Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2006
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Ihminen, pelasta planeettasi (1986)

Koska sukellus Cthulhu-mytologiaan oli niin lyhyt, tarjoiltiin sen katsojille myös mahdollisuus uppoutua toiseen yhtä tosipohjaiseen myyttiin; näyte hiljattain edesmenneen Suomen virallisen, itsenimitetyn valtakunnanjohtaja Pekka Siitoimen jäämistöstä. Parikymmentäminuuttinen Ihminen, pelasta planeettasi on räikeästi tunteisiin ja idealismiin vetoava palanen rauhansanomaksi tökerösti maskeerattua kohtuullisen huvittavaa neuvostopropagandaa 80-luvulta.

Hypnoottisen rauhallinen, melkein lastenohjelmajuontajan lempeillä ja tasaisilla sävyillä puhuva kertojanääni selittää itsessään järkyttävien sodan uhrien kuvien päälle, miten sota on aina vainonnut ihmiskuntaa. Historiakatsaus keskittyy lähinnä toiseen maailmansotaan ja sen jälkeiseen aikaan, aloittaen muka asiallisena vetoomuksena aseistariisumisen puolesta.

Ei kuitenkaan kauaa kestä, kun todellinen sävy nostaa päätään, ja aletaan propagandatykitys Amerikkaa vastaan, käyden läpi Japanin ydinpommituksen, Korean ja Vietnamin sodat ja päättyen varoittavasti Reaganin Tähtien sotaan. Propagandistisessa materiaalissa on tietysti ensin mustamaalattava toinen osapuoli kaiken toivon tuolle puolen, että oma otsa loistaa entistä kirkkaampana. Amerikan uhasta huolimatta ei kenenkään kuitenkaan ole syytä vaipua epätoivoon, pommituhoja voi nimittäin välttää olemalla aktiivinen tänään, ettei olisi radioaktiivinen huomenna.

Onneksi Neuvostoliitossa on kaikki toisin…siellä ei kukaan omista mitään, eikä kukaan tartu aseisiin, koska hirmutöistä on opittu. Brezhnevkin tokaisee, että olisi parempi jos ei sodittaisi lainkaan. Leonid-sedän neronleimausta seuraa näky neuvostotankeista jyräämässä voittokulkueessa hurraavan ihmismassan keskellä. Parhaiten koko homman hulluuden kiteyttää pöyristyttävän viattomaan sävyyn heitetty fakta, että Neuvostoliitossa jo perustuslaki kieltää sotapropagandan, joten siihen on mahdoton törmätä.

Juuri lauseen aikana silmien edessä pyörivä elokuva ei siis ole propagandaa, koska propaganda on kielletty. Propaganda on kielletty koska sota on paha ja rauha on hyvä. Rauha on hyvä, koska tankit takaavat sen. Punainen on vihreä, ylhäällä on alhaalla ja kuu on juustoa. Tervetuloa todellisuuteen.

***½-

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12