Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Iron Dragon Strikes Back (1979)

aka Hui feng hao huang jin da feng bao; The Gold Connection; Wooi hung hiu wong gam daai fung biu; Bruce Lee - Rache ohne Gesetz; La grande rapina; Karatékas contre trafiquants d'or

Iron Dragon Strikes Back #1 Iron Dragon Strikes Back #2

Aiemmilla festivaaleilla esitetty Exit the Dragon, Enter the Tiger (1976) saattoi olla härskimmästä päästä Bruce Leen kuoleman jälkeen noussutta leexploitaatiota, mutta Iron Dragon Strikes Back menee kyllä pitemmälle yleisen mielipuolisuuden vaativalla saralla. Tällä kertaa Bruce Litä ei edes yritetä epätoivoisesti liittää kuolleeseen mestariin, vaan tehdään ihan puhdasta taistelulajisähellystä.

Iron Dragon Strikes Back [1]
Iron Dragon Strikes Back [2]

Brucen esittely paljastaa hänet ylivertaisena taistelijana satunnaiselta hyökkäykseltä näyttävän vauhdikkaan tappelun osoittautuessa pelkäksi treeniksi kaverin kanssa. Li näyttää mm. että veistä toisen kädessä voi torjua siirtelemällä jalkaa ilmassa sen vierellä. Hitaasti. Sitten Bruce haukkuu ystävänsä rumaksi ja kömpelöksi ja kiusoittelee tätä nöyryyttävästi heilutellen seteliä raukan ympärillä. Seuraavaksi mennään leppoisalle sukellusreissulle kavereiden kesken ja veden alta löytyvä kulta-aarre käynnistää tapahtumaketjun, joka saattaa muistuttaa tietyiltä piirteiltään jotain juoneksi kutsuttua.

Kulta "kuuluu" tietysti rikollisille, jotka lähtevät vainoamaan kaveruksia. Puolet elokuvasta nujakoidaan uudestaan ja uudestaan saman katujengin kanssa, toinen puoli on... no, aivan umpihullu. Katujengissä kiehtoo nilkkien erilaiset kidutusmieltymykset. Yhtä uhria piestään hullun lailla ja hirtetään sitten kattolamppuun, toinen hakataan ensin puolikuolleeksi ja kiskotaan sitten auton perässä - tietysti vasta sen jälkeen kun herran perseeseen on suihkutettu aimo annos paineilmaa. Pahin kaikista on kuitenkin oletettavasti Espanjan inkvisition pahamaineisin piinapenkki (vaikkei tästä The Fountainista todistusaineistoa löydykään): viinirypäleiden ja banaanien hierominen vasten päätä.

Iron Dragon Strikes Back [3]
Iron Dragon Strikes Back [4]

Katujengistä selvittyään Bruce ja elossa olevat ystävät saavat peräänsä business-luokan pahisten lähettämän salaperäisen palkkatappajan, joka alkaa listiä sankareita mitä odottamattomin tavoin. Herran identiteetin paljastuminen finaalissa tuo totaalisen yhdentekevyyden uskomattomassa paisuttelussaan mieleen giallojen murhamysteerien puun takaa -ratkaisut. Varsinainen kliimaksi on omiaan potkaisemaan leuan lattian läpi; sanotaan nyt että en olisi ikinä odottanut näkeväni sitä, mitä silmäni saivat todistaa. Ja sitten elokuva pistää vielä yhden paremmaksi.

Iron Dragon Strikes Back on esimerkkitapaus Hongkong-elokuvan mielettömästä elinvoimasta 70-luvulla. Jatkuvasti intensiteetissä ja mielipuolisuudessa kiihtyvä mättöspektaakkeli ohittaa kaiken järkeen liittyvän ja potkii pallit suoraan aivokuoreen. Ma Jin-Siangin kuvaus on jo nerokasta mielettömässä energisyydessään. Jatkuvasti liikkeessä oleva käsivarakamera paitsi käyttää taidokkaasti koko laajan kuva-alan hyödyksi, myös leikkii se kanssa focuksen ja zoomin muodossa, löytäen aina juuri sen jännittävimmän tavan (tässä tapauksessa kirjaimellisesti) syöksyä asian ytimeen. Erityisen ihailtavaa on luonteva tapahtumapaikan esittelyotosten käyttö, joista sitten poimitaan hahmot kuvaan. Sen lisäksi lukuisissa lokaatioissa (kujia, asuntoja, pilvenpiirtäjiä, kaatopaikkoja...) napataan aina aivan kaikki mahdollinen irtaimisto kättä pidemmäksi ja pistetään paikat paskaksi. Kertakaikkisen riemastuttavaa.

Iron Dragon Strikes Back [5]
Iron Dragon Strikes Back [6]

Lisäpisteitä tuovat vielä moninaiset absurdiudet niin repliikkien kuin tapahtumien tasolla. Oli kyse sitten yksinkertaisesti Playboyn lukemisesta, Hitchcockille närhen munat näyttävästä kylpyhuonemurhasta tai palavan pyyhkeen heittämisestä naisen naamalle, Iron Dragon näyttää sen juuri kuten pitää. Lopulta elokuva on myös varsin lohduton sinänsä lapsellisessa alamaailman kuvauksessaan.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JM*IRMEPI
  4.0 4.0 3.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
The Iron Dragon Strikes Back (1979)  The Iron Dragon Strikes Back (1979)Hui feng hao huang jin da feng bao  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10