Caroline Munro
Vaihtoehtohistoriat - Hitlerin toinen mahdollisuus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Philadelphia Experiment II (1993)

Tuhon kuilu 2 - Hitlerin voitto

Philadelphia Experiment II #1 Philadelphia Experiment II #2

Ensimmäisen Persianlahden sodan aikoihin pikimusta Stealth Fighter oli Yhdysvaltain sotateknologian suurin ylpeys ja sotateknologista kiinnostuneiden masturboinnin ykköskohde. Philadelphia Experiment II on esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun käsikirjoittaja fantasioi: "olisiko mahtavaa tehdä elokuva, jossa natseilla olisi F-117". Muuta ajatustoimintaa ei sitten harrastetakaan, kunhan vain mukaan kyhätään hätäisesti sekava aikamatkajuoni, jolla voitaisiin selittää kaikki asiaan liittyvät epäloogisuudet.

Philadelphia Experiment II [1]
Philadelphia Experiment II [2]

Ensimmäisessä Philadelphia Experiment -elokuvassa David Herdeg (Michael Paré) oli vuonna 1943 miehistön jäsen hävittäjässä, joka osallistui kokeeseen, jonka tarkoitus oli kadottaa alus tutkasignaaleilta. Kokeen seurauksena ainoa eloonjäänyt Herdeg siirtyi tulevaisuuteen ja vuoteen 1984. Kakkososan tapahtumiin pääsemme ajallisesti yhdeksää vuotta myöhemmin. Yksinhuoltajan elämää viettävä Herdeg (Brad Johnson) alkaa oireilla tajuttomuuskohtauksilla, kun yhdysvaltain armeija aloittaa uudelleen hyllytetyt Philadelphia-kokeet. Syy oireiluun on jokin "juttu" Herdegin DNA:ssa, joka reagoi ajan sorkkimiseen. Kokeita johtaa Friedrich Mahler (Gerrit Graham), joka yrityksissään todistaa uudenlaisen häivetekniikan toimivuus aiheuttaa historian muuttumisen ja Herdegin siirtymisen rinnakkaismaailmaan. Tässä maailmassa Natsi-Saksa voitti toisen maailmansodan ja orjuutti Yhdysvallat. Sattumalta tämän maailman Friedrich Mahler on läntisten Yhdysvaltojen komendantti ja kiinnostunut myös samoista kokeista kuin oikean maailman Mahler. Oikean aikalinjan Stealth Fighter laskeutui menneisyydessä Saksaan, josta Mahlerin isä lähetti sen pommittamaan Washingtonia (luonnollisesti hävittäjässä oli ydinase). Tämä aiheutti historian muutoksen ja tapahtuma ajoittui päivää sen jälkeen kun Herdeg ensimmäisessä osassa katosi tulevaisuuteen. Uudessa aikalinjassa Mahlerin tarkoitus on matkata ajassa taaksepäin vuoteen 1943 ja muuttaa lentokoneen reittiä siten, että se ei tuhoutuisi ydinaseen räjähdyksessä, kuten kävi tässä aikalinjassa. Koko juonirakennelma on yhtä löyhä miltä se kuulostaa. Yhtä löyhä on myös elokuvan kytkös ensimmäiseen osaansa.

Philadelphia Experiment II [3]
Philadelphia Experiment II [4]

Elokuva on niin täynnä järjettömyyksiä, epäloogisuuksia ja rimanalituksia, että ihan hirvittää. Ensinnäkin natsien voitto on vain halpa klisee: koko maailma tuntuu olevan vain ränsistynyt paikka, jota valonheittimet satunnaisesti halkovat. Väestö on joko stormtrooper-tyyppisiä poliiseja tai sitten työläisiä, jotka vain liikkuvat tarkistuspisteestä toiseen. Yhtä hyvin maailma olisi voinut olla vastaava pörssiromahduksen, öljykriisin tai vaikka perulaisten vasemmistosissien ansiosta. Lavasteet ovat kuin Star Trekin yksittäisestä jaksosta ja tunnelma epäonnistuneesti yritetty matkia George Orwellin 1984:sta. Elokuvan teknologia tuntuu olevan kyllä melko taantunut, mutta olisi silti odottanut jotain varmempaa keinoa ihmisten identifioimiseen kuin pelkkä käsivarteen tatuoitu viivakoodi. Hävittäjän kantaman ydinaseen kerrotaan surmanneen yli 15 miljoonaa Yhdysvaltain kansalaista, joten melko massiivisesta ydinaseesta on kyse, varsinkin kun Washingtonin nykyinenkin väestö taitaa olla jossain viiden miljoonan paikkeilla. Täysin käsittämätöntä elokuvassa ovat myös nämä ns. aikamatkustusloogisuudet. Vastarintaliike on heti odottamassa Herdegia hänen oikean aikalinjan asunnossaan vuonna 1993. Vastarintaliikkeen johtohahmo, ensimmäisen elokuvan professori, tietää silti vain sen, että Herdeg katosi tulevaisuuteen vuonna 1943, eikä hänellä ole aavistustakaan oikeasta aikalinjasta, jossa Saksa hävisi sodan. Eikä siten myöskään mitään hajua Herdegin olinpaikasta vuonna 1993. Itse asiassa Herdeg ei olisi ollut mitenkään tärkeä hahmo edes etsiä, vaikka vastarintaliikkeellä olisikin ollut täsmällinen tieto hänen menneisyydestä ilmestymiseensä. No, kai se sokeakin kana voi rinnakkaistodellisuudesta jyvän löytää.

Philadelphia Experiment II [5]
Philadelphia Experiment II [6]

Mistään niinkään tavanomaisesta kuin ohjauksesta tai näyttelijänsuorituksista ei enää edes viitsi valittaa tämän kaiken keskellä. Ohjaajan Stephen Cromwellin filmografiasta löytyy vain 4 elokuvaa ja pääosanesittäjistä ainoastaan Brad Johnsonilta löytyy jotain kiinnostavaa: herran elokuvadebyytti oli Nam Angels. Muuta miehestä ei sitten kannata mainitakaan. Naispääosasta vastaavan Marjean Holdenin filmografia on täynnä haastavilta kuulostavia rooleja kuten "young woman", "pregnant woman" ja "student speaker". Tämä kaikki on kuitenkin toisarvoista, koska nimenomaan käsikirjoittaja pitäisi tuomita ihmisten älykkyyden aliarvioimisesta ja kallisarvoisen elämän tuhlaamisesta lähes sadan minuutin ajalta.

Versioinfo (2.8.2005):

Elokuvasta on ilmestynyt pelkistetyt ja extrattomat versiot R1 ja R2-alueilla (ainoastaan Saksa-versio).

*½---
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5