Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka: Sci-fi-toimintaspesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

R.O.T.O.R. (1989)

R.O.T.O.R. Police Force

R.O.T.O.R. #1 R.O.T.O.R. #2

R.O.T.O.R (eli Robotic Officer Tactical Operation Research) on Dallasin poliisilaitoksen salassa pidettävä, kehittelyn alla oleva robottipoliisi, jonka perimmäisenä tarkoituksena on pelastaa yhteiskunta itse aiheuttamaltaan tuholta. Operaation ja "Tactical Operations Labin" päällikkönä toimii pitkänhuiskea ruutupaitaan, stetsoniin, bootseihin ja tyköistuviin farkkuihin pukeutuva ranchin omistaja Barrett Coldyron (cold iron, get it?), jonka silmälasivalinnat kruunaavat koko komeuden. Kantrin soidessa soundtrackilla Coldyron juottaa hevoselleen kahvia, syö porkkanaa ja pudistelee päätään ihmetellessään elämän ihanuutta. R.O.T.O.Rin rahoittajat painavat kuitenkin niskan päälle ja yhtäkkiä metallikytän täytyisi olla valmis kuudessakymmenessä päivässä, vaikka pelkästään prototyypin laskeminen liikkeelle veisi vuosia. Coldyron ajautuu riitoihin rahakirstun päällä istuvan senaattorin kanssa ja saa potkut, kun taas apulaisensa määrätään johtotehtäviin. Kaikki menee hirvittävällä tavalla vikaan, kun jivea puhuva intiaani-wannabe talonmies Shoeboogie(?) asettaa korvalappustereoidensa kuulokkeet R.O.T.O.Rin kammion päälle ja yllättävä sähköisku herättää keskeneräisen lainpuolustajan kohtauksessa, joka muistuttaa huvittavalla tavalla Rockyn heräämistä The Rocky Horror Picture Showssa. Tällä kertaa lasikammiota esittävästä heiluvasta pleksikuvusta nousee nahkaan pukeutunut, tanakka ja viiksekäs keski-ikäinen mies - joka on, uskokaa tai älkää, kohtalokas R.O.T.O.R.! Lienee tarpeetonta sanoakaan, että komea kansikuva lupaa vähän toista.

R.O.T.O.R. [1]
R.O.T.O.R. [2]
R.O.T.O.R. [3]

Disneyn suht koht (ja vähemmän) tunnetuissa piirretyissä mukana seilannut Cullen Blaine vastaa elokuvan ohjauksesta, joka on tyritty lähes jokaisessa kohtauksessa. Jo alkupuolella nähtävä ja lopetukseenkin liittyvä kohtaus ei sovi muihin elokuvan tapahtumiin mitenkään. Todennäköisesti tämä on ollut vaihtoehtoinen alku, joka on unohdettu lopulliseen versioon, tarkistamatta mitä käsikirjoituksessa oikeasti tapahtuu. Elokuvan alku lupaa kohtuullista budjettia tyylikkäällä ilmakuvauksella, mutta totuus paljastuu piakkoin karmaisevien lavasteiden ja uskomattoman huonojen näyttelijöiden päästessä vilauttelemaan taitojaan. Viimeistään Coldyronia esittävän Richard Gessweinin ilmestyminen ruutuun kirvoittaa sopivassa kaveriporukassa komean naurunremakan. Jos tämä mies ei pääse pukille, ei sitten kukaan. Toinen mieleen syöpyvä ilmestys on tohtori Steelea esittävä bodattu naisen irvikuva Jayne Smith, joka hirvittävällä tukkalaitteillaan, miehekkäällä olemuksellaan ja uskomattoman tyylittömällä garderobillaan ylittää jopa Gessweinin. Ohjaaja Blaine ei ole kuitenkaan luottanut Gessweinin ja kumppaneiden ääniin, vaan palkannut ääninäyttelijät erikseen. Voi vain kysyä miksi. Soundtrack on luku sinänsä - syntikkamusa on äärimmäisen lahjatonta, mutta saattaa sytyttää karmeudessaan ja soundiensa puolesta electronican hardcore-harrastajat.

R.O.T.O.R. [4]
R.O.T.O.R. [5]
R.O.T.O.R. [6]

Ilmeisesti R.O.T.O.R. ei ole runsaista, äärimmäisen noloista (mutta meitä roskan ystäviä ilahduttavista) vitseistä ja one-linereista päätellen täysin vakavissaan tehty. Uskalletaanpa dialogissa heittää viittauksia jopa Terminatoriin ja R.O.T.O.Rin omaan pieneen budjettiin. Tekijöiden huumoria kuvastaa myös roolihenkilöiden nimeäminen tekijöidensä mukaan. Coldyronin assistentti on nimeltään Houghtaling, joka taas on ohjaaja Blainen aiemmin käyttämä pseudonyymi. Muitakin vastaavia tapauksia löytyy, mutta parempiakin bongaamisen arvoisia asioita R.O.T.O.R. on toki täynnä. Robottipoliisin voimakkuutta esittää kohtaus, jossa viiksimies kävelee salin läpi muovituoleja väistämättä. Tuolit estävät R.O.T.O.Rin eli "näyttelijä" Carroll Brandonin liikkumista niin, että kömpelön töksähtelevästä tuolien tönimisestä kasvaa yksi hervottomimmista hetkistä. Robokytän korvat taas eivät kestä auton tööttäystä, joka aiheuttaa muhevien viiksien alta paljastuvan tuskaisen irvistyksen ja liittyy loppuratkaisuun. Homoeroottista latausta löytyy taistelukohtauksesta, jossa bodattu parimetrinen viiksimies repii hihattoman paitansa nahkapukuisen ja niin ikään viiksekkään R.O.T.O.Rin edessä. Ennen kaksikon halausta edellä mainittu bodaaja lausuu kiihkeät sanat, jotka saavat vannoutuneen heteroelitistinkin housut pullottamaan: "Have a real man now, asshole!"

R.O.T.O.R. [7]
R.O.T.O.R. [8]
R.O.T.O.R. [9]

Jokseenkin käsittämättömäksi tapaukseksi muodostuvan R.O.T.O.Rin tekovuodeksi on lopputeksteissä merkitty 1988 ja useissa muissa lähteissä 1989, joten selvät RoboCop- ja Terminator-vaikutteet löytää tyhmempikin katsoja. Kaiken totaalisen ja sydäntä lämmittävän huonouden lisäksi elokuva yllättää loppuratkaisullaan. Koska dialogissa yritetään pureutua hyvin huonolla menestyksellä syvälle eettisiin kysymyksiin, repliikeistä tulee lähes kuolemattomia. Lopetetaan siis tämä ihastuneisuuden ja hämmentyneisyyden välimaastossa kirjoitettu arvostelu tohtori Steelen ohjeisiin, joita Coldyron voisi käyttää taistellakseen R.O.T.O.Ria vastaan, jos sattuisi ne vain ymmärtämään: "You will have to allow yourself to fail. Use your failure against him. Your failure, is his failure. Your weakness, is his weakness. Only then, can you do something."

*****
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (4)
 JSSMELMM
  3.5 3.5 5.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (6)
0%
R.O.T.O.R. (1988)  R.O.T.O.R. (1988)R.O.T.O.R. Police Force  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7