Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka osa IV - Bondsploitaatio
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Mister Deathman (1977)


Mister Deathman #1 Mister Deathman #2

Tässä kohden artikkelia pitäisi olla juttua Bruno Corbuccin elokuvasta James Tont operazione U.N.O., mutta tosipaikan tullen ei tietenkään mistään löytynyt sitä Mariann videon nauhaa joka muuten kantaa pahaenteistä nimeä James Pöntti. Mutta ei hätä ole tämännäköinen, luvallanne laajennamme hieman aiheen rajausta ja otamme esille elokuvan joka edellisiä epäsuoremmin, mutta yhtäkaikki itsestäänselvästi on olemassaolonsa velkaa Ian Flemingin smokkisankarille. Saanko siis esitellä: Mister Deathman!

Mister Deathman [1]
Mister Deathman [2]
Mister Deathman [3]

Geoffrey Graves (David Broadnax) on svengaava huippuagentti joka lähetetään Etelä-Afrikkaan tutkimaan huipputiedemiehen katoamista. Tiedemies on NASA:n palveluksessa kehittänyt jonkin huippukeksinnön ja päättänyt siirtyä epäisänmaallisesti vapaille markkinoille sitä kauppaamaan. Heti Kapmaahan saavuttuaan Graves joutuu häikäilemättömän murhayrityksen kohteeksi Pöytävuoren köysiradan pittoreskissa lasivaunussa, missä kaksi häikäilemätöntä buuria koittaa piikittää sankariamme ilkeän näköisellä neulalla aorttaan. Tuloksetta, tietenkin. Tästä eteenpäin tarina etenee tuttuja ratoja seuraten: koko juonen takana on kansainvälinen rikollisjärjestö CCEE (jonka takana on itse asiassa Al Bradleymäisen hellyyttävä supertietokone, eli jonkinlainen puhuva valopaneeli.) joka tietenkin tavoittelee maailman herruutta tai jotain vastaavaa.

Juoni kuljettaa Gravesia yhden apupahiksen järjestämästä ansasta toiseen ja niiden kautta aina lähemmäs pääpahista. (Tässä roolissa muuten nähdään mainio Stella Stevens, jonka nauhafiilit muistanevat Kahlittu raivo -nimisen WIP-elokuvan vankilanjohtajan roolistaan). Lopputaistelut käydään, kuinkas muuten, pahiksen omistamalla trooppisella saarella jonne sankarimme tekee tyylikkään stealth-iskun yön pimeydessä purjelentokoneella.

Mister Deathman [4]
Mister Deathman [5]
Mister Deathman [6]

Näitä b-luokan toimintaelokuvia jotka enemmän tai vähemmän rahastivat Bondien menestyksellä tehtiin aikoinaan kasapäin. Ja Mister Deathman on todellakin vain yksi monista. Mitään suoria viittauksia esikuviin ei ole, mutta kokonaisuus toimii täysin Broccolin rahasammon logiikalla sitä uskollisesti toisintaen. Toisin kuin vaikkapa edellä käsitellyt suorat parodiat, Mister Deathman lähtee ja toimii samalta viivalta esikuviensa kanssa, itsenäisenä tuotteena (loisimisen sijaan) ja pyrkii tarjoamaan katsojalle samaa nautintoa kuin esikuvansa. Mitään lisäarvoa, kuten vaikkapa sleazea tai esikuvaansa rankempaa väkivaltaa Mister Deathman ei tarjoa, (toisin siis kuin Shonteffin edellä käsitellyt elokuvat) eli se seisoo ja kaatuu suorassa vertailussa esikuvansa rinnalla. Rohkea valinta.

Paitsi että onhan Mister Deathmanilla pieni lisäarvo: samalla kun se koittaa rahastaa bondien sukseella, yritetään muutamia irtodollareita napsia myös blaxploitaatio-mausteilla. Pääosanesittäjä David Broadnax on itse asiassa ihan kelpo sankari, valkaisematon Sean Connery, joka kyllä hoitaa maailmanjärjestyksen uhkaajat vakuuttavasti pois pelistä yhtälaisella auktoriteetilla kuin maitonaamainen esikuvansakin. Ja kyllä sieltä asetelman tasoltakin löytyy pientä mustavalkoista vastakkainasettelua. Vai mitä sanotte tästä: lopullista nousuaan voittoon edeltävässä aallonpohjavaiheessa Graves on valkoihoisten Etelä-Afrikkalaisten pahisten munalukoin sitomana rantakalliolla, nousuveden aikaan, valkoihoisten kaveriensa myymänä, ja valkoihoisten esimiestensä hylkäämänä. Ja kaiken tämän vahvistaa vielä ääniraidalla groovaava kunnon bläkkärimusa. Ja jos vielä muistellaan Bondeja, niin käyttäähän itse Broccoli tätä samaa Bond/bläkkäri-yhdistelmää hyvällä menestyksellä sarjansa ehkä parhaassa elokuvassa Live and Let Die.

Mister Deathman [7]
Mister Deathman [8]
Mister Deathman [9]

Kaiken kaikkiaan Mister Deathmanin vahvuus on siinä, miten se yhdistää hyvin blaxploitaatio-coolin ja James Bond -coolin. Lopputulos on coolimpi kuin ehkä uskotkaan. Ei maailman paras elokuva, mutta onnistuu siinä, mitä yrittääkin. Ja cooliutta lisää huomattavasti ainakin automiesten silmissä se tieto, että sankariamme yritetään lahjoa Lamborghini Espadalla. Ja sitä mallia ei joka elokuvassa näekään.

***--
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (3)
 JSSMMS
  2.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7