Caroline Munro
Lautatarhan roskajengi - skeittauselokuvien ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Thrashin' (1986)

Thrashin - roskajoukko

aka Skate Gang; Trashin' - Krieg der Kids

Thrashin' #1 Thrashin' #2

Thrashin' oli ensimmäinen todellinen pankinräjäyttäjä skeittausta käsittelevien elokuvien joukossa ja useammin tuottajana kuin ohjaajana nähdyn David Wintersin ainoita edes hieman vakavasti otettavia tuotoksia. Thrashin' kertoo nuoresta superlupauksesta Corey Websteristä (Josh "Arkajalka" Brolin) joka lähtee Kaliforniaan paitsi skeitatakseen kavereidensa kanssa myös osallistuakseen 1000 dollarin mäenlaskukisaan. Heti mestoille saavuttuaan Corey joutuu vastakkain pahamaineisen Daggers-jengin kanssa, jota johtaa nahkakoppalakkia käyttävä pääpahis Tommy Hook. Kun kaupunkiin saapuu myös Tommyn pikkusisko Chrissy alkaa olla selvää keiden välille tulee muutakin säpinää kuin trukkien kirskuna ja ketkä kohtaavat lopullisessa kaksinkamppailussa. Ennen elokuvan päättävää viimeistä mäenlaskukilpailua taistellaan mm. nahkaisin asein betonisessa viemärikuilussa(!), sabotoidaan vihollisjengin omaisuutta ja tietysti skeitataan vihulaisia karkuun.

Juoni on siis täysin ennalta arvattava ja kliseitä täynnä mutta jatkuvana virtana nähtävät, nykypäivänä mukavan erilaisilta näyttävät temput jaksavat pitää mielenkiinnon yllä koko ajan. Ohjaaja Wintersin tausta tanssijana ja koreografina näkyy selvästi temppujen ja kuvien rytmityksessä ja onkin todennäköistä että skeittauksesta vastaavia Tony Hawkia ja kumppaneita on Thrashin'in kuvauksissa ohjattu enemmän kuin koskaan heidän urallaan.

Skeittielokuviin ja koko kulttuuriin aina tärkeänä osana kuuluva musiikki on Thrashin'issa muuten todella perinteistä 80-luvun poppia mutta muutamia punk- ja hardcore-scenen legendoja kuten The Circle Jerksiä ja Fearia sentään kuullaan. Bilekohtauksessa luukuttaa myös eräs tuore Kalifornia-bändi nimeltään Red Hot Chili Peppers, jonka riveissä soitti myös pari vuotta myöhemmin yliannostukseen kuollut kitaristi Hillel Slovak. Muista näyttelijöistä kannattanee mainita ainakin Tommyn tyttöystävää näyttelevä Sherilynn Fenn yhdessä ensimmäisistä rooleistaan sekä myöskin Twin Peaksin maisemissa myöhemmin nähty Pamela Gidley.

Lukuisista klaffivirheistä ja kuvaruudun reunassa heiluvasta mikrofonista huolimatta meininki on mukavan sympaattista ja aidosti innostavaa, vuosikymmenen henki on todellakin aistittavissa. Thrashin' on kaikin tavoin laskelmoitua oman aikansa teiniviihdettä josta tulee yhä hyvä mieli, mutta se on myös elokuva joka sisältää niin paljon skeittausta että se ei välttämättä jaksa kiinnostaa lajiin vihkiytymättömiä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JSMV
  2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.93/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (4)
25%
Thrashin' (1986)  Thrashin' (1986)Thrashin - roskajoukko  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7