Caroline Munro
Vaihtoehtohistoriat - Hitlerin toinen mahdollisuus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

It Happened Here (1965)

Näin olisi voinut käydä

aka Det hände här; En Angleterre occupée

It Happened Here #1 It Happened Here #2

It Happened Heren syntyhistoria ei ole kaikkein tavallisin. Elokuva sai alkunsa 1956 kahden teini-ikäisen pojan (Kevin Brownlow ja Andrew Mollo) kiinnostuksesta tehdä elokuva Natsi-Saksan miehittämästä englannista. Nollabudjetilla toteutetun elokuvan tuotantoprosessi kesti 8 vuotta, jonka aikana kohtauksia kuvattiin satunnaisesti viikonloppuisin lainavarusteilla ja välillä jopa satojen ihmisten vapaaehtoisvoimin. Muutamat ammattiohjaajat tosin avustivat projektissa, mm. Stanley Kubrick lahjoitti Dr. Strangelovesta ylijääneet kelat.

It Happened Here [1]
It Happened Here [2]

Elokuvan historiallinen poikkeama sijoittuu Dunkerquen vetäytymisen aikoihin. Vähän peräytymisen jälkeen Natsi-Saksan tekemä maihinnousu Britanniaan oli menestyksekäs ja maa joutui miehityksen alle. Varsinaiset tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1944, jolloin Britannia on ollut miehitettynä viitisen vuotta ja maa on saatu rauhoitettua pääosiltaan. Saksalaisia joukkoja maassa on enää vain nimeksi, järjestystä ylläpitävät SS-järjestöön liittyneet kansalaiset ja maata johtaa nukkehallitus, joka koostuu paikallisista fasisteista. Vastarintarintaliike kuitenkin elää, joten iskut ja kostot kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Elokuvassa seurataan Pauline-nimisen (Pauline Murray) sairaanhoitajan elämää Lontoossa, jonne hän pakenee nähtyään partisaanien surmaavan kylää evakuoimaan tulleet sotilaat. Turvatakseen toimeentulon Lontoossa hän päättää liittyä fasistien Immediate Action Organization -vapaaehtoisjärjestöön. Sairaanhoitajana hän kokee maanmiestensä epäluulon, näennäisen järjestyksen, propagandan ja kaikkialla läsnä olevan yleisen toivottomuuden. Pauline hyväksyy maansa tilan, mutta toimiessaan järjestössä hän näkee vähitellen koko häviön hinnan. Mitään erityistä loppukliimaksia ei ole, painajainen jatkuu ja synkkä melankolisuuden tunnelma jää elämään lopputekstien vyöryessä ruudulle.

It Happened Here on outo sekoitus dokumentaarista ja propagandamaista tyyliä. Mustavalkoinen kuvaus on välillä rakeista (osa filmistä on kuvattu 16mm ja myöhemmin 35mm:llä, kun tekijöillä siihen oli varaa), mutta kokonaisuutta tämä ei häiritse. Välillä kohtauksien väliin on leikattu videokuvaa oikeista dokumenteista ja propagandafilmeistä. Lopputuloksena tyyli toimii välillä erinomaisesti, eikä dokumentaarisia osioita välttämättä heti huomaa. Jos pitkä tuotantoaika ja suunnittelu näkyvät jossain muussakin kuin filmimateriaalin vaihtumisessa, niin nimenomaan yksityiskohdissa: ruokakupongit, julisteet, univormut ja lavasteet ovat viimeiseen asti hiottuja. Tekijöiden tyylitaju kiteytyy elokuvan kanteen, jonka mahtipontista ja propagandamaista tyyliä voi vain ihailla. Ääniraita jättää hieman toivomisen varaa ja välillä osa puheesta on lähes käsittämätöntä muminaa.

It Happened Here [3]
It Happened Here [4]

Britanniassa elokuva sai aikoinaan melko tyrmistyneen vastaanoton, sitä syytettiin mm. fasistisuudesta neutraalisuutensa ja sanomansa takia. Juutalaisjärjestöt saivat protesteillaan poistettua 7 minuuttia kohtauksia, joissa saarnattiin mm. eutanasiasta ja juutalaisista. Katsojat eivät myöskään hyväksyneet sitä ajatusta, että vastapuolena olivat yksinomaan oman maan fasistisiin joukkoihin liittyneet kansalaiset tai että vastarintaliikkeen toiminta ei julmuudessaan eronnut mitenkään miehittäjän toimintatavoista. Kuten It Happened Here nimikin hieman vihjailee, elokuvan radikaalein idea oli kuitenkin kyseenalaistaa se ajatus, että fasismi voitettiin lopullisesti kukistamalla Hitler tai että vain Hitler pystyi ylläpitämään vastaavaa pahuutta. Suvaitsemattomuuden ja sen myötä fasistisuuden siemen pysyy edelleen ihmisissä, eikä mikään kansa ole poikkeus. Olihan myös 30-luvulla Britannialla oma vahva äärioikeistonsa, mutta tilanne ei siellä päässyt kärjistymään yhtä pitkälle kuin muutamissa muissa Euroopan maissa. Tämä oli onnistunut näpäytys itsetyytyväisyyteen taipuvaiseen Britannian kansaan, jossa toisen maailmansodan sankarimyytti oli vain kasvanut kasvamistaan ja sotaromantiikka peittänyt sodan todelliset kauhut.

Nuoresta iästään huolimatta (tai juuri siitä syystä) tekijät onnistuivat ennakkoluulottomasti haastamaan ajatukset totalitäärisen järjestelmän peruspiirteistä ja sen kyvystä taivuttaa kaikki samaan muottiin. Pääosassa oleva keski-ikäinen sairaanhoitaja ei ole myöskään mitenkään muodikas sankari nykyajan aggressiivisten naishahmojen rinnalla. Valinta on kuitenkin onnistunut, koska elokuvan teema ei ole sankarihahmoissa, vaan rivikansalaisen elämän kuvauksessa. Pauline Murray onnistuu pääosassaan paremmin kuin hyvin, varsinkin kun suurin osa elokuvasta on vaativaa ns. ilmeillä/eleillä näyttelemistä, eikä taustakertojaa käytetä selittelemään asioita. Sebastian Shaw on elokuvan ainoa ammattinäyttelijä.

It Happened Here [5]
It Happened Here [6]

Andrew Mollosta tuli myöhemmin sotahistorioitsija, joka toimii aika ajoin neuvonantajana sotaelokuvissa (Der untergang, Pianist). Kevin Brownlow onnistui 30 vuotta myöhemmin hankkimaan elokuvansa oikeudet ja julkaisi vuonna 2000 version, jossa nuo aikaisemmin mainitut 7 minuuttia on palautettu takaisin oikeille paikoilleen. Elokuvan vaiherikkaasta valmistusprosessista löytyy myös kirja How It Happened Here.

Versioinfo (2.8.2005):

Vuonna 2000 julkaistu Kevin Brownlowin itsensä restauroima versio. Extroja ei ole, mutta kuvanlaatu on olosuhteisiin nähden hyvä. Imagen julkaisema levy alkaa kuitenkin olla jo hieman harvinainen.

****-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSJL
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
It Happened Here (1965)  It Happened Here (1965)Näin olisi voinut käydä  
Sivu:

1 2 3 4 5