Caroline Munro
Idiootti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Ernest Goes to Camp (1987)

Ernestin leirikesä

aka La batalla del campamento; Chaos im Camp; Ernest et les joyeuses colonies; Ernesto guai in campeggio

Ernest Goes to Camp #1  

Sarjan aloittanut elokuva, jonka monet epäilemättä toivoisivat jääneen myös viimeiseksi. Jim Varneyn luomisintoa ei kuitenkaan niin vain pysäytetä. Ensimmäisessä elokuvassa kaava näyttää olevan jo melkein valmiina: Ernest sekoilee, sitten Ernest sekoilee vähän lisää, ja kun hän on sekoillut niin paljon, ettei kenenkään voisi odottaa enää kestävän tippaakaan lisää... Ernest vain jatkaa sekoiluaan. Ohjauksesta vastasi jo tässä varhaisessa vaiheessa tuo maestrojen maestro, kaikkien kyvyttömien sankari ja Ilmestyskirjan neljä ratsastajaa samassa paketissa; John Cherry III. Versiot I ja II varmaankin räjähtivät ymmärtäessään joutuvansa tekemään Ernest-elokuvia loppuelämänsä, ja mallissa III tämä toimintapiirre estettiin poistamalla jotain olennaista otsalohkon alta. Cherry loi koko hahmon 80-luvun alussa mainoksia varten. Ja koska Amerikka rakastaa idiootteja, hänestä tehtiin yhdeksän elokuvaa.

Ernest Goes to Camp [1]
Ernest Goes to Camp [2]

Ernestit ovat kaiken järjen mukaan kriittisen arvioinnin tuolla puolen, joten yhtä hyvin voisi vain yksinkertaisesti kertoa kunkin elokuvan tapahtumat. En kuitenkaan tahdo riistää lukijoilta kokemisen iloa, joten tulemme pitäytymään enemmän tai vähemmän tavallisissa, lyhyissä juonikuvauksissa. Elokuvan alussa kamera löytää Ernestin jokapaikanhöylänä vanhalle intiaanialueelle pystytetyllä lasten kesäleirillä. Kyllä, Ernest Goes To Camp, nimi ei ole sattumaa. Ernest-raukka haaveilee leiriohjaajan asemasta, mutta aivoilla varustetut leirinjohtajat ovat selvästi käyttäneet niitä, eivätkä salli tollolle sitä, mitä tollo parkuu. Leirille kuitenkin tuodaan joukko "nuorisorikollisia", eli 12-vuotiaita poikia naurettavissa aurinkolaseissa, joita kukaan ei osaa käsitellä. Eikä siinä vielä kaikki, vaan leirin auvoista tulevaisuutta uhkaa myös Paha Kaivosyhtiö ja sen Äärimmäisen Paha Johtaja, jonka Äärimmäistä Pahuutta ohjaajanero Cherry ilmentää laittamalla hänet ampumaan pulloja kiväärillään! Jos minusta tulee koskaan noin paha, toivon jonkun ymmärtävän lopettaa taipaleeni maan pinnalla. Lopussa ajaudutaan ankaraan taisteluun leirin hallinnasta: penskat, Ernest ja Vanha Viisas Intiaani™ vs. Pahan Kaivosyhtiön ajattelemattomat työntekijät. Ratkaiseva voitonhetki alkaa siitä, kun Ernest rupeaa ampumaan työläisiä laskuvarjoilla varustetuilla kilpikonnilla. Ei, en ollut raahautunut syrjäiselle varjokujalle ostamaan tajuntaa laajentavia mömmöjä, katsoin vain amerikkalaista lastenelokuvaa. Ernestiä myös ammutaan, mutta koska Ernest uskoo stereotyyppisten intiaanien muinaiseen henkeen, eivät luodit voi häntä vahingoittaa! Ja koska minä uskon viime tiistaina hukkaamaani housunnappiin, syöksyy korvistani ketsuppia kun räpäytän silmiäni.

Ernest Goes to Camp [3]
Ernest Goes to Camp [4]

Jo tätä ensimmäistä tuotosta katsoessaan tulee väistämättä ainoaan loogiseen johtopäätökseen: Ernestin voisi pienellä uudelleenkirjoitusvaivalla korvata simpanssilla, eivätkä elokuvat juurikaan eroaisi nykymuodostaan. Kohokohtiin lukeutuu Ernestin rokotus, jonka aikana mies tunnustaa mm. olevansa Josef Mengele. Ei, minä en tiedä miksi, etkä tule sinäkään tietämään. Logiikka, vähän niin kuin kukat ja mehiläiset, ei ainakaan vielä kuulu Ernestin universumiin. Ensimmäisessä täyspitkässä seikkailussaan Ernest ei vielä kuitenkaan tavoita sitä kaikkein olennaisinta ernestmäisyyttä. Elokuva sisältää liikaa jaksoja, joissa Ernestiä ei tarvita tai joiden taustalla Ernest ei sekoile. Samaan kokonaisvaltaiseen tuskan tasoon katsojan sisimmässä se kyllä yltää, joten ei lainkaan hävettävä luomus siltä kantilta.

Ernest Goes to Camp [5]
Ernest Goes to Camp [6]

Ja näin urakan ensimmäisen etapin kunniaksi pari sanaa miehestä, josta tätä kaikkea voidaan kiittää - siis syyttää: hyvät naiset ja herrat, Jim Varney! Varneylla on pärstäkerroin, jonka kutsuminen vanhan sanonnan mukaan petolinnun peräaukoksi loukkaisi noiden ylväiden taivasten saalistajien anaaliseutuja. Kyllä, siinä on kaikki samat piirteet kuin kellä tahansa meistä; silmät, nenä, korvat, suu, jne. Mittasuhteet vain eivät täsmää ja varmasti normaalin oloisen kallon päälle on kääritty enemmän nahkaa kuin keskivertoperheellä on yhteensä. Tämä laajentunut orvaskesiklimppi venyy ja paukkuu joka suuntaan yhtä aikaa kuin tuore purukumi, eivätkä äänijänteet tahdo hävitä kamppailua. Ernest harjoittaa koko kehonsa jokaisella solulla Jari Sarasvuon tunnetuksi tekemää huomiotaloutta; häntä on mahdotonta olla katsomatta, niin vastenmieliseltä kuin ajatus tuntuukin. Ja tämä oli vasta ensimmäinen elokuva.

***--
keskiarvo
toimitus
1.83/5.00 (3)
 JSJLIR
  1.5 1.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

kommentit

odota...
Pekka kommentoi (10.1.2014 09:12:37)
user avatar Vaikka elokuva kuva ehkä suunnattu lapsenmielisille ja ala-aste ikäisille pikku tyypeille niin ei arvostelun tarvitse olla silti ala-arvoisesti kirjoitettu jossa toisen pärstäkerrointa arvostellaan. Tämä arvostelu kertoo enemmän arvostelijasta kuin itse elokuvasta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa