Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3005
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Supersonic Man (1979)

Ääntänopeampi mies

aka Sonicman

Supersonic Man #1 Supersonic Man #2

Ja näin saavumme jälleen yön jälkeen vääjäämättömästi koittavaan seuraavaan päivään - sekä viimeiseen elokuvaan. Kuten odottaa sopii, paikan täytteeksi on valittu priimateos sarjasta "aivot mankeliin ja ilotulitteita kaupan päälle": Juan Piquer Simonin samana vuonna kuin minä valmistunut supersankarieepos Supersonic Man.

Simon on raivannut tiensä ihmiskunnan kollektiiviseen tajuntaan mm. globaalia kalkkunakulttuuria rikastuttavilla kökkökarnevaaleillaan Extra Terrestrial Visitors (1983), The Rift (1990) sekä Pieces (1982). Ensin mainittua on markkinoitu jossain päin maailmaa muun muassa nimellä The Return of E.T. tv-sarja Alfin päähenkilön näköisen avaruusmuukalaisen ja pikkupojan herkkää suhdetta tarkkailevasta kaikenikäisten klassikosta on vaikea pistää paremmaksi, mutta ainakaan tämä Simonin varhaisempi tuotos ei antaudu ilman taistelua.

Supersonic Man [1]
Supersonic Man [2]

Heti alku siirtää katsojat toiseen todellisuuteen; keskelle tähtitaivasta, jossa planeetat ovat läpinäkyviä. Täällä kiitää avaruusalus, jossa nukkuva hahmo Kronos herätetään, sillä kolmannella planeetalla auringosta elävä ihmiskunta uhkaa paitsi omaa, myös koko galaksin tulevaisuutta. Uinuja muutetaan punaisilla trikoilla ja sinisellä viitta-huppuyhdistelmällä varustetuksi supersankariksi. Hän saa itselleen Pauliksi nimetyn ihmisen kehon, joka muuttuu heerokseksi herran lausuessa kuolemattomat - eivätkä lainkaan Tähtien sodasta pöllityt - sanansa "Olkoon galaksin suuri voima kanssani!" Supersonic Man on syntynyt!

Paha voima pallollamme on ilkeä, vallanhimoinen sekä megalomaaninen miljonääri Gulik (Cameron Mitchell), joka yrittää kiristää hyväntahtoiselta professorilta aurinkovoimasädettä, universumin suurinta voimaa. Juoneen sekaantuu professorin tytär, johon Paul ihastuu. Lisäksi mukana seikkailevat Gulikin kaasunaamarikommandot ja superkonnatyöläiskäytännön mukaan kolmeen eri väriin puetut tusina-apurit. Mutta voiko edes universumin suurin sankari pärjätä hurjalle, ainakin kolmen metrin minuuttivauhtia etenevälle tappajarobotille?

Supersonic Man [3]
Supersonic Man [4]

Juuri ennen Simonin mestariteosta ilmestynyt Richard Donnerin mahtipontinen Superman (1978) hämmästytti aikaansa nähden uskomattomilla sankarin lentokohtauksilla. Simon lienee päättänyt, että lentäminen tekee sankarin, sillä Mr. Supersonic kiitelee halki taivaiden minuuttitolkulla, ehkä enemmän kuin kukaan toinen sankari. Toisinaan hän vaihtaa käsiensä asentoa. Jos oikein villiksi heittäydytään, niin vaihtuu jo suuntakin. Taustalla soi aina sama yksinkertaisen paisutteleva syntikkateema. Katsoja saattaa erehtyä luulemaan tätä elokuvan sankarin teemaksi, mutta ennemminkin se on lähes ainoa kuultava musiikki, jota paisutellaan taustalla jopa professorin tyttären päristellessä volkkarillaan.

Paulia esittävän Michael Cobyn karismaattinen vetovoima on yhtä kyseenalainen kuin Supersonic Manin avaruudessa hulmuava viitta. Henkilökohtainen veikkaukseni on, että valovoiman pitäisi liittyä muheviin viiksiin. Itse Manin kostyymin näyttävästi täyttävä espanjalaisten lahja Tarzan-elokuvien kaanoniin, Richard Yesteran, ei juuri puhu eikä pukahda, mutta hänen täyteläisissä reisilihaksissaan on enemmän säihkettä kuin Cobyn koko kehossa. Cameron Mitchell tulkitsee komeasti nimettyä Gulikia mehevällä otteella. Jatkuvasti itseään korostava ja muiden älyä solvaavan wanna be -maailmanvaltiaan helmikohtauksiin lukeutuu hetki, kun hän ensin kommentoi proffan eettisiä valintoja: "No fool like an old fool". Murskaava lause, mutta Gulik ei siihen tyydy, vaan pitää pienen paussin ja lisää sitten: "Idiot". Kannanotto on nyt harvinaisen selvä, mutta Gulik katsoo vastustajansa niin ala-arvoiseksi, että tokaisee vielä kerran ilkeän mulkaisun avustamana: "Idiot". Näin se pitää tehdä!

Supersonic Man [5]
Supersonic Man [6]

Supersonic Man on kunnon kokovartaloaivopuudutuksen tarjoileva railakas taidonnäyte ajalta, jolloin elokuvissa sai olla logiikkaa mutta se ei ollut vaatimus. Tässä maailmassa superroistot räjäyttävät kalliosaaria, supersankarit lentävät varastamaan samppanjaa ja autot syttyvät tuleen rinnettä alas kiihdyttäessään. Supersonic Manin voimat taas noudattavat aivan omaa logiikkaansa, oli sitten kyse kuplivasta magmasta selviämisestä tomeran ponnistuksen avulla, auton hävittämisestä käden heilautuksella, tai vaikka pistoolin muuttamisesta banaaniksi. "Supersonic Man does whatever a supersonic can!"

****-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (6)
 JSSMTPIRPI
  3.0 2.5 2.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (11)
18%
Supersonic Man (1979)  Supersonic Man (1979)Ääntänopeampi mies  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9