Caroline Munro
Lautatarhan roskajengi - skeittauselokuvien ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Lords of Dogtown (2005)

aka American Knights; Dogtown Boys; Les seigneurs de Dogtown; Los amos de Dogtown

Lords of Dogtown #1 Lords of Dogtown #2

Dogtown and Z-Boysn kahmittua kasan merkittäviä indie-pystejä mm. Sundancesta ja menestyttyä mainiosti myös lippuluukuilla virisi tuotantoportaissa ajatus tuoda tarina laajemmankin yleisön tietoisuuteen. Alun perin projektiin liitettiin nimiä kuten David Fincher, Fred Durst ja Roger Avary mutta lopulta vetovastuu päätyi pitkään tuotantosuunnittelijana toimineelle Catherine Hardwickelle, jonka ohjausdebyytti Thirteen (2003) oli räjäyttänyt pankin pari vuotta aiemmin. Käsikirjoituksen laati itseoikeutetusti Stacy Peralta.

Lords of Dogtown [1]
Lords of Dogtown [2]

Lords of Dogtown alkaa vasta vuodesta 1975 jolloin skeittaus oli jo kovaa valuuttaa Venicen skideille ja Zephyr Surfboards jokseenkin hyvin menestyvä liike. Elokuvassa kauppa henkilöityy täysin Skip Engblomiin, koska jostain syystä koko liikkeelle äärimmäisen merkittävä Jeff Ho ei ole siinä mukana. En tiedä eikö Ho antanut lupaa roolihahmoonsa vai jäikö hän jostain muusta syystä ulkopuolelle. Uretaanirenkaat tulevat tässä vaiheessa kuvioihin, siis lähes viisi vuotta todellista hetkeä myöhemmin, ja tiimi laitetaan kasaan pian lähestyvät kilpailut mielessä. Ryhmä tekee kaiken sen mitä dokumentissakin mutta monia mutkia on suoristettu ja ikävä kyllä myös faktoja muokattu. Tärkein muutos on nostaa oikeasti statistin roolissa ollut ja dokumentissa vain lopussa lyhyesti mainittu Sid merkittävään rooliin tukemaan kolmen suuren skeittarin uran vaiheita. Stacy Peraltana nähdään Gus Van Santin Elephantissa vakuuttanut persoonallisen oloinen lupaus John Robinson, Jay Adamsina Emile Hirsch ja pahimpaan kusipäisyyteen nopeasti langenneena Tony Alvana Victor Rasuk, kaikki parikymppisiä melko kokemattomia näyttelijöitä jotka onnistuvat hyvin. Tiiliskiven paksuisessa pilvipöllyssä läpi elokuvan haahuilevana Z-moguli Skip Engblomina on jatkuvassa nousussa oleva Heath Ledger, jota on vaikea tunnistaa samaksi kaiffariksi joka ravasi Sydneyn katuja loistavassa Two Handsissa.

Lords of Dogtown [3]
Lords of Dogtown [4]

Vaikka Lords of Dogtown kulkee monessa kohdassa omia polkujaan on onneksi miljöö onnistuttu jäljentämään hienosti ja kuvauspaikat ovat usein autenttisia. Venice Beach ja Dogtown, slummi meren äärellä, ovat lähes yhtä nuhjuja, villejä ja aitoja kuin oikeastikin graffiteja myöten. Mikä ilahduttavinta, suurin osa näyttelijöistä myös skeittaa oikeasti ja stuntteja on käytetty vain hankalimmissa trickeissä ja pienissä rooleissa nähdään myös alkuperäiset Zephyr-starat sekä Tony Hawk. Musiikki on lähes yksi yhteen dokumentin kanssa, ilmeisesti Alice Cooper, Ted Nugent, Iggy & The Stooges, Black Sabbath ja kumppanit olivat scenelle kaikki kaikessa.

Lords of Dogtown [5]
Lords of Dogtown [6]

Lords of Dogtown löysi tiensä Nordiskin ponnistelujen jälkeen myös Suomen valkokankaille ja lajin historia tuli hieman tutummaksi suomalaiselle yleisölle mutta tarkempaa faktatietoa ja elävää Dogtownia kaipaaville Dogtown and Z-Boys on ehdottomasti parempi valinta. Lords of Dogtown ei ole juuri keskivertoa parempi elokuva mutta harvinaisen aiheensa myötä se on saanut täkäläisessä mediassa jopa yllättävän hyvää kritiikkiä ja mainintoja kaikkien aikojen parhaaksi skeittauselokuvaksi. Jos dokumenttia ei lasketa niin se voi ollakin sitä mutta Thrashin' pääsee fiiliksessä hyvin lähelle, Wheels of Fire menee aitona skeittivideona lajin kuvaamisessa ohi ja Larry Clarkin Kids räkäisimpänä ja nuhjuimpana skeittarikuvauksena nappaa muuten potin. Lords of Dogtown on sujuva viihde-elokuva ja paikoitellen hyvinkin miellyttävä ajankuva, josta voi oppia jotain mutta ei lähellekään kaikkea.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSSMMV
  3.0 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.79/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (5)
0%
Lords of Dogtown (2005)  Lords of Dogtown (2005)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7