Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka: Sci-fi-toimintaspesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Megaforce (1982)

Aavikkosoturit

aka Mega Force

Megaforce #1 Megaforce #2

Ei pidä pelästyä Thorn-Emin fixin takakannesta löytyvää "K.a. 16v." -merkintää, Megaforce sopii kaikille ihan pienille ipanoillekin. Paitsi jos he ovat tosikkoja, vakavissaan Megaforcea ei nimittäin katso se kuuluisa elävä erkkikään. Megaforce kuuluu niiden harvojen ja valittujen kasarihelmien joukkoon, jotka iskevät katsojaa päähän kuin tuore lahna. R.O.T.O.R. on toinen sellainen. Ne ovat elokuvia, joiden katsomisen jälkeen ei voi olla aivan varma ovatko ne tehty tosissaan vai parodiaksi.

"Maailmassa on niin paljon sotia" lauloi Pelle Miljoona aikanaan. Tämän on myös tajunnut Megaforcen nokkamies Ace Hunter (Spin Cityn Barry Bostwick). Hänelle se vaan merkitsee osapuilleen seuraavaa: "maailmassa on niin paljon sotia joissa voi pitää hauskaa." Megaforce on kansallisvaltioiden yläpuolella toimiva absoluuttista hyvää sotilasoperaatioiden muodossa tekevä organisaatio, jossa sotilaat edustavat kaikkia vapaita kansakuntia ja pukeutuvat tyköistuviin lycra-haalareihin.

Megaforce [1]
Megaforce [2]
Megaforce [3]

Jossain päin maailmaa Henry Silvan johtamat kommunistit veivaavat dominoteoriaan pohjautuvalla taktiikalla pikkuvaltioita yksi toisensa perään oman ideologiansa alle. Seuraavana kohteena olevan kansakunnan uljaimmat sotilaat kenraali Byrne-White (Knight Riderin Edward Mulhare) ja nätti eversti Zara tulevat vieraiksi Megaforcen salaiseen kallioon louhittuun päämajaan tähtäimessään estää Silvan vehkeilyt Megaforcen joukkojen avulla.

Komentaja Hunter suostuukin operaatioon ja alkaa valmistelu. Ainoan kuprun matkaan tuo eversti Zaran orastava feminismi, hän kun haluaa mukaan operaatioon. Hunter antaakin naikkosen suoriutua kaikista harjoitustehtävistä kiitettävin arvosanoin, ennen kuin kertoo tälle, ettei miehistön moraalin tähden voi ottaa naista mukaan operaatioon. Kuten kunnon feministi ikään, Zara ymmärtää tilanteen välittömästi ja tunnustaa ikuisen rakkautensa Hunterille. Lopun aikaa tämä supersotilas nähdäänkin vain heittelemässä lentosuukkoja Acen suuntaan...

Kirjasin tuon edellisen sattumuksen kokonaan, koska siitä mielestäni käy hyvin ilmi Megaforcen meno ja meininki. Vuosi oli 1982, ja se näkyy.

Megaforce [4]
Megaforce [5]
Megaforce [6]

Jos haluaisi sanoa jotain syvällisempää Megaforcesta, voisi esimerkiksi ottaa esille koko järjestön toimintaperiaatteen: Megaforce tekee kirurgisia sotilasiskuja kehitysmaihin tukien "oikeassa" olevia hallituksia "väärää" ideologiaa edustavia vastaan. Ohjaaja Needham käyttää aikaa ja vaivaa monessa kohtaa näyttääkseen, miten kehitysmaalaiset sotilaat ehtivät ulos ajoneuvoista ja rakennuksista ennen kuin Megaforcen pommit iskevät. Yhtään Megaforcen sotilasta ei kaadu, yhdenkään vihulaisen kuolemaa ei näytetä. Megaforce järjestönä on samaan aikaan USA:lainen märkä uni siitä, miten YK:n pitäisi toimia ja etiäinen siitä, miten USA:laisten käymiä sotia on Megaforcen valmistumisesta lähtien televisioitu. Megaforcen moraali on rikkumaton: kaikkien vapaiden kansakuntien sotilaat ovat hitsautuneet yhdeksi teknologialtaan ylivoimaiseksi, valtiorajojen yläpuolella toimivaksi pikkupoikien sotaleikki-järjestöksi, joka omaan itsestäänselvään hyvä/paha käsitykseensä pohjautuen tuhoaa materiaalia muilla mantereilla.

Mutta ei kukaan Megaforcea tuon takia katso, eikä se edes pahemmin häiritse katsomista, koska koko elokuva on niin naurettavaa pelleilyä, että se tuottaa jokaisella katsomiskerralla ainoastaan perhanan hyvän mielen.

Megaforce [7]
Megaforce [8]
Megaforce [9]

"Parhaimmillaan" Megaforce on Bostwickin ja Silvan yhteisissä kohtauksissa. Sellaista ylinäyttelemistä en muista koskaan nähneeni. Etenkin Silva on karmaisevan huono. Kuitenkin juuri Bostwick varastaa koko shown. Bostwickin näytteleminen tuntuu sukukalleuksissa asti. Siis tuntuu sillä tavalla kuin hullu apina ja humalainen hevonen koittaisivat varastaa katsojan persikoita ninjatekniikalla.

Selvää on, että Megaforce, kuten R.O.T.O.R.:kin on "vedetty yli". Sen kohderyhmänä olivat ilmeisesti pikkupojat, koska internetin syövereistä löytyy kuvia elokuvan ajoneuvojen mukaan tehdyistä pikkuautoista. Se on kuitenkin isolla budjetilla tehtyä action-elokuvaa. Tästä syntyy se perimmäinen ristiriita, joka tekee Megaforcesta niin erikoisen tapauksen. Siltä puuttuu lokero, johon se mukavasti mahtuisi. Paitsi tietysti tämä: Megaforce on nopeatempoinen ja pirullisen viihdyttävä kalkkuna.

****-
keskiarvo
toimitus
3.10/5.00 (5)
 JSSMMSPI
  2.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (15)
40%
Megaforce (1982)  Megaforce (1982)Megaforce - aavikkosoturit  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7