Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka osa V - Post-apocalypse spesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Gli sterminatori dell'anno 3000 (1983) :: Death Warriors

Kuoleman soturit

aka Exterminators in the Year 3000; Exterminators of the Year 3000; El exterminador de la carretera; Les exterminateurs de l'an 3000; The Executor - Der Vollstrecker

Gli sterminatori dell'anno 3000 #1 Gli sterminatori dell'anno 3000 #2

Eletään noin vuotta 3000. Ydinsota on tuhonnut maapallon otsonikerroksen. Kasvit ovat lakanneet kasvamasta ja niiden myötä on kuihtunut myös yhteiskunnallinen järjestys. Jäljellä on vain olemassaolostaan aavikolla taistelevia pieniä ryhmiä, toiset rauhanomaisempia ja toiset onneksi vähemmän.

Vedestä on tullut kultaakin kalliimpi hyödyke. Sen hallinta vuonna 3000 tuottaa samanlaisia rikkauksia omistajalleen kuin öljyn pumppaaminen meidän aikanamme, näin tokaisee epätavallisen filosofisen hetken koittaessa yksi päähenkilöistäkin. Eräs tuhosta selvinneistä yhteisöistä koettaa pitää pelastamiaan kasveja hengissä. Tähän tarvitaan tietysti sitä vettä. Mutta mitä tehdä kun oma kaivo tyhjenee?

Onneksi tämä rauhaa rakastava viherkasveja harrastava porukka omaa kartan veden luo. Matka on oleva vaarallinen, hallitseehan aavikkoa strutsinsulkiin pukeutuva kalju rosmopäällikkö Crazy Bull joukkoineen. Huhujen mukaan juuri tämä tiukkoja aforismeja heittelevä kelmi on vastuussa edellisen vedenhaku-operaation hiekkaan valumisesta. Mutta pakko mikä pakko, valmistellaan uusi säiliöautosaattue matkaan ja toivotaan parasta.

Mutta jo ensimmäisen mutkan takana Crazy Bull ja rantakirppuarmeijansa iskevät. Tuhosta jäävät henkiin vain salamatkustajaksi piiloutunut pikkuinen, isätön Tommy-poika, sekä hamsterinsa, joiden harteille koko ihmiskunnan vegetatiivisen perinnön pelastaminen lankeaa. Onneksi ennepitkää Tommy ja karvainen kaverinsa törmäävät aavikolla vaeltelevaan moraalittomaan seikkailijaan Alieniin. Ehkä kaikki toivo rehusadon pelastamisesta ei olekaan vielä menetetty...

Elokuvan historia tuntee sankan joukon suuria sankareita jotka toimivat laillisen ja laittoman välisellä harmaalla vyöhykkeellä: Ethan Edwards, Tom Doniphon, Harry Callahan, Shane, Max, Tony Saitta, seitsemän samuraita... Lista jatkuu epäilemättä lähes loputtomiin. Yhteistä näille kaikille herroille on se, että he eivät mahdu elämään yhteiskunnan ahtaiden normien sisäpuolella, mutta toisaalta myöskään se yhteisö, jota he kukin tahollaan auttelevat ei selviäisi ilman heidän panostaan. He kaikki toimivat tavoilla, joita suojelemansa yhteiskunta ei voi hyväksyä, mutta mitä ilman se varmasti tuhoutuisi. He toimivat yhteisönsä lakien ulkopuolella, monissa tapauksissa ainoana erotuksenaan roistoista vahva moraalinen selkäranka ja tietoinen valinta olla "hyvän" puolella. Kuoleman sotureissa Alien on tyyppiesimerkki tällaisesta hahmosta.

