Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3006
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Space Firebird (1980)

Avaruuden tulilintu

aka Fire's Bird 2772: Love's Cosmozone; Phoenix 2772; Hi no tori 2772: Ai no kosumozon; Space Firebird 2772; Phénix, l'oiseau de feu; Les vengeurs de l'espace

Space Firebird #1 Space Firebird #2

Osamu Tezukan nimi saattaa valloillaan olevan anime/manga -buumin myötä tulla Suomessakin laajemmin tutuksi. Klassikkostatuksen aikapäiviä sitten saavuttaneen Astro Boyn luojalla oli näppinsä vahvasti pelissä kummankin muodon kehityksessä. Piirrosjäljeltään sulavan naiiveihin, mutta teemoiltaan syvempiin tapauksiin lukeutuu myös Tezukan tuottama ja osin kirjoittama Space Firebird.

2700-luvun maapallolle sijoittuvassa elokuvassa seurataan planeetan laajuiseksi dystopiaksi kehittyneen yhteiskunnan viimeisiä päiviä. Koeputkesta syntyneet lapset kasvatetaan teineiksi asti eristyksissä toisistaan, hoitajinaan söpöjä robopimuja. Menoa johtaa Vanhimpien neuvosto ja niskuroijat passitetaan työleirille Islantiin! Päähenkilö Godohista on leivottu avaruuspilotti, ja hän saa tehtäväkseen löytää ja vangita loputonta energiaa hehkuvan avaruuden tulilinnun, jonka voimalla rapistuva planeetta voitaisiin muokata uuteen nousuun. Godoh kuitenkin ihastuu poliitikoksi kasvaneen koeputkiveljensä tulevaan vaimoon ja joutuu täten Islannin armottomiin kaivoksiin. Uskollinen robotyttö ja vaimoehdokkaan pölyhuiskua maanisesti heiluttava keltainen avaruusjänö jäävät kuitenkin vapaaksi, ja työleiriltäkin löytyy karkurihalukkaita...

Space Firebird on animaattorina aloittaneen ohjaaja-käsikirjoittaja Taku Sugiyaman esikoisohjaus. Tämä näkyy ainakin episodimaisessa rakenteessa, joka sallii oikeastaan mitä tahansa mihin tahansa kohtaan. Liika pituus vaivaa hieman, mutta toisaalta runsaudessa on myös elokuvan voima. Sinne tänne poukkoileva juoni kasvaa loppua kohden tarinaksi elämän ja kuoleman rajat ylittävästä kosmisesta rakkaudesta ja meininki yltyy suorastaan apokalyptiseksi tuhojen ravistellessa maata. Tällaista massatuhoa ei amerikkalaisessa lasten animaatiossa ikipäivänä sallittaisi.

1980 valmistuneesta Space Firebirdistä löytyy yhteyksiä paitsi Tezukan Feeniks-tarinoihin, myös isoon läjään sci-fi-klassikoita. Sekoitusta voisi kutsua vaikka 2001: Olipa kerran elämä episodi II: Kloonien hyökkäykseksi. Isoja silmiä lukuun ottamatta varsin länsimaisten oloisten päähenkilöiden lisäksi elokuva on kansoitettu toinen toistaan pimeimmillä sivuhahmoilla. Rystynenäinen proffa on vielä kohtuullisen normaali kun partasuukäppänää vertaa vaikka säkkipillipalloon tai rei'itettyyn, päällä varustettuun noppakuutioon. Suunnittelijoiden mielikuvituksen on annettu virrata piristävissä määrin omia sivuvuonojaan; jo robottitytön (joka miettii omaa inhimillisyyttään - kaksi vuotta ennen Blade Runneria!) muotoa muuttava keho venäyttää naamalle leveän virneen. Aikuiskatsojille tarjotaan lisähupia blondin pyllistellessä toisinaan hieman miten sattuu. Ja spacebunnyn tullessa sitten pölyttämään valmiiksi kiiltäviä pakaroita.

Piirrosjälki on yksinkertaisuudessaan virtaviivaisen kaunista ja tulilinnun lipumista tähtien välissä katselee ihaillen, mutta "kameran" elävyydestä huolimatta animaatio jää paikoin epätyydyttäväksi. Silti, ehdotonta katsottavaa.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 SMKKIR
  3.0 4.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (7)
43%
Space Firebird (1980)  Space Firebird (1980)Hi no tori 2772: Ai no kosumozon  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9