Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

The Abandoned (2006)

aka Los abandonados; Abandonnée; The Abandoned - Die Verlassenen

The Abandoned #1 The Abandoned #2

Espanjalainen, eteläafrikkalainen ja kanadalainen kävelevät baariin. Espanjalainen sanoo, että olisi kiva tehdä yhdessä elokuva, kun kaikki ollaan kerran alalla jo valmiiksi. Eteläafrikkalainen vastaa että mikäs siinä, kuulostaa hyvältä, onko kellään ideoita? Kanadalainen tokaisee että joo, ahdistavia ideoita jotka vievät teidät sssyvällle alitajuntanne ssssyövereihhiiiin...

Pyydän anteeksi mikäli punchline ei avaudu, et siinä tapauksessa ilmiselvästi ollut Espoo Cinéssä kuuntelemassa kanadalaisen Karim Hussainin introa "elokuvaansa" Subconsious Cruelty, jossa naidaan multaa ja survotaan terästankoa Jeesuksen perseeseen. Ehkä jopa filosofisempi elokuva kuin Matrix, siis.

The Abandoned [1]
The Abandoned [2]

No, Hussain on täällä taas (järkyttävän naurettavan tarkovskeilun The Ascension jälkeen). Onneksi vain yhtenä käsikirjoittajakolmikosta, joista muita ovat eteläafrikkalainen Richard Stanley sekä espanjalainen Nacho Cerdá, The Abandonedin ohjaaja. Lyhäreillään kohua herättäneen Cerdán esikoispitkää on odoteltu mielenkiinnolla, jonka eteen muodostuu nyt The Abandoned -niminen muuri. Ja ikävä kyllä sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, täytyy mennä läpi.

Elokuvaa on kehuttu monessa lähteessä ja odotukset olivat varsin positiiviset jopa sen jälkeen kun näin Hussainin nimen alkuteksteissä. Ensimmäiset puoli tuntia kerronta pysyykin kasassa ja pitää jopa hyvin otteessaan.

The Abandoned [3]
The Abandoned [4]

Marie (Anastasia Hille) jättää teini-ikäisen tyttärensä Amerikkaan ja palaa Venäjälle selvittämään syntyperäänsä. Keskeltä ei-mitään löytyy joen ympäröimä ränsistynyt talo, jonka Marie on perinyt. Tomulla täytetty lukaali on rapistunut vuosikaudet ja sen narisevat ovet paljastavat sisältään hajoavien huonekalujen sekä kaikkialta vuotavan veden ohella jotain yliluonnollista ja karmivaa. Jopa Hellboyssa vimmaisesti koheltaneen Karel Rodenin lisäksikin.

Tähän asti kaikki hyvin. Eristetty paikka toimii ja tilanne on kutkuttava. Mysteeri jopa kiinnostaa. Venäjä-eksotiikasta kerätään parit irtopisteet. Sitten ei valitettavasti ole keksitty enää mitään uutta. Elokuva etenee tismalleen, kuten kliseekäsikirjassa sanottiin ja yhä kovemmalle väännetyt äänishokit turruttavat miettimään seuraavan päivän kauppalistaa. Jutussa on yksi idea ja se tehdään selväksi reilusti ennen puolta väliä. Silti tympeä touhu vain jatkuu ja loppu on tasan tarkkaan mitä voi odottaa.

The Abandoned [5]
The Abandoned [6]

Tämäntyyppisissä elokuvissa nurkkaan ahdetuille päähenkilöille pitäisi paljastua jotain uusia piirteitä itsestään (vrt. vaikka The Descent, jossa ystäviksi toisiaan luullut naisryhmä muuttuu itse pahimmaksi vihollisekseen), mutta Cerdá & Co. pitäytyvät yksioikoisessa patsastelussa kautta linjan. Kasassa olisi juuri ja juuri ainekset kohtuulliseen puolituntiseen lyhytelokuvaan. Jos siis kävi mielessä, miksi haukun niin ison osan arvostelusta yhtä käsikirjoittajaa, johtuu se vain siitä, ettei elokuvasta itsestään ole paljon mitään sanottavaa sen ohella että se on teknisesti pätevä.

Paitsi se, että nyt tiedän aaveiden kykenevän hallitsemaan villisikoja. Ehkä maailman vaikuttavin supervoima, olen jo alkanut kiihkeästi suunnitella kuoleman jälkeistä elämääni (ellei joku ennätä rakentaa saman homman suorittavaa kypärää). Ilja, Villisikojen Kuningas. Ja väittävät ettei ole enää mitään odottamisen arvoista.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (5)
 SMJLKKIR
  2.5 2.5 1.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10