Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka osa V - Post-apocalypse spesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Survival 1990 (1985)

Selviydy hengissä 1990

aka Survival Earth

Survival 1990 #1  

Jo alusta asti on tuskallisen selvää, mistä Survival Earthissa on kyse: se on videolle kuvattu, tv:ssä esitetty, maailmanlaajuiseen videolevitykseen päässyt kanadalainen nollabudjetin tuuba. Elokuva alkaa uutiskuva-montaasilla, mistä voi päätellä jonkinlaisen ydin-onnettomuuden tapahtuneen vuonna 1986. Itse asiassa kyseessä on ilmeisesti ns. "rauhanajan ydinkatastrofi", sillä viittauksia sotaan ei juuri ole alun montaasin sienipilveä lukuun ottamatta.

Elokuvassa on tasan kolme puheroolia ja ehkä noin viisi kuvauspaikkaa. Silti tai juuri siksi tarjolla ei ole muuta kuin puhetta. Pääpari ja pariskunta John ja Miranda elää yksinkertaista elämää raunioituneessa rakennuksessa. John, entisessä elämässä yliopiston filosofian professori, elää pitkälti umpitylsissä muistoissaan ja vatvoo niitä jatkuvasti. Mainion aasinsillan loputtomiin pohdintoihin tarjoaa vaikka se, kun joku hiippari yrittää nitistää Johnin ruohonleikkurin terällä kuollen itse rytäkässä. John nappaa terän käteensä, istuu alas ja aloittaa höpinän muistelemalla miten ihanaa oli ajaa nurmikkoa. Miranda puolestaan ei pysty muistamaan mitään ajalta ennen reaktoriytimen sulamista. Mutta hänpä tykkääkin kylpeä purossa.

Survival 1990 [1]
Survival 1990 [2]
Survival 1990 [3]

Tilannetta sotkemaan saapuu ennen pitkää maastopukuun verhoutunut, Jeff, yli-ihmismäinen nihilisti, jonka näkökulma tappamiseen on niin erilainen humanisti-Johnin vastaavan kanssa, että tästä asiastahan on pakko käydä minuuttitolkulla umpitylsää keskustelua. Sitten tapahtuu täysin pohjustamaton, huonoudessaan hilpeä juonenkäänne ja sitten elokuva loppuukin. Survival Earthissa ei ole rakennetta. Siinä ei ole draaman kaarta, ei mitään ulkoista pakotetta mikä kohdistuisi päähenkilöihin, eikä siinä ole kirjoitettu henkilöille mitään tavoitteita. Oikeissa käsissä tällainen ei sinänsä ole este toimivan ja kiinnostavan draaman tekemiselle. Mutta kaikesta voi päätellä, että asteikolla 1-5 ohjaaja McCubbin on ns. "kädetön"... Kaikessa staattisuudessaan ja rytmittömyydessään Survival Earth muistuttaakin enemmän teatteritaltiointia kuin esimerkiksi tv-draamaa, saati elokuvaa.

Provo-journalisti Michael Moore käsitteli aikanaan Bowling for Columbinessa sitä, miten amerikkalainen tv-ohjelmisto eroaa kanadalaisesta. Hän tuli siihen tulokseen, että kun Amerikan puolella telkkarissa tapettiin massoittain porukkaa, Kanadassa esitettiin ohjelmia suojateistä. Tästä Moore sitten veti johtopäätöksiä USA:n ja Kanadan epäilemättä eriäviin murhatilastoihin. Moore saattaisi päätyä samaan johtopäätökseen vertailemalla USA:laisia ja kanadalaisia post-apocalypse elokuvia. Toisaalta itse olen vakuuttunut, että Johnin, Mirandan ja Jeffin jorinoiden kuunteleminen ajaa henkisesti tasapainoisemmankin tallaajan tarttumaan aseisiin. Kanadaa vastaan.

*----
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (2)
 JSMS
  1.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8