Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '06 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

A Scanner Darkly (2006)

Hämärän vartija

aka Una mirada a la oscuridad; A Scanner darkly - Der dunkle Schirm; A scanner darkly - Un oscuro scrutare

A Scanner Darkly #1 A Scanner Darkly #2

Philip K. Dickin romaaneja ja novelleja on syydetty vakokankaalle useampia kappaleita, mutta toistaiseksi yksikään ei ole onnistunut tavoittamaan Dickille ominaista tunnelmaa. Lähimmäksi pääsi Ridley Scottin Blade Runner (1982), mutta sekin on ensin hyvä elokuva ja vasta sitten menettelevä Dick-sovitus. Amerikkalaisen indie-ohjaaja Richard Linklaterin A Scanner Darkly muuttaa tilanteen ja syöksee katsojan suoraan keskelle todellisuuden ja identiteetin kysymyksillä koko tuotantonsa ajan leikitelleen Dickin maailmaa. Elokuvana se ei yllä Blade Runnerin intensiiviseen tykitykseen, mutta täyttää taatusti Dick-fanien odotukset.

A Scanner Darkly [1]
A Scanner Darkly [2]

Ensin digivideolle näyttelijöillä kuvattu ja sitten rotoscoping -tekniikalla materiaalin päälle animoitu elokuva sijoittuu "seitsemän vuotta tulevaisuuteen" - Los Angelesiin, joka muistuttaa melko tarkkaan nykyhetkeä. Valvontakameroita on joka kulmalla ja poliisi valvoo kaikkea, päättäjien kantaessa huolta terroristeista, anarkisteista ja muusta sen sellaisesta roskasakista. Lakia ja järjestystä piinaa D-aineeksi nimetty huume, jonka valmistajasta ei ole tietoa. Katutasolla juttua ratkoo agentti Bob Arctor (Keanu Reeves), soluttautuneena narkkiskulttuuriin. Töissään Fredinä tunnettu Bob pitää "sekoituspukua", joka vaihtelee yli miljoonaa ihmiskasvon osasta jatkuvasti, tehden Bobin tunnistamisen mahdottomaksi. Kentällä (eli kotonaan...) Bob vetää pössyttelijäkavereineen D-ainetta ja räpiköi halki narkkarielon, yrittäen olla sekoamatta ristipaineesta.

Koska kukaan ei tiedä Bobin henkilöllisyyttä, laitetaan hänet ennen pitkää tarkkailemaan itseään kaiken nauhoittavista kameroista. Ikävä kyllä D-aine on vain sekoittanut Bobin aivolohkot niin pahasti, että hän alkaa nähdä kaksi rooliaan erillisinä ihmisinä...

A Scanner Darkly [3]
A Scanner Darkly [4]

A Scanner Darkly on Dickin teoksista omaelämäkerrallisimpia. 70-luvulla jos jonkinlaisia mömmöjä kehoonsa tukenut Dick eli vainoharhaisessa huumekierteessä, jonka tunnelman ASD välittää kouriintuntuvasti. Käyttäjien vajoaminen omaan maailmaansa, tai maailmoihinsa, näyttäytyy lähinnä käsittämättömiksi venyvissä tajunnanvirtamaisissa keskusteluissa, joissa pienimmät ja mitättömimmät yksityiskohdat kasvavat uskomattomiin mittasuhteisiin, kunnes lopulta pää on pilvissä, maa taivaalla, vasen oikea ja kuu juustoa.

Linklater käytti rotoscopingia jo aiemmassa, unimaailmaan sukeltavassa Waking Life -elokuvassaan, jossa animaatiotyylit vaihtuivat unien mukana. A Scanner Darkly on tehty yhtenäisellä tyylillä, kiinnittäen erityisesti huomiota ihmisten eleisiin ja persoonallisuuksiin. Silti edelleen unenomainen tyyli naulitsee katsojan juuri tähän maailmaan ja tekee hahmojen harhoista yhtenäisiä heidän maailmansa kanssa, saaden aikaan yhden massiivisen tripin.

****-
keskiarvo
toimitus
3.06/5.00 (9)
 JSSMTPKKJM*IRMMEMPI
  4.0 3.5 3.5 2.0 2.0 4.0 3.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.38/5.00 (24)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  15 (54)
28%
A Scanner Darkly (2006)  A Scanner Darkly (2006)Hämärän vartija  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7

kommentit

odota...
KCrimso kommentoi (1.4.2010 15:26:34)
user avatar Tylsää pössyttely-dialogia Flash-animaatiolta näyttävään ulkoasuun puettuna. Ankeaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa