Caroline Munro
Takka-Ilen nauhanurkka osa V - Post-apocalypse spesiaali
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Survival Zone (1983)

Eloonjääneiden vyöhyke; Vain vahvat selviävät

aka 1994 - Nur die Starken überleben

Survival Zone #1 Survival Zone #2

Etelä-afrikkalainen Survival Zone tuo oman versionsa tuhanteen kertaan läpikäytyyn "Homo homini lupus" -teemaan jossa sivilisaation verhon pirstouduttua maailma vajonnut täydelliseen arvotyhjiöön. Percival Rubensin ohjaama halpa post-apocalypse -jännäri on hieman The Aftermath (1982) -elokuvan kaltainen sekoitus puhtaita moraaliarvoja ja täydellistä brutaaliutta.

Survival Zone [1]
Survival Zone [2]

Neutronipommien pudottua kaupungit ovat edelleen pystyssä - joskin ilman ihmisiä ja eläimiä. Muutamia ihmisiä on tietysti selvinnyt elossa ja yksi tällainen ryhmä on 5-henkinen perhe. Perhe elää täydellisessä Disney-idyllissä: hevosilla ratsastellaan, leijaa lennätellään, maata viljellään ja paikallisena ostarina toimii lähistöllä sijaitseva autio kaupunki liikkeineen. Perhettä ei paljon huolet vaivaa, vaikka he ovat ainoat henkiin jääneet 1000 kilometrin säteellä (laskekaapa koko perheen eloonjääntitodennäköisyys näille olosuhteille). Leppoisa ja rauhallinen isä neuvoo estoitta häntä ihailevaa jälkikasvuaan ja perheen äiti suunnittelee perheenlisäystä. Hitto, ja taisipa Michael Landon käydä tuomassa perheelle tuoreita munia ja maitoa!

Survival Zone [3]
Survival Zone [4]

Tämän unelman ympärille kohoaa kuitenkin uhkaavia pilviä eläimellisen moottoripyöräjengin osuessa lähiseuduille. Nämä kirkuvat ihmiselukat viettävät vapaa-aikansa lähinnä tapellessa toisiaan vastaan, joskus kuolemaankin saakka. Koko jengi on johtajaansa lukuun ottamatta menettänyt puhekykynsä juotuaan myrkyllistä vettä. Mainittakoon, että jengin johtaja Bigman oli kyllä kieltänyt seuraajiaan juomasta saastunutta vettä, mutta nämä pirulaiset eivät olleet totelleet. On kuitenkin yksi asia, minkä he ottavat tosissaan ja se on nuorten naisten etsintä. Näitä on kuitenkin todella harvassa ja tällaisen saalin menettämisen muisteleminenkin saa joukkion johtajan huutamaan sydäntäraastavasti kädet levällään kohti öistä taivasta. No, vaikkei onni siis ollutkaan myötä nuorten naisten saalistuksessa, niin kiinni jääneille vanhemmille naikkosille jotain käyttöä sentään löytyy: heidät syödään. Jo ensiminuuteilla jengin ruokalistalle joutuu nunna-luostarin asukkaisto. Näissä merkeissä syntyy darvinistinen moraali-arvojen kamppailu, jossa kuolleen maailman moraali kirjaimellisesti haluaa syödä jatkuvuutta edustavan perheen. Tai jotain sinnepäin...

Survival Zone [5]
Survival Zone [6]

Karvaisia, mykkiä ihmisapinoitakin oudompi asia elokuvassa on kuitenkin 50-lukulaisten perhearvojen korostamisessa. Tietynlaista tahatonta ironiaa löytyy monesti perheen käyttäytymismalleista, kuten täydellisestä välinpitämättömyydestä ulkomaailmaa kohtaan: ketään ei hetkauta, vaikka 5 miljardia ihmistä on kuolleina ympäri planeettaa, suurin huolenaihe sen sijaan tuntuu olevan mistä saataisiin tyttärelle mies tanssiaisiin. Onneksi sellainenkin elokuvan aikana löytyy. Arvomaailmalle on myös tyypillistä, että kodin koskemattomuuden rikkoutuminen johtaa täysin irrationaaliseen käytökseen. Muuten rauhallinen isä on valmis riskeeraamaan sekä oman, että perheensä hengen tilanteessa, jossa jengiläiset majoittautuvat perheen tilalle. Sisäisen Charles Bronsonin ottaessa ohjat myös muusta perheestä kuoriutuu esiin väkivallan ammattilaisia. Onhan kyse sentään kodista, uskonnosta ja isänmaasta.

Oikeastaan on harmi, ettei tässä kokoperheen opettavaisessa sadussa ole perheellä lainkaan koiraa, nimittäin elokuva voisi olla paljon tunnetumpi, jos sen nimi olisi "Lassie hilseisten kannibaaliraiskaajien armoilla".

Versioinfo (7.4.2007):

Elokuvasta ei ole olemassa DVD-julkaisua.

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8