Caroline Munro
Lautatarhan roskajengi - skeittauselokuvien ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Lautatarhan roskajengi - skeittauselokuvien ytimessä

Pätkä vaneria ja kaksi paria renkaita. Nerokkaimmat keksinnöt ovat usein myös yksinkertaisimpia. Vanhempaa kansanosaa aina vain närkästyttävä rullalautailu otti ensi askeleensa jo niinkin varhain kuin 1950-luvun alussa, mutta todenteolla merkittävä alakulttuuri nousi elokuviin kolme vuosikymmentä myöhemmin. Monet 80-luvun komediat kuten Back to the Future ja sen jatko-osa sekä Police Academy 4 hakivat lisäuskottavuutta ja -kiinnostavuutta nuorison keskuudessa lisäämällä ripauksen skeittausta. 80-luvulla tehtailtiin myös paljon jengielokuvia joissa kovisten lisävarusteena usein oli rullalauta.

Skeittaus oli kokenut ensimmäiset suuruudenvuotensa 60-luvulla mutta pikaisen romahduksen jälkeen todellista buumia saatiin odottaa vajaa kaksikymmentä vuotta, aina siihen asti kun tärkeimmän perustempun, ollien, keksimisen myötä vähintään joka toinen penska hankki laudan ja alkoi kuluttaa aikaansa kaduilla. Sen jälkeen lautailu ei ole missään vaiheessa varsinaisesti enää romahtanut tai kuollut, se on vain ajan myötä muuttanut muotoaan ja 80-luvun ns. oldschool-skeittauksesta siirryttiin melko nopeasti 90-luvun alussa hienommin muotoiltuihin lautoihin ja erilaisiin temppuihin.

80-luvun kiihkeimpien videovuosien jälkeen skeittauksen merkitys elokuvissa on vähentynyt ja aihetta käsitteleekin enää tarkemmin vain alan omat videot, jotka voivat olla hyvinkin elokuvallisia, sekä lajille sydämensä menettäneet tekijät kuten Larry Clark, joka on tehnyt paitsi hyviä elokuvia myös alleviivannut välillä turhankin innokkaasti vanhaa klisettä skeittareista yhteiskunnan pohjasakkana ja luuserinuorisona. Toinen mainitsemisen arvoinen viime aikojen tekijä on ollut lajin legenda ja uranuurtaja Stacy Peralta, joka on kunnostautunut kuvaamalla 70-luvun Kalifornian skeneä Dogtown-elokuvillaan.

Tässä artikkelissa käyn läpi muutamia tavalla tai toisella merkittäviä skeittauselokuvia, painottuen 70- ja 80-lukuihin ja street-skeittauksen ensimmäisiin kultaisiin vuosiin.


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7