Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2006
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Dr. Black, Mr. Hyde (1976)

aka Decision for Doom; Dr. Black and Mr. Hyde; Dr. Black and Mr. White; Serum; The Watts Monster; Das Monster von London

Dr. Black, Mr. Hyde #1 Dr. Black, Mr. Hyde #2

Martinon merkkiteoksen jälkeen lähdettiinkin sitten tutkimusmatkalle suoraan aiemmin mainituille mielenvikaisuusvyöhykkeille, joiden läpi kulkemisessa olisi Tarkovskin Stalkerillakin vaikeuksia. Loppuörvellyksen sai kunnian aloittaa blaxploitaatiobuumin hiipumisvaiheissa valmistunut menolippu hysteerisyyteen Dr. Black, Mr. Hyde, a.k.a. Decision to Doom. Kauhuikoneita mustaan maailmaan jo Blaculalla (1972) siirtänyt William Crain ei voinut jättää asiaa sikseen, vaan tarttui myös Robert Louis Stevensonin klassikkoromaaniin Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde. Lopputulos on absurdien yksityiskohtien ja päättömien suurten linjojen juhlaa.

Dr. Black, Mr. Hyde [1]
Dr. Black, Mr. Hyde [2]

Tohtori Henry Pride (ilmeikäs Bernie Casey) on mies, joka välittää potilaistaan. Aina kun hän ei ole hyväntuulisen huolehtivaisena parantamassa valkoisen miehen vallan uhreja, omistaa lekuri aikansa maksakirroosin parantamiselle. Miehen rakas sisäkköäiti kun kuoli maksavaurioihin. Pride kehittää kokeellisen seerumin, ja testaa sen vaikutuksia rottaan. Kirroosilitku muuttaa jyrsijän pigmentin ja tekee tuholaisesta albiinon. Korjaus: raivohullun tappaja-albiinon. Muut koerotat kasaantuvat häkin reunaan pyramidiksi, mutta turhaan. Tohtorin nimi saa käydä lankeemuksen edellä hänen testatessaan älykkäästi seerumia itseensä. Hellä musta lääkäri muuttuu jauholla kyllästetyn näköiseksi honky-hulluksi, joka ei yli-inhimillisten voimiensa avulla epäile pistää poppoota poikki ja pinoon kotona ja kaistalla. Onko tragedia valmis?

No ei, käänteitä on luvassa, mutta ei pilata niitä tässä. Crainin elokuva tarjoilee tasaiseen tahtiin täyslaidallisen asenteellista, Johnny Paten rennon svengaavien waca-waca -kitaroiden säestämää menoa, joka saattaa olla rotukysymyksen käsittelyltään yliampuvan hömelö (musta muuttuu valkoiseksi kompromissien kautta, eikä valkoisen vallan illuusion makuun päästyään enää halua tai osaa päästää siitä irti), mutta ainakin helvetin suorasukainen ja päräyttävä. Kaikki tämä, ja sen verran mielettömän idean kautta surrealistisin kohtauksin käsiteltynä, että yllättyneeltä naurunremakalta on vaikea välttyä.

Dr. Black, Mr. Hyde [3]
Dr. Black, Mr. Hyde [4]

Sivuosarintamalta pääpalkinnon vie Stu Gilliamin narkkariparittaja Silky, joka näyttää kävelykeppinsä, liilan liivi-poncho-yhdistelmänsä sekä hopeisen glitter-paitansa johdosta uniselta ghettolarppaajalta. Tylyn asenteelliseen ja rivoon sanailuun luottava kyttäparivaljakko iskee myös kiitettävän usein piristystä kokonaisuuteen hämmentävillä katukielen lausunnoillaan. Kaksikko näyttää aivan Samuel L. Jacksonilta ja Bruce Willisiltä, joten remaken ainekset olisivat jo kasassa - kuuleeko Hollywood?

Päähenkilön hillittömästä albiinofriikkimeikkauksesta vastasi nuori Stan Winston ja kuvaaja hääri sittemmin mm. Uhrilampaat filmille ikuistanut Tak Fujimoto. Elokuvan stunttityö on myös vaativan ja rujon näköistä, huoria lapsuustraumasyistä listivän pigmenttiriivatun tohtorin viskoessa sakkia päin seiniä ja läpi banaanilaatikoiden.

Dr. Black, Mr. Hyde [5]
Dr. Black, Mr. Hyde [6]

Parasta on silti lopetus, joten yllätystä kaipaavien kannattaa lopettaa lukeminen tähän.

Kun symppislääkärimme riehuminen nimittäin riistäytyy lopullisesti käsistä ja mies saa poliisivoimatkin joukoittain peräänsä, päätyen ajojahdin lopuksi pakoon Simon Rodian suunnitteleman hämmentävän näköisen teräsbetonimonumentti Watts Towersin tukirakenteeseen, alkaa "sankarin" käytös saada uusia mittasuhteita outoudessaan. Puuteroidun näköinen peto puhkoo höyryputkia ja talloo sitten ympäriinsä kädet kohti kattoa sojottaen, vinkuen kimeällä äänellä kuin hylätty koiranpentu emonsa perään. Sitten seuraa lopullinen huipennus ja kipuaminen pitkin Towersia. Valkonaamakytät alkavat tietysti tulittaa rynnäkkökivääreillä, vaikka kapteeni huutaa vieressä valonheittimien toimivan jostain syystä parhaiten. Mysteeri tosin on, mikä kiire mies on ylipäänsä saada alas, eihän hän toki mihinkään voi huipulta päästä. King Kong meets White Heat goes blaxploitation goes insane!

***½-
keskiarvo
toimitus
3.08/5.00 (6)
 JSSMTPIRMM
  3.0 3.5 3.0 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (5)
0%
Dr. Black, Mr. Hyde (1976)  Dr. Black, Mr. Hyde (1976)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12