Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka osa V - Post-apocalypse spesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Land of Doom (1986)

Tuomittujen maa

aka Bad Raiders; Le monde des maudits

Land of Doom #1 Land of Doom #2

Post-apokalyptinen Mad Max -johdannaiselokuva ei vaadi paljoa toimiakseen: hiekkakuoppa, fetissinahka-asuja, päräyttävästi pimpattuja prätkiä, edes vähän karismaattinen pallinaama pääosaan, mielisairas pahis sekä tietysti räjähdyksiä, räjähdyksiä, räjähdyksiä. Hommasta luulisi selviytyvän vaikka tynnyriin suljetun orangin, mutta umpitumpelolla Alien Speciesillä (1996) sittemmin hämmentänyt Peter Maris ei vain osaa. Herra iskee kätensä kakkakasaan ja viskoo isoja kourallisia kohti katsojaa. Sitten särkee päätä ja on paha olo.

Land of Doom [1]
Land of Doom [2]
Land of Doom [3]

Sankarina on karismasta iloisesti riisuttu töröleuka Garrick Dowhen ja hänen aluksi vastahakoisena heilanaan sönköttää alusvaatekatalogista ulos kävellyt Deborah Lennard. Juonen puutteessa pari säntäilee edestakaisin kalliorykelmän vierestä autiomaahan ja takaisin. Taustalla vonkuu hetkestä riippumatta siihen sopimaton musiikki ja kohtausten vaihtuessa on vaikea muistaa mitä edellisessä tapahtui, saati miten se mahdollisesti liittyy juuri silloin pyörivään materiaaliin. Leikkaajaa käy sääliksi ja mies lienee vetänyt perskännit puhtaasta euforiasta saadessaan hyppysiinsä ne nelisen kuvaa jotka koko puolestatoista tunnista oli mahdollista laittaa peräjälkeen niin että touhu vaikuttaa edes jotenkin sujuvalta.

Videon takakansi informoi tiedonjanoisia hehkuvilla viisauden helmillä:

"Tarvitaan yksi atomipommi ja helvetin esikartano enkeleineen on valmis. Tuomittujen maassa taistelu elämästä ja kuolemasta on jokapäiväistä. Ihmiset elävät kuin villissä lännessä, ainoana poikkeuksena on se, että alla eivät korsku hevoset vaan prätkät. Vahvat selviävät hengissä. Heikoista tehdään sylttyä. Roskaväki ja jos jonkinsorttiset punkkarit pitävät valtaa. Tapa tai tule tapetuksi on laki, jota kaikki noudattavat. Toiset paremmalla, toiset huonommalla menestyksellä. Tuomittujen maa on elokuvana hurja juttu, hurja ennuste siitä, mihin olemme menossa."

Land of Doom [4]
Land of Doom [5]
Land of Doom [6]

"Jonkinsorttiset punkkarit" ovat tietysti esim. Death Wish -kvintetin maalailema uhka, joka tulee tuhoamaan maailman jos kunnon kansalaiset eivät saa ampua heitä vapaasti kaduilla, joten kaiketi tuohon ollaan sitten menossa. Prätkä"punkkarit" ovat toki elokuvan kiehtovin piirre ja ensimmäiset kymmenisen minuuttia jopa näyttävät varsin lupaavilta jengiläisten polttaessa kaupungin maan tasalle, raiskaten ja murhaten populaa kuin Sodomassa ja Gomorrassa karnevaaliaikaan. Meno latistuu sen jälkeen kuin seinään eikä oikeastaan mikään herätä kiinnostusta pahisten hillittömiä asusteita lukuun ottamatta.

Maris tosin menee tässäkin takuuvarmassa siirrossa metsään; ensin esitellään oopperankummitusmaisesti (jos Gaston Leroux vain olisi tajunnut sijoittaa tarinansa 1980-luvun kuohkeimpaan homomuotiaikaan) maskin naamallaan pitävä pahuuden ruumiillistuma Slater - jonka pärstän sankari on onnistunut turmelemaan ennen elokuvan alkua - ja sitten unohdetaan koko tyyppi peuransarvilla stailattuun kammioonsa. Lopputaistelussa tämä tulevaisuuden ultimaattinen uhka juoksee verhon taakse heeroksen pöllittyä häneltä maskin naamalta - eikä tule enää esiin! Emmekä koskaan näe äijän naamaa. Hyvä veto Maris! Ohjaa niitä elokuvia, nuuhki sitä liimaa! Ei saatana mitä sontaa.

Land of Doom [7]
Land of Doom [8]
Land of Doom [9]

Jaa niin, mukana on myös vinkuvaa jawa-kääpiöhiekkakansaa Tähtien sodasta, ruskeine huppuineen kaikkineen. Eihän se mitään pelasta, mutta kiva että kaverit saivat hommia. Aavikolla voi käydä aika pitkäksi.

*½---
keskiarvo
toimitus
1.75/5.00 (2)
 JSIR
  2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8