Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka: Sci-fi-toimintaspesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Colpi di luce (1985) :: Light Blast

aka Neonkiller

Colpi di luce #1 Colpi di luce #2

Light Blastia ei kyllä parhaallakaan tahdolla voi kuvailla puhdasveriseksi sci-fi-elokuvaksi. Se on itse asiassa hyvinkin perinteinen toimintaleffa sci-fi-maustein, eli se sopinee myös sci-fi-rajoitteisille lukijoillemme. Toisaalta se on nimenomaan se pieni hyppysellinen tieteisfiktiota joka tekee Light Blastista niin unohtumattoman elämyksen. Eli: paikka tämänkertaisessa selektiossa on ehdottoman ansaittu.

Colpi di luce [1]
Colpi di luce [2]
Colpi di luce [3]

Enzolle siirtyminen 80-luvulle oli ilmeisesti hieman tuskattomampaa kuin monille muille aiempien vuosikymmenten italo-ohjaajille, sen verran saumattomasti miehen filmografia ohittaa tuon monille vaikean taitekohdan. Samaa lähdettä tarkastelemalla voisi ehkä myös väittää, että Light Blast on viimeinen todella mielenkiintoinen tuotos miehen mittavalla uralla. Tämä on toki subjektiivista ja pitkälti makuasia. Ajallisesti kuitenkin tuo 80-luvun puoliväli alkoi jo olemaan Italialaiselle genre-elokuvalle joutsenlaulujen aikaa. Light Blastin erottaa niiden kirjavasta joukosta erityisesti se, ettei se kuulu aikakauden suosikkigenrejen (barbaarileffat ja postnuke-leffat) elokuviin. Katsojan onneksi Enzo on vielä tilannut musat De Angelisin veljeksiltä. Pojat ovat jälleen kerran onnistuneet mainiosti päivittäessään 70-luku grooveaan 80-luku soundeihin, etenkin kun Enzo ei ole säästellyt tiukkaa musaa vaativissa takaa-ajoissa.

Colpi di luce [4]
Colpi di luce [5]
Colpi di luce [6]

Light Blast alkaa kahdella hyvin toteutetulla henkilöesittelyllä: ensin hullu tiedemies testaa uutta keksintöään tavaravaunussa bylsiviin teineihin. Sen jälkeen megaloistava toimintastara Erik Estrada suorittaa pizzan kotiinkuljetuksen alushoususillaan asiakkainaan panttivankeja pitävät rosmot. Eli ruumiita tulee kivasti jo ennen varsinaisen tarinan käynnistymistä.

Itse juoni on taas toissijainen asia ja toimii lähinnä viitekehyksenä ammuskelulle ja autoilla kaahaamiselle. Hullu tiedemies kiristää San Franciscon kaupungilta miljoonia taaloja huipputehokkaalla laserpyssyllään. Kaupunki on kitsas maksaja ja usuttaa parhaimman miehensä kimahtaneen proffan perään. Ei tarvitse omata tutkintoa teoreettisessa fysiikassa pystyäkseen kuvittelemaan miten tästä edetään the endiä kohti.

Colpi di luce [7]
Colpi di luce [8]
Colpi di luce [9]

Light Blast lainaa sangen miellyttävällä tavalla Dirty Harrya: esimerkiksi jo Estradan esittelykohtaus sisältää rapeita reploja kuten: "Maggots like you make me like my job." Ja onhan jo koko rakenne (mielipuoli kiristää Friscon kaupunginisiä, tarvitaan liipasinherkkä kyttä hoitamaan homma kotiin) jollain kummalla tavalla tutun oloinen. Mutta kuten olen jo ennenkin todennut: joskus tutut ja turvalliset ratkaisut ovat ihan OK, etenkin kun pääasia on tuottaa varauksetonta iloa ennakkoluulottomalle katsojalle. Tämä ihmisryhmä ei siis edelleenkään sisällä tosikoita...

Hieno mauste sopassa ovat hilpeällä tavalla vanhentuneet efektit: siinä missä luodinreikiä simuloivat pössähdykset ovat asianmukaisia ja mukavan lihaisia, ovat lasersäteen eteen sulavat uhrit ehdottomasti viehättävän koomisia. Ja onhan se proffan laseri ihan helvetin hieno vilkkuvine valoineen ja äänitehosteineen.

****-
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMJLMSMK*
  3.5 3.5 3.0 4.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.80/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (9)
33%
Colpi di luce (1985)  Colpi di luce (1985)Light Blast  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7