Caroline Munro
Elitistin suuri barbaarikatsaus - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

La guerra del ferro - Ironmaster (1983) :: Ironmaster

Warrior - terässoturi

aka La guerre du fer; The Iron Master; Er - Stärker als Feuer und Eisen; La guerra del hierro; Vindicator

La guerra del ferro - Ironmaster #1 La guerra del ferro - Ironmaster #2

Muiden italo-ohjaajien ohella eritoten kannibaali- ja poliziesco-teoksistaan tunnettu Umberto Lenzi päätti myös iskeä kiinni Conan barbaarin aloittamaan rip-off -buumiin ja takoa - vielä kun rauta oli kuumaa - kaiken kansan iloksi luolamies/barbaarielokuvan La guerra del ferro - Ironmaster. Vaikka elokuva kertoo barbaarien sijaan luolamiehistä, ei se ulkoisesti eroa muista aikansa italobarbaareista millään tavoin. Menossa mukana ovat edelleen muhkeat muskelit, pienet budjetit, huonot lavasteet ja kömpelöt nujakat - jotka kuitenkin Lenzille uskolliseen tyylin ovat paikoin hyvinkin raakoja ja runsasverisiä.

La guerra del ferro - Ironmaster [1]
La guerra del ferro - Ironmaster [2]

La guerra del ferron suora suomennos tarkoittaa "taistelua raudasta", mutta eipä itse elokuvassa raudasta taistella saati muutenkaan kilpailla (nimellä lienee ollut tarkoitus vain matkia Jean-Jacques Annaudin luolamies-elokuvaa La guerra del fuoco, 1981). Lenzin elokuvan tarina kertoo kahdesta erään luolamies-heimon jäsenestä: Elasta (Sam Pasco, jonka ainoaksi urasaavutukseksi Ironmaster lopulta jäi - sittemmin Pasco on esiintynyt mm. Colt Studiosin homopornotuotannoissa taiteilijanimellä "Big Max") ja Voodista (George Eastman).

Sekä Ela että Vood ovat heimoneuvostonsa mielestä oivia ehdokkaita heimon tulevaksi päälliköksi. Ela olisi otollinen ehdokas oikeudenmukaisuutensa, vahvuutensa ja rohkeutensa ansiosta, mutta levoton ja aggressiivinen Vood on todennäköisin valinta ollen nykyisen heimojohtajan Iksayn (Benito Stefanelli, The Barbarians) ainoa jälkeläinen. Erään metsästysretken aikana Vood saa neronleimauksen nopeuttaa siirtymistään heimon johtajaksi ja murhaa isänsä iskemällä tältä kallon halki. Voodin harmiksi Ela näkee tapahtuneen ja kavaltaa Voodin Iksayn hautajaisten aikana. Ela valitaan heimon tulevaksi johtajaksi, Vood pakenee, maa järisee ja tulivuori purkautuu. Vaellellessaan tulivuoren reunamilla löytää Vood purkauksen jäljiltä maasta palan kimmeltävää outoa mustaa kiveä - rautaa. Vood päättelee rautapötkylän olevan lahja tulen jumala Efferonilta ja voivansa aseen avulla helposti orjuuttaa ja alistaa tahtoonsa kaikki muiden heimojen jäsenet. On luonnollisesti vain yksi mies joka voi pysäyttää tyranni Voodin - steroidilihaskimppu Ela!

La guerra del ferro - Ironmaster [3]
La guerra del ferro - Ironmaster [4]

Jottei Ironmaster jäisi vain yhdeksi b-barbaarielokuvaksi kaltaistensa joukossa on käsikirjoituksesta vastannut sleaze/arthouse-ohjaaja Alberto Cavallone (Spell - Dolce mattatoio & Blue Movie) ajatellut rikastuttaa elokuvan sisältöä lisäämällä sekaan hyppysellisen hippiaatteellista sanomaa. Kyseiset mausteet ovat nähtävissä selvimmin kohtauksessa jossa Ela vierailee kasvissyöjäheimon luona. Heimon johtaja Mogo (William Berger - mm. Faccia a faccia & Keoma) on luonteeltaan stereotyyppinen pasifistihippi, joka kieltää heimoaan tarttumasta aseisiin edes puolustaakseen kylän naisia villieläimiltä. Mogo ja Ela käyvät myös useampaan otteeseen perinpohjaisia filosofisia keskusteluja ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta, aseista ja sodan mielettömyydestä (...ne tavanomaisimmat luolamiesten keskustelun aiheet).

Vaikka rauhan ja väkivallattomuuden puolesta puhutaan paljon, jää ideologian käsittely valitettavasti pelkän diskurssin tasolle. Missään vaiheessa ei käytännön ongelmia yritetä ratkoa rauhanomaisin keinoin: jos konflikteja esiintyy, ratkaistaan ne yksinkertaisesti ja kauniisti huitomalla paksuilla rautamiekoilla päin näköä tai vaihtoehtoisesti ottamalla vieläkin järeämmät aseet käyttöön. Lopulta kiltti pasifisti-hippikin saa oikein kunnolla turpiinsa, joten "siinä se taas nähdään miten käy, kun pitää niiden aseiden kanssa heilua".

La guerra del ferro - Ironmaster [5]
La guerra del ferro - Ironmaster [6]

(Tämä kappale sisältää spoilerin!) Siltä varalta, että kaikkien raakuuksien jäljiltä jollekulle saattaisi jäädä paha mieli, päättyy elokuva lempeään kohtaukseen, jossa kaikki inhat aseet heitetään jokeen, De Angelisin veljesten säveltämä sitaarivongutushippimusa soi ja maailma pelastuu!

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (4)
 JSJLMMPI
  2.5 2.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.63/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (19)
5%
La guerra del ferro - Ironmaster (1983)  La guerra del ferro - Ironmaster (1983)Warrior - terässoturi  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8