Caroline Munro
Idiootti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Ernest Goes to Jail (1990)

Ernest joutuu poseen; Ernest menee poseen

aka Chaos im Knast; Ernest bakom lås och bom; Ernest en prison

Ernest Goes to Jail #1  

Eli Ernest joutuu poseen, kuten ansioitunut suomentaja on elokuvan suuressa viisaudessaan päättänyt nimetä. Olisi melkein oletettavaa, että kaksi elokuvaa naamanvääntelijätollon seikkailuista riittäisi ammentamaan hahmon potentiaalin tyhjäksi, mutta ei. Ernest saapui kirjaimellisesti räjähtäen 90-luvulle, sillä mikään ei pysäytä dynaamista duoa Varney-Cherry, jotka itse asiassa pääsevät tässä osassa vasta kunnolla vauhtiin. Voin kertoa, että yrttilikööri tuli tarpeeseen.

Ernest Goes to Jail [1]
Ernest Goes to Jail [2]
Ernest Goes to Jail [3]

Nyt törmätessämme Ernestiin joulun pelastuksen jälkeen, löydämme hänet siivoamasta pankkia. Ja sähläämästä. Ernest saa kirjeen, jossa hänet kutsutaan valamiespalveluun. Tätä kautta nerokas pääjuonemme käynnistyy, sillä tuomittavana oleva konna huomaa Ernestin ylväiden piirteiden olevan identtiset hänen linnassa istuvan rikollispomonsa kanssa. Seuraa uskomaton vaihdos, sekoilua, draamaa, sekoilua, naamanvääntöä ja sekoilua. Tämän monipuolisen keitoksen lisämausteina nähdään Russ Meyerin vakiokasvo Charles Napier sekä elokuvasta riippumatta aina samaa tuuheaviiksistä junttia esittävä Randall "Tex" Cobb. "Texillä" on tällä kertaa tosin tavallista hassumpi tukkalaite, joten katsojan kyllä kelpaa!

Ernest Goes to Jail on elokuva, jossa Ernest todella puhkeaa kukkaan. Tästä alkaa varsinainen kultakausi sekoilun ja... hmmm, sekoilun suhteen. Varney vääntää naamanuppinsa kaakkoon ja puskee ilmeillään läpi todellisuuden seinän. Ernestin mummo-valeasukin pääsee täyteen vauhtiin. Aivan kuin Varney itsekin olisi miettinyt päänsä puhki, kuinka ihmeessä saisi pärstästään vielä tavallista vastenmielisemmän. Ilmiselvä vastaus löytyy naisten vaatteista, läjästä ties mistä löytyvää meikkiä ja niskatuesta. Toinen innovaatio on katsojan vieminen Ernestin sirkusmaiseen kotiin, joka suorastaan pursuaa kaikenlaisia hulvattomia härveleitä ja vekkuleita keksintöjä. Täällä kaikkien suosikkiaikuislapsi saa riehua sydämensä kyllyydestä. Et ole elänyt, jos Ernestin hampaanpesu ja kylpysessio ovat näkemättä.

Ernest Goes to Jail [4]
Ernest Goes to Jail [5]
Ernest Goes to Jail [6]

Tietysti sekoilun määrä kasvaa eksponentiaalisesti Varneyn päästessä tuplarooliin. Koomikko-leimaansa leipääntynyt Jim haaveili vakavasti otettavan draamanäyttelijän urasta ja saattoi kuulemma kuvaustauoilla heittää pitkiä Shakespeare-lainauksia tuosta vaan. Ikävä kyllä Varney ilkeän kaksoisolennon roolissa paljastaa melko lailla totaalisen kyvyttömyytensä vakavasti otettavuuteen esiintymällä yhtä hienovaraisesti kuin keski-ikäinen transvestiitti karaokessa. Möreä ääni ja toisen silmän jatkuva siristäminen ilkeällä tavalla toki viestivät hahmon sisäisestä pahuudesta, kuten geelillä taakse suoritut hiuksetkin.

Oudoin piirre elokuvassa on vanginvartijoiden asukokonaisuus: pinkinvioletit, jättimäisillä olkatoppauksilla varustetut univormut. Tämä yhdistettynä merkillisissä kohdissa soivaan romanttiseen musiikkiin ja suorastaan käsittämättömän räikeään valaistukseen johtaa vaikutelmaan, että kahjokomedian sijaan katsoisi Venezuelaan sijoittuvaa musikaalia homoseksuaalisesta vallankumouksesta. Kuten sanoin, varsin outoa. Kuumottava valaistus, Varneyn tuskan ilmaisut ja Cobbin loppuhuomautus toiselle vangille Ernestin erilaisuudesta heihin verrattuna tuntuvat tosin muutenkin viittaavan päähenkilön sisäiseen kamppailuun gay-puolensa kanssa. Tietysti mielikuvaa ei juuri auta, että Ernestin koirankin nimi on Rimshot.

Ernest Goes to Jail [7]
Ernest Goes to Jail [8]
Ernest Goes to Jail [9]

John Cherry tekee taas sen mitä häneltä odottaakin, eli kuvaa kaiken mahdottoman latteasti, lämpimillä värisävyillä ja staattisen televisiomaisilla otoksilla. Johnista saisi varmasti ihan pätevän porno-ohjaajan, mutta kenties arvon maestro voisi suosiolla ilmaista sisäistä luomisen paloaan vaikka kokoamalla pienoismalleja tai kasaamalla hulvattomia lumiukkoja.

Ernest Goes to Jail; idioottikomediaa vai tutkielma homojen asemasta yhteiskunnassa - päätös on sinun. Ernest kuitenkin sekoilee enemmän kuin tarpeellisen määrän, joten pisteet eivät voi olla syöksymättä katon läpi, todennäköisesti leikkisän musiikin ja hassunhauskojen ääniefektien sävyttäminä.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (4)
 JSIRMMEM
  2.0 3.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10