Caroline Munro
Vaihtoehtohistoriat - Hitlerin toinen mahdollisuus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Fatherland (1994)

Fatherland - isänmaa

aka Le crépuscule des aigles; Delitto di stato; Vaterland

Fatherland #1  

Robert Harrisin 1992 julkaistu Fatherland (Suom. Kolmannen valtakunnan salaisuus) oli maailmanlaajuinen bestseller. Kirjan menestys perustui hyvin kuvattuun maailmaan, mutta osansa myynnille antoi varmasti Neuvostoliiton hajoaminen samoihin aikoihin. Hollywoodin studioiden kieltäydyttyä elokuvasta, kuvattiin HBO:n toimesta vaatimattomalla budjetilla 1994 kirjaan perustuva tv-elokuva.

Fatherland [1]
Fatherland [2]

Normandian maihinnousun epäonnistuttua poliittinen tilanne ajoi Yhdysvallat tekemään erillisrauhan Natsi-Saksan kanssa, joka johti myöhemmin Saksan voittoon kun sota itärintamalla saatiin vakiinnetuksi. Sodan loppumisen seurauksena Sveitsi on ainoa itsenäinen maa Euroopassa ja kolmas valtakunta, jonka valtapiiri kattaa kaikki muut maat, mukaan lukien Germaniaksi nimensä muuttanut Britannia. Tarina sijoittuu vuoteen 1964, Hitlerin 75-vuotisjuhlapäivän ympärille, jolloin Germania pyrkii lämmittelemään välejään Yhdysvaltojen kanssa. Yhä yli sadantuhannen sotilaan tappiot vuositasolla itärintaman partisaanisodissa kärsivä Germania tarvitsee epätoivoisesti taloudellisen liittolaisen ja ensimmäistä kertaa 20 vuoteen amerikkalainen lehdistö pääsee tutustumaan vanhan vihollisensa pääkaupunkiin. Vierailulle saapuu myös toimittaja Charlie Maguire (Miranda Richardson), jonka käteen työnnetään outo kirjekuori ihmisjoukossa. Toisaalla etsivä Xavier March (Rutger Hauer) tutkii korkea-arvoisen puoluepampun murhaa ja myöhemmin eteen avautuu kokonainen murhasarja, joissa uhrien yhteisenä tekijänä on eräs sodanaikainen kokous. Todisteiden peittely, Gestapon mukaantulo ja korkeammalta annetut tutkimuksen lopettamiskäskyt saavat Xavierin liittoutumaan Maguiren kanssa ja näennäisesti sivistyneen ulkokuoren kasvattanut despoottivaltio alkaa paljastaa todellisia karvojaan.

Fatherland [3]
Fatherland [4]

Robert Harrisin luomassa maailmassa on tehty massiivinen ja pikkutarkka taustatyö: lähes kaikki elokuvan henkilöt ovat olleet oikeasti olemassa 40-luvulla ja pikkudetaljit rikosjutussa sekä elokuvan sisäisessä maailmassa ovat loogisesti johdettu sodan ajan tapahtumista ja suunnitelmista. Mitään fasistisen järjestelmän analyysiä kirjassa ei varsinaisesti ole, vaan Harris antaa lukijan tehdä johtopäätökset. Kirjaa voidaankin kuvata tieteellisellä tarkkuudella rakennetuksi vaihtoehtohistoriaksi viihde-elementeillä maustettuna. Valitettavasti näihin tunnelmiin elokuvassa ei kuitenkaan päästä.

TV-tuotannoissa ohjaaja harvemmin tulee tunnetuksi kuvauksellisten kikkojen vuoksi. Näin ei käy myöskään tässä tapauksessa, vaikka osan yksityiskohtien siirrosta paperilta ruudulle voi katsoakin hänen ansiokseen. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan keskinkertaista tasoa, kukaan ei erityisemmin loista, muttei myöskään ärsytä. Rutger Hauerin rooli sympaattisena, leppoisana ja oikeamielisenä SS-poliisiupseerina jäänee kuitenkin päällimmäisenä mieleen. SS-upseeri elokuvan hyvänä osapuolena on muutenkin melko uniikki kokemus. Juonikuvio ei valitettavasti toimi niin hyvin kuin sen soisi alkuperäismateriaalin perusteella. Kirjan sisältöä ei ole käsikirjoittajien toimesta muokattu mitenkään elokuvalliseen ilmaisuun paremmin sopivaksi, vaan päällimmäiseksi jää tunne, että tekijät rakastuivat virtuaaliseen Berliiniin ja unohtivat kaiken muun.

Fatherland [5]
Fatherland [6]

Elokuvan suurimmaksi ansioksi jääkin tuo erikoisefekteillä tehty visualisointi Albert Speerin suunnittelemasta Berliinistä. Valitettavasti tämäkin maailman kuvaus loppuu täysin tarinan puolessa välissä ja tyyli muuttuu perinteiseksi paranoia-trilleriksi. Keskinkertaisena dekkarina elokuva toimii jotenkin, mutta tarinaa hieman häiritsevä seikka on, että katsoja keksii tämän suuren salaisuuden välittömästi. Toisaalta se ei ole kuitenkaan mikään elokuvan punainen lanka, vaan enemmänkin yksi osa tätä omasta historiastamme loogisesti johdettua vaihtoehtohistoriaa.

Versioinfo (2.8.2005):

Elokuvasta ei ole ilmestynyt DVD-versiota missään päin maailmaa.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSSMJL
  3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (8)
50%
Fatherland (1994)  Fatherland (1994)Fatherland - isänmaa  
Sivu:

1 2 3 4 5