Alien on ennen vanhaan sotinut Crazy Bullin joukoissa, mutta sitten syystä tai toisesta varastanut tämän rakkaimman esineen, takoraudalla tuunatun muskelikärryn nimeltään Exterminator, ja siirtynyt freelanceriksi. Crazy Bullin vitutuksen kyllä ymmärtää, Exterminatorissa kun on enemmän hilavitkuttimia kuin Hasselhoffin mustassa kostajassa ja enemmän levikkeitä kuin Pamela Andersonissa. Crazy Bullin elämäntuskaa lisännee se, että sittemmin hän on joutunut matkustamaan taisteluihin mitä ilmeisimmin kuplavolkkarin tai jopa Taunuksen alustalle rakennetulla lasikuitukirpulla.

Alienin arkisesta päivärytmistä sen sijaan on vaikea sanoa juuri mitään, ilmeisesti hän ajelee yksikseen ympäriinsä satunnaisesti taistellen hyvisten ja pahisten välisellä harmaalla vyöhykkeellä ja odottaen jotain tapahtuvaksi. Kohdatessaan Tommyn alkaa Alieninkin elämän jatsivuodet olla loppumassa ja isällisen vastuunkannon aika alussa. Vielä kun yhtälöön saadaan mukaan hemaiseva seikkailijatar Trash, on ydinperhe kasassa ja maailman tulevaisuuden pelastaminen siirtyy oman voiton tavoittelun sijalle agendan ykköseksi. Eli sanomaakin piisaa, vaikka sitten sitä konservatiivisempaa.

Kaiken tämän "sisällön" ohella onneksemme ohjaaja Giuliano Carnimeo on myös panostanut toimintaan isolla kädellä. Vaikka hiekkakuoppa-romurallin määrä ei tässäkään tapauksessa täysin korvaa laatua, on armottomasta yrityksestä nostettava hattua, nimittäin sitä toimintaa kyllä piisaa ja tasaiseen tahtiin. Ja myönnettävä on toki sekin, että muutamat autostuntit ovat erittäin näyttäviä. Kaiken lisäksi Carnimeo on maustanut asfalttisoturixploitaationsa sopivan leikkisällä sävyllä: missään vaiheessa homma ei mene liian vakavaksi tai pitkäpiimäiseksi, vaan kielen päällä tuntuu kaiken aikaa annos kepeää veijarimaisuutta. Tämä tietysti ei ole kaikkien synkistelijöiden mieleen, mutta minusta se on se ratkaiseva tekijä jonka ansiosta Kuoleman soturit toimii mainiosti kelpo viihteenä.

Kuoleman soturien melko nimettömästä näyttelijäkaartista on nostettava esiin yksi tuttu kasvo: aavikolla erakkona elävää entistä astronauttia Papillonia esittävä Luciano Pigozzi. Tämä erityisesti Antonio Margheritin elokuvissa usein nähty karvanaama (Italian Peter Lorre, sanotaan) on mukana Kuoleman sotureissa keskivaiheen henkilöhahmoja syventävissä puheliaissa leirinuotiokohtauksissa, ja velmulla veijarimaisuudellaan kantaa nekin kunnialla maaliin.

Loppuun vielä pari huomiota: vuoden 3000 ihmiset ovat aika rohkeita kulkiessaan aavikolla vähissä vaatteissa huolimatta siitä, että ydintuho on hävittänyt ilmakehän otsonikerroksen. Toisaalta, voihan olla että aina kuvan ulkopuolella Alien ja kumppanit sipaisevat nahalle suojakerroin 12000:tta, mistäs sitä tietää. Toinen pointti liittyy autonhankintaan. Jos joku teistä rakkaista lukijoista harkitsee autonsa vaihtamista lähiaikoina, suosittelen uudemman mallin sijasta harkitsemaan vanhempaan siirtymistä, sillä olen nähnyt vuoden 3000 autokannan, ja siellä ei ollut yhtään 70-lukulaista uudempaa enää käytössä. Pistää miettimään...

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 SMMSMK*
  2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (6)
50%
Gli sterminatori dell'anno 3000 (1983)  Gli sterminatori dell'anno 3000 (1983)Death Warriors - kuoleman soturit  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8