Caroline Munro
Lautatarhan roskajengi - skeittauselokuvien ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Dogtown and Z-Boys (2001)


Dogtown and Z-Boys #1 Dogtown and Z-Boys #2

Rakkautta & anarkiaa tarjosi vuonna 2002 Suomen skeittipiireille hienon tilaisuuden ja esitti Stacy Peraltan edellisenä vuonna ilmestynyttä Dogtown and Z-Boys dokumenttia. Itse ikäväkseni missasin nuo festariesitykset enkä päässyt elämään poikien vaiheita isolta kankaalta mutta nyt päätin ottaa vahingon takaisin - tosin tällä kertaa formaattina oli dvd.

Dogtown and Z-Boys kertoo Kalifornian skideistä jotka hengailivat alueen pahamaineisimmalla rannoilla ja elivät surffaukselle. Vanhemmat pojat valmistivat lautoja joista oli aiemmin nähty vain villejä unia sekä perustivat oman surf-puodin josta muodostui lautajengin kantapaikka. Surffaajille jäi koko loppupäivä vapaaksi kun sopivia aaltoja oli vain aamulla ja joku keksikin aloittaa uudelleen 60-luvulla nopean buumin ja kuoleman kokeneen rullalautailun. Lautoja ei kuitenkaan enää ollut saatavilla joten ne piti itse rakentaa, usein varastetuista osista. Pyörien virkaa toimitti alussa kömpelöt savikiekot jotka kuitenkin heti 70-luvun alussa korvautuivat hienolla uudella keksinnöllä - uretaanirenkailla. Jeff Hon Zephyr Surfboards -kaupan ympärille muodostuneesta nuorten uusien lahjakkaiden skeittareiden porukasta syntyi kaikkien aikojen ensimmäinen ja kovin skatetiimi, Z-Boys.

Dogtown and Z-Boys [1]
Dogtown and Z-Boys [2]
Dogtown and Z-Boys [3]

Käytännössä tyhjästä koko nykyaikaisen skeittauksen luoneet Z-Boysit tekivät kaiken vahvasti omalla tyylillään ja tavallaan. Ne harvat jotka yhä skeittasivat olivat jämähtäneet 60-luvulle, mutta rantojen pojat löysivät innoituksensa siitä mikä heille oli edelleen rakkainta, surffauksesta. Surffausvideoilta nähdyt cutbackit ja muut olivat liian vaikeita tehtäviksi aalloissa joten ne siirrettiin asfaltille. Lähelle maata kumartuneesta, vauhdikkaasta ja kaartelevasta tyylistä tuli ryhmän tavaramerkki. 70-luvulla Kaliforniaa riivanneessa kuivuudessa uima-altaat jäivät tyhjiksi ja Z-Boysien valtaamilla takapihoilla otettiin pool- ja verttiskeittauksen ensiaskeleita. Z-Boyseille pelkkä taitava lautailu ei riittänyt, asenne ja tyyli olivat kaikki kaikessa. Omista reviireistä pidettiin tiukasti kiinni ja meininki oli usein enemmän ominaista katujengeille kuin urheilijanuorukaisille.

Dogtown and Z-Boys [4]
Dogtown and Z-Boys [5]
Dogtown and Z-Boys [6]

Zephyrin tiimi ehti osallistua vain yhteen kilpailuun ennen hajoamistaan, sillä ryhmän skeittarit menestyivät niin hyvin luomallaan tyylillä että silloiset skeittifirmat latoivat tiskiin isoja dollarinippuja joille Jeff Hon kauppa ei voinut vastata ja joita nuoret, köyhistä ja rikkonaisista kodeista tulleet nuoret eivät voineet vastustaa. Monen elämä alkoi olla enemmän rock-tähteyttä ja Hollywoodia punaisine mattoineen ja kansikuvajuttuineen kuin anarkistista takapihojen valtausta. Kaikkien pää ei tätä kestänyt ja esimerkiksi elokuvassa alan suurimmaksi ja taitavimmaksi pioneeriksi yhdessä Tony Alvan kanssa nostettu Jay Adams ajautui huumeisiin ja kärsi Dogtown and Z-Boysin teon aikana tuomiota huumausainerikoksista.

Dogtown and Z-Boys [7]
Dogtown and Z-Boys [8]
Dogtown and Z-Boys [9]

Sekä ohjaaja Stacy Peralta että elokuvan tämän kanssa yhdessä käsikirjoittanut Craig Stecyk olivat aktiivisesti itse mukana 60- ja 70-luvun Dogtownin kuvioissa mikä myös näkyy selvästi haastateltavien määrässä. Käytännössä kaikki skeittauksen suuruutta luomassa olleet, nyt harmaantuneet viisikymppiset, ovat mukana ja arkistomateriaali on häkellyttävän korkeatasoista, en muista ikinä nähneeni näin laadukasta filmiä kolmen vuosikymmenen takaisista skeittikilpailuista ja tapahtumista. Editointi ja yleinen visuaalisuus yhdessä hyvin valitun, tosin melko populaarin musiikin kanssa lyövät taitavasti kättä tarjoten paikoitellen henkeäsalpaavan hienon kuvauksen kultaisista vuosista, Dogtown and Z-Boys on kuin kruunun jalokivi jona tiimi piti viimeisiä yhteisiä pool-sessioitaan. Mukaan on saatu myös sangen katu-uskottavia mutta silti tunnettuja muusikoita Pearl Jamin Jeff Amentista Fugazin Ian MacKayen ja Henry Rollinsiin, jotka kertovat Z-Boysin vaikutuksesta heihin.

Dogtown and Z-Boys on karkki jota kelpaa tarjota muillekin kuin vannoutuneimmille entusiasteille, sillä sen kauneus, tyyli ja ennen kaikkea sen tarjoama nykyhistoria eivät vanhene tai muutu arvottomaksi koskaan.

****½
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 TPMV
  3.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.88/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (8)
88%
Dogtown and Z-Boys (2001)  Dogtown and Z-Boys (2001)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7