Caroline Munro
Elitistin suuri barbaarikatsaus - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Thor il conquistatore (1983) :: Thor the Conqueror

Thor, valloittaja

aka Beastmaster II; Thor - Der unbesiegbare Barbar; Thor le guerrier

Thor il conquistatore #1 Thor il conquistatore #2

Oliko Ator - Taisteleva kotka mielestäsi huonosti lavastettu? Näyttikö Tulen valtaistuimen leijuva pää huonolta trikiltä? Tuntuivatko Barbaarinaisten vastaföönatut hiukset luovan elokuvaan tarpeetonta epärealistisuutta? Katsokaa Thor the Conqueror, ja barbaarielokuvien huonous saa taas aivan uudenlaista perspektiiviä.

Thor the Conquerorin juoni on hyvin selkeä: Thorin (Luigi Mezzanotte) on lähdettävä ja löydettävä isänsä miekka ja Kultainen siemen - siemen, joka nousee maasta lumen jälkeen. Miksi? Koska näin julistaa elokuvan kertoja - pöllöstä ihmiseksi muuntautuva velho, Thorin kasvattaja ja huoltaja, joka saa kyseisen viestin itseltään jumala Teyshalta. Miekan ja siemenen lopullinen tarkoitusperä jää hieman hämäräksi, mutta eipä Thor - valloittaja - silti tehtäväänsä viitsi kyseenalaistaa.

Thor il conquistatore [1]
Thor il conquistatore [2]
Thor il conquistatore [3]

Thor-hahmon tarkempi tarkastelu osoittaa, että kyseessä on tavallista erikoislaatuisempi persoona. Ulkoiselta olemukseltaan Thor on perusitalobarbaari: yli parikymppinen tummahiuksinen ruskettunut muskeliuros. Thorin käytös, persoonallisuus ja älykkyys kuitenkin vaihtelevat elokuvan kohtauksesta toiseen - toki ilman minkäänlaista logiikkaa. Alussa Thor jäystää joessa raakaa kalaa ja kommunikoi örähtelemällä tai alkeellisilla lauseilla, jotka koostuvat korkeintaan kahdesta-kolmesta englanninkielen sanasta: "Thor has food. Thor likes woman." Elokuvan edetessä Thorin käytös kuitenkin muuttuu välillä sivistyneeksi, ja artikulaatio ja pitkien monimutkaisten lauseiden muodostus sujuu täysin ongelmitta. Myöhemmin taannutaan taas takaisin luolamies-asteelle ja kommunikointi ei enää onnistu kuin käyttämällä alkeellista viittomakieltä.
Kummastusta aiheuttaa myös miten Thorin kasvattanut pöllövelho on onnistunut pitämään Thorin koko ikänsä erossa naisista. Elokuvan alussa Thor nimittäin kohtaa ensimmäistä kertaa naispuolisen ihmisen (vieläpä ihan Thorin kotipoluilla). Naisihmistä kummasteleva Thor luulee että nainen on tarkoitettu syötäväksi, mutta pöllövelho osaa onneksi valistaa: "Ei, Thor - ei hän ole syötävää. Pane hänet makuulle ja leiki hänen kanssaan, ei hän muuhun kelpaa - nainen on typerä." Mitäpä tuohon nyt voisi lisätä.

Thor il conquistatore [4]
Thor il conquistatore [5]
Thor il conquistatore [6]

Ulkoasultaan elokuva näyttää aika pitkälti samalta kuin muutkin aikansa italohalpisbarbaarit - rehellisesti sanottuna jopa niitä kaikkia halvemmalta. Budjetista on riittänyt rahaa juuri ja juuri parin risumökin rakentamiseen ja muutaman foliolla päällystetyn pahvimiekan tekoon. Suurin piirtein kaikki tapahtumat sijoittuvat joko metsään, pellolle tai joen varsille. Itse tapahtumat koostuvat pitkälti Thorin taisteluista satunnaisia vastaantulijoita vastaan, taisteluiden välillä kuvataan kuinka Thor siirtyy hitaasti jalan paikasta toiseen. Suuria joukkokohtauksia ei juuri ole ja kaikki nähtävät taistelutkin ovat erityisen tylsännäköistä hyörinää ja painimista. Elokuvan leikkaus on myös toteutettu erityisellä taidolla - leikkaajan voisi uskoa pätkineen filmikelan pieniksi palasiksi, sekoittaneen palat ja teippailleen ne takaisin satunnaiseen järjestykseen. Tapahtumien kulkua (ai minkä tapahtumien? mitä kulkua?) selventääkseen on sitten keksitty äänittää kohtausten väliin pöllövelhon selostus siitä mitä elokuvassa äsken tapahtui, ja mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Tässä esimerkki tavanomaisesta välispiikistä: "Monta kuunkiertoa on kulunut ja maa on muuttunut. Pitkänenäiset jättiläiset eivät enää hiivi viidakossa. Aurinko säteilee maahan, josta on tullut kosminen äiti." Jep jep.

Thor il conquistatore [7]
Thor il conquistatore [8]
Thor il conquistatore [9]

Thor the Conqueror on luokattoman huono elokuva - sekopäisellä tavalla huono! Siinä ei yksinkertaisesti ole järjen häivääkään. Elokuva on lukemattomia roskaelokuvia ohjanneen Tonino Riccin ja saman määrän roskaelokuvia käsikirjoittaneet Tito Carpin yhteistyön uljas tulos. Katsojien iloksi Ricci ja Carpi ovat tuottaneet näitä yhteiskyhäelmiään useammankin kuin tämän yhden kappaleen. Masokistisen luonteen omaavat voivat jopa hankkia niistä hyllyynsä FIxeinä ainakin post-apocalypse-seikkailun Rush (Codename Rush, 1983) ja sota-actionin Days of Hell (Tuhon päivät, 1986) - molemmissa elokuvissa näyttelee myös itse Thor, salanimellä Conrad Nichols.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 JS
  1.5
keskiarvo
lukijat i
2.20/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (6)
33%
Thor il conquistatore (1983)  Thor il conquistatore (1983)Thor, valloittaja  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8