Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

OK Connery (1967)

Operaatio 'Pikkuveli'

aka Operation Double 007; Operation Kid Brother; Secret Agent 00

OK Connery #1  

"Connery. Neil Connery." Bondsploitaation hämmentävimpiä tapauksia on agentin elokuvaseikkailujen alkuvuosina jostakin italialaisen ihmismielen salatuista lokeroista esiin ponnahtanut OK Connery, aka Operation Kid Brother. Pystyn jossain teoreettisessa määrin ehkä jopa ymmärtämään esimerkiksi tarpeen toistuvasti korvikemurhata kajahtanut äitimuori (öööh... hei vaan, äiti! Ei mitään hätää!), mutta en kykene takomaan kallooni millaisen häiriintyneen ihmishirviön päähän pälkähtää kaivaa esiin Sean Conneryn laastifirmaa pyörittänyt pikkuveli Bond-parodiaansa varten ja pistää sitten todellisuustajultaan karisman ja seksikkyyden suhteen selvästi vajavainen veijari vielä esiintymään käytännössä itsenään.

OK Connery [1]
OK Connery [2]

No, maailmaa siis uhkaa kuvaavasti nimetyn Thanatos-järjestön yhtä kuvaavasti nimetty kakkospiru Beta (Adolfo Deli), joka suunnittelee Operaatio Kiristyksen (Thanatoksella on tosiaan sana hallussa) kautta kiristävänsä maailman valtioita ydinenergiaa ja sähkömagneettista säteilyä sotkevalla saatanallisella suunnitelmallaan. Koska maailman kuuluisin salainen agentti on muissa puuhissa, joutuu salainen palvelu värväämään hänen plastiikkakirurgijousiammuntamestaripikkuveljensä, joka hallitsee myös tiibetiläisen Total Recall -mielenhallintatekniikan. Hypnoosia muistuttavalla tempulla saa ihmisen muistamaan koko elämänsä pienimpiä yksityiskohtia myöten, ja kivana sivuvaikutuksena voi myös hallita tämän tajuntaa.

(tässä vaiheessa pysähdyin miettimään kuinka paljon helpompaa The Man Without a Bodyn Carl Brussardilla olisi ollut Nostradamuksen irtopään kanssa jos hän vain olisi hallinnut Tiibetin mystiset salat)

OK Connery [3]
OK Connery [4]

Sean on tietysti kaikkien aikojen kiistaton alfauros, joten miten pärjää hitusen hintahtavammin nimetty Neil? Miehen halvasta lavataikuriolemuksesta ei voi aivan sanoa, että tilalla voisi yhtä hyvin olla tyhjää ilmaa, koska tyhjästä ilmasta ei huomaa minkään puutetta. Neil sen sijaan selvästi täyttää tilaa elokuvakankaalla, toimien eräänlaisena huomion mustana aukkona kuvissa. Hänen kohdallaan pitäisi olla jotain, mutta mitään on vaikea rekisteröidä. Tosin myönnettävä on, että Total Recallin toistuvat demonstraatiot vievät mukanaan Neilin silmien syvyyksiin.

Ikään kuin homma ei olisi jo nolousasteeltaan tarpeeksi vaivaannuttavaa, ovat tekijät katsoneet tarpeelliseksi tasaisin väliajoin muistuttaa Conneryn toimesta Seanin sijaisena. Puhutaan "siitä skotlantilaisesta lääkäristä" (dubbauskoppiin tosin on ujutettu joku Amerikan kansalainen, joten ehkä muistutus on sinällään tarpeellista) ja mainitsevat perään "hänen kuuluisan veljensä". Hienovaraisuus huipentuu Neilin varoittaessa naista murhasuunnitelmasta, johon tyttö tokaisee miehen lukeneen liikaa Flemingin kirjoja. Oi elämä, oi huumori, miksi kukkasi niin rehottavat?

OK Connery [5]
OK Connery [6]

Lisäkierroksia umpiyössä vaeltelulle irtoaa siitä, että Neil todella esittää miestä nimeltä Neil Connery, jonka veli on maailman paras salainen agentti. Soppaa on kaiken lisäsi vielä sotkettu tuomalla mukaan läjä Bondeista tuttuja näyttelijöitä vastaaviin rooleihin. Mukana ovat Bernard "M" Lee, Lois "Moneypenny" Maxwell, Daniela "joku Bond-tyttö" Bianchi, sekä pahiksina kunnostautuneet Adolfo Celi ja Anthony Dawson.

100 minuuttia on aivan liikaa kestoa tällaiselle löysästi rullaavalle sekoilulle, mutta kaikesta turhasta huolimatta kuriositeettia on pakko jollain tasolla rakastaa. Naisten vaihtuvat vaateparret ovat hypnoottisia, samoin juuri kunnia-Oscarilla palkitun Ennio Morriconen yhdessä ajan vakiokumppani Bruno Nicolain kanssa tehtailema pseudobondmusa, joka kulkee hieman letkeämmin kuin esikuvansa. Neil on myös yhdessä asiassa veljensä edellä, hänellä kun on elokuvan ansiosta ihkaoma teemabiisinsä OK Connery, jossa lauletaan ainoastaan "OK Connery".

OK Connery [7]
OK Connery [8]

Pakko on vielä mainita järjettömät ideat kuten Espanjaan laskeutuessa paikalla pyörivä jatkuva hippiseurue, joka tanssii ja musisoi oman rytminsä tahtiin, sekä aivan Henry Kissingerin näköisen Betan juonima radioaktiivinen kutomo, jonne on palkattu ainoastaan sokeita arabeja. Betan ansat ja univormut jaksavat myös piristää toistuvasti.

Karismavajaa pikkuveli ei siis ehkä yllä Seanin presenssin tasolle, eikä hänen tähdittämänsä käsittämättömyys ole erityisen sujuva kokonaisuus, mutta kuten toinen Elitistin toimittaja yön jälkeen katsoi tarpeelliseksi mainita, on Neil silti ihan OK Connery.

***--
keskiarvo
toimitus
2.80/5.00 (5)
 SMJMIRMEPI
  2.5 2.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (2)
0%
OK Connery (1967)  OK Connery (1967)Operaatio 'Pikkuveli'  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

kommentit

odota...
amato kommentoi (9.3.2020 14:36:41)
user avatar Vähän samanlaista nimidroppailua, tai pikemminkin trippailua on Gordon Scottin pääosittamassa euro-spy`ssä Top Secret. Sen alkuteksteissä kysellään Conn Seanery`ä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa