Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2006
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

O'cangaçeiro (1970) :: Viva Cangaceiro

aka The Magnificent Bandits

O'cangaçeiro #1 O'cangaçeiro #2

Perjantaiyön lämmittelysession vintage-vaihtoehto, Giovanni Fagon O'cangaçeiro käynnisti festivaalin spaghettiwesternin ystäviä varmasti miellyttäneellä harvinaislaatuisella näytöksellä tämän viihdyttävän rosvoseikkailun englanniksi puhutusta versiosta. Tomas Milianin esittämän maalaisen Espediton leppoisa elämä kokee väkivaltaisen täyskäännöksen brasialaisen armeijan teurastaessa hänen koko elinyhteisönsä rakasta lehmää myöten. Seuraa Milianin täydellisesti haltuun ottama, miellyttävää omaperäisyyttäkin viljelevä länkkäri vallankumoushenkisen cangaceiro-rosvoryhmittymän noususta, joka ei osittaisesta erinomaisuudestaan huolimatta syty kuitenkaan liekkeihin kuin hetkellisesti.

O'cangaçeiro [1]
O'cangaçeiro [2]

Kynttilöiden valaisemassa luolassa luotiin loukkaantuneen Espediton hoivaa ehjäksi salaperäinen, kiiluvakatseinen valkoparta. Ruumillisen parantumisen päälle Espedito kokee sekä tyylillisen että henkisen herätyksen, kasvattaa afron, ryhtyy kutsumaan itseään Vapahtajaksi ja käyttäytymään sen mukaisesti. Edesmennyt lehmäkin unohtuu pian kun saarnaaminen konkretisoituu roistojoukon värväämiseksi missiota suorittamaan. Cangaceiro-koplan ristiretken ympärille kiedottu tarina muuttuu juonikkaammaksi kun he ryhtyvät vehkeilemään varakkaan valkonaama Hoffmanin (Howard Ross) kanssa, mutta valitettavasti Ross on näyttelijänä yhtä kalpea kuin hahmonsa ihonväriltään ja oikeastaan kaikki kohtaukset, jossa cangaceirot eivät esiinny, ovat melko tylsiä. Riz Ortolanin musiikit luovat taattua ruudinkatkuista spagutunnelmaa ja mukana on myös eksoottisempaa menoa hyvin siivittäviä brassihenkisiä lauluja, jotka voisivat hyvinkin olla tapahtumamaan perinteisiä sävelmiä.

O'cangaçeiro [3]
O'cangaçeiro [4]

Fago pitää seikkailun liikkeessä tyydyttävällä tempolla ja sekä tapahtumien että ympäristöjen vaihtuvuus takaavat genreen nähden monipuolisesti katseltavaa. Toiminta, etenkin keskivaiheella tapahtuva, armeijayksikön jujuttamiseen huipentuva tulitaistelu, on rytmitetty vetävästi. Mukana on yksittäisiä hienoja kohtauksia, mutta kokonaisuutta vaivaa kaikesta huolimatta lievä pitkäveteisyys, mistä on eniten aihetta syyttää ainoastaan tyydyttävälle tasolle jäävää käsikirjoitusta. Mutta sitten on Milian, joka pistää O'cangaçeirossa tuulemaan riemastuttavuudella, mikä tekisi heikommastakin teoksesta kokemisen arvoisen. Pröystäilevään, kotikutoisen paikallissävytteiseen rosvounivormuun verhoutunut Vapahtaja alaisineen on jo näkynä sen verran hieno, ettei elokuvan päällimmäisestä ansiosta jää minkäänlaista epäselvyyttä.

O'cangaçeiro [5]
O'cangaçeiro [6]

O'cangaçeiron näppärästä visuaalisuudesta täysin rinnoin nauttimista häiritsi esitetyn 16mm-kopion huomattava pehmeys ja kuvan kroppautuminen usealta sivulta. Harvinaisen englanninkielisen version näkemistä voi silti pitää etuoikeutena. Elokuvan katsomista seuranneena yönä nukuin hieman huononlaisesti ja jostain syystä The Story of Joannan (1975) horjuttama mieleni sulatti Aki Kaurismäen Leningrad Cowboys Meet Mosesin (1994) elämänviisauksien kilpaluennat osaksi O'cangaçeiroa. Tämän peruuttamattomalta vaikuttavan häiriön seuraksena voisin väittää O'cangaçeiron ikimuistoisimman kohtauksen olevan hassusti pukeutuneet Milian ja Matti Pellonpää ottamassa sanallisesti toisistaan mittaa lausuen vuorotellen erilaisia filosofisia anekdootteja, mutta valitettavasti näin ei ilmeisesti kukaan muu ole kuitenkaan nähnyt tapahtuneen.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (4)
0%
O Cangaçeiro (1970)  O Cangaçeiro (1970)Viva Cangaceiro  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12