Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2006
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

The Call of Cthulhu (2005)


The Call of Cthulhu #1 The Call of Cthulhu #2

Yön järjestys meni sekaisin, koska Don't Deliver Us from Evilin printti oli myöhässä. Minun ei ollut tarkoitus edes mennä katsomaan eteerisen kauhun isähahmo H.P. Lovecraftin novelliin pohjautuvaa Call of Cthulhua vaan Hershell Lewis Gordonin 2000 Maniacsille tehty tribuutti 2001 Maniacs (2005), mutta näin pääsi käymään.

Alkuperäisteokselle varsin uskollinen lyhytelokuva kestää 47 minuuttia, mutta jälkikäteen kuulluista yleisön kommenteista päätellen keskimääräarvio oli fiilispohjalta noin puolet enemmän. Mykkäelokuvana toteutettu, kahden H.P. Lovecraft Historical Society -järjestön perustajajäsenen tehtailema tapaus noudattaa sinänsä kiehtovalla tavalla Lovecraftin sisäänpäin lämpiävää ja filmatisointeja hylkivää tyyliä, mutta ei myöskään samasta syystä toimi erityisen luontevana elokuvana. Lovecraft kun ei adjektiiviripulistaan huolimatta suostunut kuvailemaan kammottavia Suuria Muinaisiaan, vaan teki, kuten kirjassa sopii ja jätti homman lukijan mielikuvitukselle. Lähestymistapa voisi toki muodostaa antoisan pohjan elokuvallekin, mutta niin ei ainakaan nyt päässyt käymään. Tästä huolimatta stop motion -Cthulhussa on kyllä sitä jotain.

The Call of Cthulhu [1]
The Call of Cthulhu [2]
The Call of Cthulhu [3]

Juonta voisi rakenteettoman sotkun sijaan optimistisesti kuvailla sipulimaisena, kehyskertomuksen koostuessa isosetänsä jäämistöä läpi käyvän nuoren miehen selvitystyöstä, josta leikataan aina uuteen kertomukseen ja sen sisältä taas toiseen sitä mukaa kun arkistokasasta löytyy uusia infolehtisiä ja tekijät haluavat sekoittaa katsojan ymmärryksen ohella tämän kiinnostuksen. Tunnelma pysyy melko lailla yhtä läpitunkemattomana kuin tarina, eikä juoni oikeastaan kehity loppujen lopuksi yhtään mihinkään. Kokonaisuus on kyllä visuaalisesti tyylipuhdas ja efektit (etenkin jättimäiset kivikaupungit) budjetin huomioon ottaen ihan näyttäviä, mutta juttu junnaa pikkukivana mestaria kunnioittavana fanipurkauksena.

Ja tietysti koska ollaan kirjailijalle uskollisia, ei hahmoista tai mistään muustakaan inhimillisyyteen viittaavasta ole juuri tietoa. Sinänsä mukavaa kertakatselukamaa, josta saa sitä enemmän irti, miten paljon fanittaa Lovecraftia. Muille kelvannee yhä samalta saralta joko Stuart Gordonin tuotanto tai John Carpenterin In the Mouth of Madness (1994).

**---
keskiarvo
toimitus
2.78/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMIRMMPI
  3.0 3.5 3.5 2.5 3.0 2.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (24)
13%
The Call of Cthulhu (2005)  The Call of Cthulhu (2005)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12