Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka: Vaihtolämpö-Special
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Spasms (1983)

Hiljainen kostaja

aka Death Bite; Avanaida - Todesbiss der Satansviper; Spasmes

Spasms #1 Spasms #2

Useat internet-lähteet koittavat parhaansa mukaan vakuuttaa, että FIx-harrastajienkin hyvin tuntema kanadalaisohjaaja William Fruet oli joskus palkittu ja lahjakas ohjaajalupaus. Nyt siis todellakin puhutaan samasta miehestä, joka Spasmsin lisäksi teki mm. mainion Henry Silva -vetoisen Syvä joki -rahastuksen Ansassa (Trapped, 1982).

Oli niin tai näin, Spasms ainakin on taattua kahden euron FIx-herkkua parhaimmillaan. Vaan ei ehkä kuitenkaan tyypillisimmillään. Asetelma tietenkin on tuttu: aivan liian iso käärme tuodaan jostain kehitysmaasta tutkittavaksi Amerikkaan. Sangen yllätyksettömien käänteiden seurauksena käärme tietysti karkaa ja kuolonuhreiltakaan ei vältytä. Vaan katsojan onneksi Fruet maustaa soppansa parilla hieman erikoisemmalla vedolla, jotka hivuttavat Spasmsin selkeästi perus-amerikkalaisen 80's -FIx-kakan yläpuolelle.

Ensinnäkin: Fruetilla on kyllä käynyt valtavan hieno mäsis casting-osastossa. Tuskin mikään elokuva, missä on kuminen jättiläiskäärme, kuminen Oliver Reed ja kuminen Peter Fonda voi olla täysin mielenkiinnoton. Fonda vetää sankarinroolinsa ilmeisesti urakkapalkalla, niin vähän näyttelemistä tähän puolitoistatuntiseen mahtuu Henry juniorin osalta. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään huono juttu, näyttelemisen puutteen Fonda korvaa nimittäin pelkällä karismallaan ja luontaisella läsnäolollaan, screen presencellä. Lopputuloksena Fondan luonnostelema professori Brasilian säteilee sellaista pitkästymistä mikä voi kummuta ainoastaan miehen oman uran 80-luvun puolivälin jyrkästä alamäkivaiheesta. Tämän aikakauden toinen Fonda-vetoinen FIx-helmi on muuten Gus Trikonisin ohjaama Armoton ajojahti (Jungle Heat AKA Dance of the Dwarfs). Siihen palaamme epäilemättä joskus tulevaisuudessa.

Spasms [1]
Spasms [2]
Spasms [3]

Niin kuin Fondassa ei olisi jo tarpeeksi katetta parin euron kirppissijoitukseen, hemmotellaan meitä aficionadoja vielä Oliver Reedillä. Toisin kun Fonda, Reed kyllä vääntelee naamaansa koko palkkashekin edestä. Reedin persoonaan kytkeytyy myös Spasmsin juonellinen hyvyys: tuolla aiemmin kun pikaisesti luonnehdin Spasmsin asetelman, jätin mainitsematta erään pikkuseikan. Oliver Reedin esittämä sleazy miljonääri Jason Kincaid on pääosassa olevan kärmeksen vanha tuttu. Itse asiassa matelija on aikanaan päässyt Jasonia puraisemaankin, vaan tämä olikin immuuni. Pureman seurauksena miehen ja matelijan välille kehittyy jonkinlainen telepaattinen side, eli Kincaid näkee sielunsa silmin kärmeksen verilöylyt kuin mentaaliselta aitiopaikalta.

Ennen kuin lyttään Mr. Fruetin taidot tykkänään, täytyy kuitenkin jakaa hieman positiivistakin palautetta miehelle: näyttelijävalintojakin suurempi syy Spasmsin hyvyyteen on selkeästi se, että Fruet ei mene siitä mistä aita on matalin ennen kuin elokuvan viimeisellä neljänneksellä. Kaiken kaikkiaan jännitys rakentuu jotenkin hyvin klassisella tavalla. Ensiksikin: Spasms ei näytä ilmeisen 80-lukulaiselta, sen ulkoasu on kiitettävän ajaton. Toiseksi, Fruet näyttää käärmettä kiitettävän säästeliäästi, mikä tietysti lisää elokuvan tehokkuutta. Kaiken kaikkiaan Spasmsin ensimmäinen tunti linkittääkin sen jollain tavalla ulkojäsenenä klassisen brittiläisen kauhuelokuvan perinteeseen, parhaimmillaan Spasms kun tuo mieleen vaikkapa Night of the Demonin rauhallisesti kehittyvän uhkaavuuden.

Kaiken tämän hyvän sanottavan jälkeen täytyy kuitenkin hieman vielä toppuutella kiihtynyttä lukijaa (joka epäilemättä on jo eteisessä kirpparinkiilto silmissään vetämässä käärmeennahkaisia nilkkabuutseja jalkaan). Lyhyestä haukku kaunis: Spasms hukkaa toimivan asetelmansa ja jännitteensä loppua kohden. Eli lopputaistelut ja viritelmät tuherretaan läpi parissa minuutissa ja hölmistynyt katsoja jää tuijottamaan ruutua epäuskon valtaamana. Jälleen kerran käy niin, että tekijöiden kunnianhimo/lahjakkuus-osasto ei yksinkertaisesti riitä kiristämään tahtia silloin, kun se olisi tarpeellista. Kyllä näin testatuista aineksista olisi pitänyt saada aikaan loppua kohti kiristyvä tunnelma. Tällaisenaan Spasms matelee maaliviivalle ja loppuu vienoon sihinään majesteetillisen pamauksen sijasta.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JMJM*MS
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (2.3.2018 18:12:27)
user avatar Leffan Blu-ray julkaisu ilmestyy 25.03.2018 ainakin Diabolik'n tilauskantaan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa