCowanin ohjauksesta huolimatta nukahtavat ihmisen lämpimälle iholle näyttäen yhtä vaarallisilta kuin kesäinen perhonen kukkaniityllä (samaa voi kokeilla Suomen kesässä normaalilla sammakolla, jonka asettaminen lämmintä vettä sisältävään ämpäriin aiheuttaa välittömän nukahtamisreaktion - koe, joka olisi avartanut myös Frogsin tekijöiden maailmankatsomusta).

Frogs [9]
Frogs [10]

Frogs on ihmiskunnan tärkeimpiin lukeutuva elokuva. Frogs on yksinkertaisesti niin hieno inhimillisen tunaroinnin mestarinäyte ja luonnon sympaattisen matelijaosaston monipuolinen esittely, että vain epäonnistunut ihminen voisi antaa siitä negatiivisen ja vähättelevän lausunnon. Jo elokuvan juliste suuresta, ihmettelevän näköisestä sammakosta, jonka suuhun on piirretty ihmisen veltto käsi, kertoo siitä onnistumisesta, jonka tekijät saavuttivat teoksellaan "kauhuelokuvana". Ainoastaan muutamia dialogipainotteisia kohtauksia tiivistämällä Frogs olisi vielä tiukempi ja tukevampi kokonaisuus.

****-
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSSMJM*MMPI
  2.5 3.5 4.0 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -4 (17)
24%
Frogs (1972)  Frogs (1972)Sammakot  
Sivu:

1 2 3 4 5

kommentit

odota...
Antti Tohka kommentoi (3.8.2010 19:38:20)
user avatar Minkäköhän leffan Juho on oikein nähnyt?
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa