Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '06 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Tideland (2005)

aka Rose in Tideland

Tideland #1 Tideland #2

Viime vuonna moni saattoi jo luulla Terry Gilliamin heittäneen lopullisesti hyvästit omaleimaiselle ilmaisulle Grimmin veljesten (2005) myötä. Onneksi he eivät voisi olla enempää väärässä. Mitch Cullinin samannimiseen romaaniin pohjautuva, hyvin uskollisesti sovitettu Tideland on paitsi paluu entiseen, rosoiseen ja särmikkääseen Gilliamiin, myös taiteellinen askel eteenpäin ohjaajan uralla.

10-vuotiaan Jeliza-Rosen (Jodelle Ferland) narkkariäiti kuolee ja tyttö karkaa rokkari-isänsä (Jeff Bridges) mukana ränsistyneeseen taloon keskelle ei-mitään. Ruohoaavikkoa riittää joka suuntaan niin pitkälle kuin silmä kantaa ja isin vedettyä heroiiniöverit Jeliza-Rose uppoutuu pian omaan fantasiamaailmaansa, joka vilisee kuningattaria ja sukellusveneen kapteeneita. Ystävinä toimivat sormiin tökätyt barbien päät.

Tideland [1]
Tideland [2]

Tideland on kuvattu kokonaan Jeliza-Rosen näkökulmasta. Lapsen kautta kerrottu tarina on tuttu jo Gilliamin Time Banditsista (1981) sekä Paroni von Münchausenin seikkailuista (1988). Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole vitsikäs seikkailu kaikenikäisille, vaan synkkä aikuisten fantasia, jonka päähenkilön nuori ikä ja viattomuus tekevät vielä kierommaksi. Heti alussa Jeliza-Rose fiksaa isälleen päivän huumeannoksen ("isi menee nyt lomalle..."), eikä tarvitse enää miettiä onko kyseessä riskejä ottava elokuva.

Monille varmasti toimii kerronnallisena kompastuskivenä juuri tiukasti rajattu näkökulma, joka sekä rajoittaa että vapauttaa Gilliamin perinteisemmän narratiivin ulkopuolelle. Tidelandissa ei ole varsinaisesti sen kummemmin rakennetta, juonta, kuin ratkaisevaa kliimaksiakaan. On vain pikkutytön mielikuvitus ja muutama lievästi sanoen nyrjähtänyt friikkihahmo. Normaalilla draamalla ei ole mitään osaa tähän elokuvaan, jossa katsojan sietokykyä ja eläytymishalun rajoja koetellaan hyvän maun sekä terveen järjen reilusti ylittävillä kohtauksilla. Jeliza-Rosen ja mielenvikaisen aikuisen Dickensin suutelukohtaus on varmasti omiaan herättämään sisällä piilevät kukkahatut. Mutta kaikki on kiinni siitä, kuinka valmis on menemään sisään Jeliza-Rosen harhaiseen maailmaan ja näkemään tapahtumat jännittävänä seikkailuna, tai jopa leikkinä.

Tideland [3]
Tideland [4]

Pohjimmiltaan Tidelandin vinksahtaneessa Liisa Ihmemaassa -variaatiossa nimittäin on kyse lapsista, ja lapsen suodattimia vailla olevasta mielestä. Miten ulkoiset kauheudet sovitetaan omaan maailmankuvaan ja kuinka tolkuttoman epänormaaleissa olosuhteissa lapsi kokee tilanteen tavalliseksi, koska hän ei muuta maailmaa tunne. Hän selittää sen itselleen fantasialla, tarinoilla ja leikillä. Hän torjuu todellisuuden koska se onnistuu, koska niin voi tehdä. Koska siten maailmassa on järkeä. Tässä toden ja epätoden, järjen edustaman kylmän loogisen maailmankatsomuksen ja fantasian kautta koettavan mielikuvituksen riemun välisessä rajatilassa tapahtuvat kaikki Gilliamin parhaat tuotokset.

Ja vinoine laajakuvineen Jeliza-Rosen ainutlaatuisen nurmiaavikon filmille tallentava Tideland lukeutuu niihin. Se on rohkea ja omaperäinen, kaunis ja hirvittävä, hauska ja mielisairas. Aiheen ja kerronnan ehdottomuudessaan ihailtava. Siis juuri sitä, mitä taide parhaimmillaan.

*****
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (8)
 JSSMTPJMKKIREMPI
  4.0 4.0 4.0 2.5 2.5 5.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.16/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (43)
26%
Tideland (2005)  Tideland (2005)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (18.9.2011 16:34:07)
user avatar Kovin oli vähistä aineksista kyhätty kaksi tuntia kasaan. Olisi vissiin kannattanut viedä enempi fantasian suuntaan niin olisi ollut edes jotain katsottavaa.
vastaa »
elilisti kommentoi (21.1.2013 20:34:15)
user avatar Metacriticin metascore Tidelandille 26/100 on mielestäni aika kohdallaan.

(Rotten tomatoes: Fresh 22, Rotten 52.)
vastaa »
Meller kommentoi (21.1.2013 20:45:38)
lainaus:
Metacriticin metascore Tidelandille 26/100 on mielestäni aika kohdallaan.

(Rotten tomatoes: Fresh 22, Rotten 52.)
user avatar Tilastotiede on puhunut - ihmiset ovat sokeita, konservatiivisia idiootteja.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa