Caroline Munro
Post-apocalypse -elokuvat, osa 1: Post-Apocalyptic Collection
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

1990: I guerrieri del Bronx (1982) :: 1990: The Bronx Warriors

Bronxin asfalttisoturit

aka Bronx Warriors; 1990 - Os Guerreiros do Bronx; Os guerreiros do Bronx; Les guerriers du Bronx

1990: I guerrieri del Bronx #1 1990: I guerrieri del Bronx #2

1990: Bronx Warriorsin maailma ei varsinaisesti ole kokenut suurempaa tuhoa, ainakaan siinä määrin, että sitä voisi verrata muihin sarjan elokuviin. Maailma on tosin muuttunut huomattavan äärikapitalistiseen suuntaan, jossa korporaatiovalta on ainakin osiltaan syrjäyttänyt normaalin yhteiskuntajärjestyksen. New Yorkista löytyy kuitenkin yksi vyöhyke, jonne korporaatioiden ja heidän kontrolloimiensa poliisien valta ei ulotu ja se on luonnollisesti Bronx. Bronxissa noudatetaan alkukantaista reviiriajattelua ja alueiden järjestyksestä vastaavat niitä kontrolloivat jengit.

Konflikti alkaa kun Manhattan Corporationin johtohahmon tytär Ann (Stefania Girolami) pakenee Bronxiin ja saa suojan Trashilta (Mark Gregory), joka johtaa paikallista biker-jengiä. Saadakseen Annin takaisin Manhattan Corporation aloittaa Bronxin sortotoimet paikallisen raakalaispoliisin Hammerin (Vic Morrow) avulla. Tilanne kärjistyy kärjistymistään, kunnes Trash joutuu voimattomana lähtemään avunpyyntömatkalle Bronxin kuninkaan Ogren (Fred Williamson) luokse. Matkalla Trash joutuu kamppailemaan toinen toistaan sekalaisempia jengejä vastaan joiden alkuperät vaikuttavat olevan joko sirkuksessa tai mielisairaalassa. Vaarallisimmat vastustajat ovat kuitenkin Hammerin johtamat moottoripyöräkypäriin ja kokovartalonahkapukuihin pukeutuneet rynnäkköpoliisit, jotka liikkuvat hevosilla aseinaan liekinheittimet.

1990: I guerrieri del Bronx [1]
1990: I guerrieri del Bronx [2]

Elokuvan alkukohtaus on kopioitu lähes sellaisenaan The New Barbarians (1982) -elokuvasta. Ilman erityistä esittelyä päästään suoraan kohtaukseen, jossa kaksi jengiä kamppailee keskenään. Kuten aikaisemminkin, häviäjäjoukkoa ja erityisesti taistelusta pakenijoita kohtaa aina kuolema tai vähintään raajarikoksi tuleminen. Bronxissa asia hoidetaan vaikkapa ajamalla kääntöveitsin varustetulla moottoripyörällä pakenijan perään siten, että veitset viiltävät polven takaosan auki. Väkivaltakohtauksia on jatkossakin maustettu tavanomaista ilkeämmillä lähitaisteluaseilla.

1990: Bronx Warriors lainaa etupäässä Walter Hillin The Warriorsin (1979) tyyliä ja tapahtumia, mutta yhtymäkohtia löytyy myös A Clockwork Orangeen (1971) ja Escape from New Yorkiin (1981). Luonnollisesti kaikki on vedetty täysin överiksi ja jos The Warriorsissa jengit olivat jo hieman epäuskottavia, niin tässä saavutetaan taas täysin uusi taso: miten uskottava on rullaluistimilla liikkuva jengi rauniokaupungissa tai täysin puhtaisiin vaatteisiin ja meikkeihin sonnustautuneet tanssijafriikit, joiden taistelukuviotkin tehdään tanssien. Miksi edelliset ovat edes asettautuneet saastaiseen slummiin ja mistä he ovat alun perin karanneet?

Tuliaseita ei Bronxissa juurikaan käytetä, vaan kahinat hoidetaan stilettien, mailojen, miekkojen tai liekinheittimien avulla.

1990: I guerrieri del Bronx [3]
1990: I guerrieri del Bronx [4]

Elokuva on kuvattu raunioituneissa kortteleissa/tehdasrakennuksissa New Yorkissa. Kuvauksissa on kuitenkin pyritty siihen, että New Yorkin tunnistettavat pilvenpiirtäjät ja urbaaninen kolossaalisuus on koko ajan läsnä. Pieni budjetti ja uskottavuus on kuitenkin välillä toistensa poissulkevia asioita. Muutamissa otoksissa kameran kuvatessa laajempaa aluetta, taustalla näkyy vilkaasti liikennöityjä teitä (joiden sulkemiseen kuvausten ajaksi ei saatu lupaa/ei ollut varaa). Visuaalisesti maukkaita otoksia elokuvasta kyllä löytyy, varsinkin Brooklynin sillan liepeillä kuvatut osiot.

Pääosaa esittävä Mark Gregory lyö kyllä pohjat karismattomuudessaan, mutta mitäpä entiseltä kenkäkauppiaalta voisikaan odottaa. Avonaisessa topissa ja liian tiukoissa persvakofarkuissa Gregory soveltuisi ehkä paremmin feminiiniseksi Idols-friikiksi kuin jengin säälimättömäksi ja karaistuneeksi johtajaksi. Tätä korostaa vielä kohtaus, jossa Mark-poju oikeasti itkee.

Näyttelijäkaarti on muuten tuttua porukkaa samana vuonna aikaisemmin kuvatusta The New Barbarians -elokuvasta. Listalta löytyy jälleen pettämättömät Fred Williamson ja George Eastman sekä lukuisat pienempien osien näyttelijät. Osaa motoristeista näyttelevät New Yorkin paikalliset Hell Angels -jengiläiset. Enzo G. Castellarin elokuvien vakiosivuhahmo serkkupoika Massimo Vanni löytyy tästäkin elokuvasta.

1990: I guerrieri del Bronx [5]
1990: I guerrieri del Bronx [6]

Menestyksen myötä jatko-osa kuvattiin nopealla aikataululla ja se valmistui jo seuraavana vuonna. Escape from Bronx (Fuga dal Bronx, 1983) jatkaa samaa linjaa kuin edeltäjänsä, joskin huomattavalla määrällä lisäväkivaltaa. Tämän jälkeenkin Bronx jäi elämään mystisenä anarkian sekä vapauden ja kuoleman vyöhykkeenä. Jatko-osan jälkeenkin ilmestyi vielä monia muita samaa aihealuetta hyödyntäviä elokuvia kuten Joe D'Amaton Endgame - Bronx lotta finale (1983) ja Vanio Amicin Bronx Executioner (Il giustiziere del Bronx, 1989).

Versioinfo (10.11.2005):

Media Blastersin julkaisu sisältää anamorfisen widescreenin 2.35:1 ja extroina ohjaajan kommenttiraidan, Enzo G. Castellarin ja Fred Williamsonin haastattelut sekä kuvagallerian. Lisäksi mukana on trailereita muista Media Blastersin julkaisuista. Bronx Warriorsista liikkuu R2-alueella myös Vipcon julkaisu.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (10)
 JSSMJLTPKKJM*MHMK*EMPI
  3.5 3.0 3.0 2.5 4.0 2.5 3.0 3.5 1.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.16/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (29)
28%
1990: I guerrieri del Bronx (1982)  1990: I guerrieri del Bronx (1982)Bronxin asfalttisoturit  
Sivu:

1 2 3 4 5